Home Hírek Havasi Gábor feljelentette kollégáit

Havasi Gábor feljelentette kollégáit

Havasi Gábor feljelentette kollégáit

Havasi Gábor, a szivárványos ellenzéki összefogáspolgármesterjelöltje feljelentette a kerületi háziorvosi ügyeletet, mondván, hogy nem az előírásoknak megfelelően dolgozik, például nem orvosok látják el az ügyeletet.

Most tekintsünk el attól, hogy egy mentőápoló hogyan jelentheti fel a saját, az egészségügyben dolgozó kollégáit anélkül, hogy meghallgatná őket. Azzal se foglalkozzunk, hogy a munkája során azonosíthatatlan emberektől hallott, nem kivizsgált panaszokat hogyan használhatja fel a politikai kampányában. 

Inkább lássuk az igazságot! Az Inter-Ambulance Zrt. 14 évelátja el a kerületi orvosi ügyeletet. Mindig közbeszerzésen nyerte el a megbízást. Budafok-Tétény Önkormányzata 24 órás ügyeleti ellátást biztosít, holott a rendelet csak a háziorvosi rendelési időn kívüli időszakra írja elő az orvosi ügyeletet, tehát az Önkormányzatnak különösen fontos a kerület lakosainak egészségügyi biztonsága.

Ezen hosszú időszak alatt közel 47.000 esetet láttak el: 32.000 ambuláns beteget és 15.000 házhoz történő kihívást.

És most arról a hazugságról, hogy a kerületben olyan orvosi ügyelet működne, amelyben rendszeresen nem dolgozik orvos. 

Az Inter-Ambulance Zrt. budafoki telephelyére szóló működési engedélyt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal adta ki. Ehhez meg kellett nevezni a tevékenységet végző hatorvost. Teljesítését a következő módon ellenőrzik:

– Minden hónapban a Tisztiorvosi Hivatal számára aktuális havi orvosi beosztást kell küldeni

– A kerületben elhunytak száma magas (14 év alatt 920 fő), a halottak vizsgálatát csak orvos végezheti.

– Az elmúlt hónapokban többször költözködött az orvosi ügyelet a Szakrendelő felújítása miatt, ilyenkor mindig újra ellenőrizték őket, és nem találtak hiányosságokat a szakemberek végzettségét, létszámát illetően.

Az együttműködési szerződés szerint egy orvos végzi az ügyeleti ellátást. Az orvos házhoz hívása esetén az ambulancián bent maradó ápoló vagy mentőtiszt fogadja a beteget, kikérdezi és triázsolja. Majd elvégzi az első ellátást,melyhez szükség esetén segítséget kér az Irányító Központtól. Ha a beteg ennél az ellátási szintnél többet szeretne, megvárhatja a házhoz hívásból visszaérő orvost, aki a betegvizsgálatot vagy ellátást átveszi.

Sok gyógyszert csak receptre lehet felírni. Ápoló, mentőtiszt nem írhat fel gyógyszert. Az ügyeletes orvos az ügyeleti időben azokkal a jogosultságokkal bír, amit egy központi ügyelet kaphat. Olyan gyógyszereket nem írhat fel, amik szakorvosi javaslathoz kötöttek vagy csak szakrendelésenírhatók ki. Ezért, ha valaki nincs tisztában a betegsége kezelésével, és a szolgálatban lévő orvostól olyan kezelést vagy gyógyszerfelírást vár el, ami meghaladja a jogosultságát, akkor valóban csalódni fog az ellátásban és érezheti úgy, hogy nem kapott orvosi ellátást. De ez nem az ügyelet hibája!

Szintén orvos hiányára panaszkodhat az a lakos, aki nem találkozik azonnal orvossal, és várnia kell. Az ambulancián szolgálatot teljesítő szakembernek a lakásra hívásokhoz is ki kell mennie, és ilyenkor valóban várnia kell valamennyit a frissen érkezőnek.

Az ügyeletre beérkező hívások legmagasabb szakmai szinten történő kezelésének érdekében ügyeleti központot hoztak létre, ahol a segítségkérők 0-24 óra között szakemberrel tudnak beszélni. Ez a központ határozza meg a kivonulások sorrendjét. Abban az esetben, ha betegszállításra van szükségvagy feltorlódtak a betegek az ambulancián, akkor a fővárosban szolgálatot teljesítő, független mentőorvosi kocsijukat vagy a betegszállító egységüket riasztja. Ha egy egészségügyi dolgozó késik vagy előbb elmegy, arról értesíteni kell a szolgálatvezető mentőtisztet, aki gondoskodni tud bármikor a rendkívüli helyzetek megoldásáról.


Ha Havasi eddig is problémákat érzékelt, miért most áll elő vele, amikor ő az ellenzéki polgármesterjelölt? Eddig nem számított a betegek érdeke? Miért nem tisztázta egy e-mailben a panaszokat az orvosi ügyelettel? Ez a kollegialitás?

A fentiek alapján a vádaskodás nem felel meg a valóságnak. Nincs más célja, mint hogy sunyi politikai számításból feszültséget gerjesszen és bizalmatlanságot keltsen a kerületi háziorvosi ügyelet iránt.