Home Kezdőlap Jobbik: egy párt útja a süllyesztőbe

Jobbik: egy párt útja a süllyesztőbe

Jobbik: egy párt útja a süllyesztőbe

Budafokon az ellenzéki pártok beálltak Havasi Gábor, a Momentum polgármester-jelöltje mögé, és mind a 12 egyéni választókörzetben csak egyetlen jelöltet indítanak. A megállapodás legnagyobb nyertese a DK, amely négy képviselőt indíthat, míg a legnagyobb vesztese a Jobbik, amely csak egyetlen képviselői helyet tudott kialkudni: a 11. számú választókerületet, ahol Staudt Mátét indítják. Staudt Máté 2014-ben még mert nagyot álmodni, és a kerület polgármesteri címéért szállt harcba. Igaz, még ő sem gondolta komolyan, hogy a budafokiak rábízzák a kerület vezetését. A városvezetői ambíció egyfajta családi vonás lehet, hiszen bátyja, Staudt Gábor – szintén teljesen esélytelenül – kétszer is harcba szállt a főpolgármesteri tisztségért. 

A Jobbik mára teljesen hiteltelenné vált, súlyos identitásválságba került, nincs ember, aki megmondaná, milyen irányvonalat képviselnek. „A néppártosodás folyamatát mindig is támogattam, mint az egyetlen járható utat, hogy hazánk sorsára meghatározó befolyásunk lehessen.” – írta a nem túl jó politikai érzékkel megáldott Staudt Gábor tavaly év végén a közösségi oldalán, amikor bejelentette, hogy visszaadja országgyűlési mandátumát. A néppártosodás, azaz a balliberális ellenzékhez való dörgölőzés súlyos következményekkel járt: a párt szétesett, ma már semmi nem különbözteti a többi ellenzéki párttól. Ami azóta a Jobbikban történik, az nem más, mint a túléléséért folytatott, elvek nélküli harc. 


A budafoki Jobbik is csatlakozott tehát a szivárványkoalícióhoz, hátha leesik egy önkormányzati képviselői mandátum. Azonban Staudt Máté a kampányban nem jobbikos képviselőként hirdeti magát, hanem „ellenzéki képviselőjelöltként”. Hiszen ha jobbikosként kérné a szavazatokat, akkor nem biztos, hogy a Gyurcsány-rajongók vagy a melegházasság hívei nagy számban szavaznának rá. Márpedig minden szavazatra szüksége van, az erkölcs már régóta nem számít a Jobbikban. Trükkök százainak bevetésével, a választók becsapásával is készek hatalomra kerülni. A Jobbik ma már nem több mint egy üzleti vállalkozás. 


Apropó, üzleti vállalkozás: Staudt Gábor, egy feljelentés szerint érintett lehet egy a lengyel állam kárára elkövetett, két és fél milliárd forintos áfacsalási ügyben. Nem sokkal azután, hogy visszaadta parlamenti mandátumát, ügyvédi irodát nyitott a kerületben.  Sajtóhírek alapján azt is tudjuk, a Jobbik jogi képviselőjeként nem kell aggódnia, hogy megbízások nélkül marad. A Magyar Ügyvédi Kamara adatbázisa szerint szakterületeként a büntetőjogot is megjelölte. Közösségi oldalán most ingyenes jogi tanácsadásra hívja a budafokiakat. Adódik a kérdés: vajon milyen jogi tanácsokkal szolgálhat egy olyan ügyvéd, aki milliárdos áfa-csalás gyanújába keveredett?!