Home Kezdőlap Varga Judit: „Ne hagyják, hogy a fejlődés alábbhagyjon!”

Varga Judit: „Ne hagyják, hogy a fejlődés alábbhagyjon!”

Varga Judit: „Ne hagyják, hogy a fejlődés alábbhagyjon!”

A kormány országjáró lakossági fórumának keretében kerületünkbe látogatott Varga Judit igazságügy-miniszter, aki a Rózsavölgyi Közösségi Házban beszélt a kormányzati eredményekről, a hazánk ellen folyó brüsszeli eljárásról és felhívta a figyelmet: fontos, hogy október 13-án alkalmas vezetőket válasszunk a települések élére.

Zugmann Péter alpolgármester, Rózsavölgy önkormányzati képviselője felvezető beszédében elmondta, a nemrég teljesen megújult Rózsavölgyi Közösségi Ház ékes példája az önkormányzat és a civil szervezetek gyümölcsöző együttműködésének. Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere köszöntötte a fórum résztvevőit – Németh Zsolt, országgyűlési képviselőt, Németh Zoltán és Szepesfalvy Anna alpolgármestereket, valamint Szabolcs Attilát, Budafok-Tétény korábbi polgármesterét – majd átadta a szót Varga Judit igazságügy-miniszternek.

– Nekünk Magyarország az első, számunkra Brüsszelben is a nemzeti érdekek képviselete az elsődleges – kezdte előadását Varga Judit, aki szerint minden európai ügy egyben nemzeti, és helyi ügy is. Megemlítette, hogy hazánkban tartósan növekszik a gazdaság, az első negyedévben 5,2%-kal bővült a GDP. Kitért arra is, hogy 2010 óta több mint 791 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma és az EU országai közül Magyarországon a munkanélküliségi ráta a negyedik legalacsonyabb (3,4%). Szerinte ez köszönhető annak, hogy 2010-ben Magyarországon szemléletváltás történt, amikor hazánk a munkaalapú társadalom modellje mellett döntött. Aki dolgozik és gyermeket vállal, az nagyobb mértékű adókedvezményben részesül, mint 2010 előtt, amikor a segélyezésen volt a hangsúly. – Vajon egy olyan ország, ahol ilyen jól teljesít a gazdaság, ahová áramlanak a külföldi befektetések és folyamatosan bővül a foglalkoztatottság, az valóban jogállamisági problémákkal küzd? – tette fel a kérdést, utalva a hazánk ellen folyó brüsszeli eljárásról.
Elmondta, amikor Hölvényi György európai parlamenti képviselő irodájában dolgozott, több családalapítást ösztönző rendezvényt szerveztek Brüsszelben. Ekkor szembesült azzal, hogy Nyugaton a családpolitikát háttérbe szorítják, hiszen kétszer annyi LMBT-szervezet létezik, mint családpolitikával foglalkozó. Hozzátette, hazánkat elsősorban a brüsszeli fősodortól eltérő családpolitikánk miatt támadják. Emlékeztetett, Annika Strandhäll svéd miniszter a magyar családpolitikai akciótervet a hitleri Németországhoz hasonlította. – Magyarország Európában egyedülálló módon a GDP 4,6%-át fordítja családtámogatásra, miközben az európai átlag 2%. A kormány jövőre 162 milliárd forintot irányzott elő erre a célra – hívta fel a figyelmet az igazságügy-miniszter.
Beszélt arról is, hogy míg a 2002-2010 közötti szocialista kormányok eladósították az önkormányzatokat, az Orbán-kormány konszolidálta a csődközelbe jutatott településeket. Rámutatott, a Modern Városok Program és a Magyar Falu Program a jövőben hatalmas fejlesztési lehetőségeket biztosítanak mind a kis- és nagy településeknek.
Varga Judit a migrációt korunk legnagyobb kihívásaként említette. Szerinte az előttünk álló időszak legfontosabb feladata lesz megtalálni azokat a megoldásokat, amellyel Európa az európaiaké marad, és olyan kontinens lesz, amilyen ezer éven át volt. Elmondta, Nyugaton is egyre többen látják hazánk határozott bevándorlást ellenző politikájának eredményeit, de nyíltan még nem mernek Magyarország mellé állni, csak a színfalak mögött bíztatják a magyar politikusokat, ne adják fel az ezzel kapcsolatos elveiket. Beszélt azokról az álhírekről is, amelyek hazánkról terjednek Nyugaton. Például sokan úgy tudják, ha a jogvédők akárcsak egy szelet kenyeret is adnak a migránsoknak, azonnal börtönbe zárják őket. Továbbá több nyugati politikus is azt hiszi, a kormány újságírókat börtönöztet be.

Hatalmas eredménynek nevezte, hogy nyolc évvel ezelőttihez képest 56%-kal csökkent a rendőri szervek által rögzített bűncselekmények száma Magyarországon. – Miközben Nyugaton azzal küzdenek, hogyan szorítsák vissza a bűnözést, Magyarország biztonságos ország – hívta fel a figyelmet.
Rátérve az önkormányzati választásokra elmondta, a legfontosabb, hogy helyi közösségeinket alkalmas politikusok vezessék, akik folytatják a már megkezdett fejlesztéseket. Szerinte Karsay Ferenc ilyen politikus, akinek vezetése alatt folyamatosan fejlődik a kerület. Varga Judit elmesélte azt is, hogy a fórum előtt a polgármester megmutatta a legfontosabb kerületi fejlesztéseket. – Láttam, milyen szépen fejlődik a kerület, ne hagyják, hogy ez a fejlődés alábbhagyjon, szavazzanak a legalkalmasabb jelöltre – üzente a budafok-tétényieknek.

Németh Zsolt arra volt kíváncsi, Ursula von der Leyen megválasztásával érzékelhető-e már a pozitív változás az EU-ban. Varga Judit válaszában elmondta, Európában egy pozitív korszak előtt állunk, mert végre olyan vezetője van Európának, aki nem a nyugatiak embere. – Von der Leyen jól ismeri a közép-európai régiót, ráadásul hét gyermekes családanya, minden okunk megvan az optimizmusra – jelentette ki.

Ezután következtek a hallgatói kérdések, amelyeket Karsay Ferenc olvasott fel. Egy kérdező azt szerette volna tudni, mikor zárulhat le a jogállamiság megsértése miatt indult eljárás hazánk ellen. Varga Judit elmondta, ha a 7-es cikkely szerint eljárás valóban a jogállamiságról szólna, akkor már régen le kellett volna zárni az eljárást, mert a magyar jogszabályok nem indokolják, hogy emiatt pellengérre állítsák hazánkat. Hozzátette, a nyugati politikusok egyöntetű véleménye szerint akkor beszélhetünk a jogállamiság végéről, amikor egy tagállam nem hajtja végre az Európai Unió bíróságának ítéleteit. Míg Magyarország az összes ilyen ítéletet végrehajtotta, több olyan tagállam is van, amelyek nem. Egy másik kérdés kapcsán arról beszélt, ha valahol szóba kerül, hogy Magyarország Európa-ellenes, ő mindig igyekszik nyugati politikustársainak elmagyarázni, hogy mi büszkék vagyunk arra, hogy népünk évszázadokon át harcolva védte Európát, és tehetségével, szorgalmával gyarapította annak értékeit.
A rendezvény végén Karsay Ferenc virágcsokorral köszöntötte a születésnapját múlt héten ünneplő miniszterasszonyt, Zugmann Péter pedig egy ajándékcsomagot nyújtott át.