Home Kezdőlap Havasi Gábor csődbe vinné a kerületet

Havasi Gábor csődbe vinné a kerületet

Havasi Gábor csődbe vinné a kerületet

Felelőtlen ígérgetésekkel kampányol Havasi Gábor, a Momentum ellenzéki polgármester-jelöltje. Repkednek a megvalósíthatatlan, milliárdos kötelezettségvállalások választási programjában. Nézzük ezeket sorjában!
Havasi Gábor minden kerületi vasútállomás mellett őrzött parkolókat létesítene autók és kerékpárok számára. Milliárdos tétel lenne – ha szükség volna rá. Budafokon, Hároson már vannak ilyenek, ezeket a P+R parkolókat a MÁV bővíti. A Camponánál most is nagy kapacitású van, a Kastélypark és a Nagytétény-Diósd megállókban kell bővíteni. Az őrzés, működtetés területén való kerületi szerepvállalás egyébként Karsay Ferenc programjában is szerepel.

Az ellenzék forgalom- és sebességcsillapítással is kampányol, amivel szintén az a gond, hogy már a terveztetés is mintegy százmillió forintba kerülne, ráadásul ez fővárosi hatáskör. Egyetlen zebra létesítése 10 millió forintba is kerülhet, tehát a kerület egészének – felesleges és káros – forgalomcsillapítása összességében milliárdos tétel lenne. A kerületi egységes kerékpár-hálózat – közvilágítással, ivóvizes kutakkal – kialakítása is milliárdos kötelezettségvállalást jelentene, ha nem lenne fizikailag lehetetlen…. Rejtély az is, honnan teremtenék elő a főváros kezelésében lévő „balesetveszélyes” útszakaszok rekonstrukciójához szükséges újabb milliárdot. A kereskedelmi és vendéglátóipari vállalkozások indításának önkormányzati támogatása újabb százmillió forintjába kerülne a kerületnek, ami azért is megvalósíthatatlan, mert uniós irányelvbe ütközik.

Milliárdokért felújítanák a volt gyár- és raktárépületeket – a felsővárosi Borhegy, a Gyármező, a volt Hunyadi laktanya területe – és ott a kezdő vállalkozások számára közösségi telephelyet hoznának létre, ami újabb milliárddal terhelné a kerületi költségvetést, ha jogilag megvalósítható lenne. Ugyanis több épület nem az önkormányzat tulajdonában van, a Hunyadi laktanya kezelői joga pedig 100 évre a fővárosé. Hasonlóan megvalósíthatatlan ötlettel álltak elő a Duna-parti rozsdaövezet épületeinek felújítása kapcsán, ahol „művészeti tereket” hoznának létre. Ez egyrészt nem önkormányzati feladat, másrészt ilyesmire igény sincs, hiszen van már a kerületben, a kiváló Art Quarter Budapest. Járt már ott Havasi?!

A panelprogram 1000 lakás részére, valamint a napelemek elhelyezése az önkormányzati épületek tetejére szintén üres ígérgetés, hiszen újabb milliárdjaiba kerülne a kerületnek.
A zuglói szociális modell bevezetése több száz millió forinttal rövidítené meg a kerületi költségvetést, hiszen a minimumjövedelem Zuglónak évente kétszáz millió forintjába kerül. A program többi eleme – a lakhatási támogatás és az adósságkezelési támogatás – Budafok-Tétényben is régóta működik, a jelölt és tanácsadói miért nem tudnak erről?!
A csapadékvíz kezelésének megoldása már több száz milliárd forintjába kerülne a kerületnek. Ennek a kampányelemnek nagyobb a költségigénye, mint a szennyvízcsatorna-rendszernek. Hatalmas anyagi terhet jelentene a bérlakásállomány megkétszerezése is a maga mintegy tízmilliárdos nagyságrendjével. Ha Havasi Gábornak az a célja, hogy csődbe vigye az önkormányzatot, akkor tökéletes programot állított össze. Vagy nincs tisztában azzal, milyen anyagi terhet rakna a kerület vállára, ha programjának akár csak néhány elemét is megvalósítaná, vagy nagyon is jól tudja, de nem érdekli, hiszen az üres ígéretek csak a szavazatszerzést szolgálják