Home Kezdőlap Már megvalósult fejlesztések is szerepelnek Havasi Gábor választási programjában

Már megvalósult fejlesztések is szerepelnek Havasi Gábor választási programjában

Már megvalósult fejlesztések is szerepelnek Havasi Gábor választási programjában

Az ellenzék választási programja nemcsak azért üres ígérgetés, mert olyan vállalásokat is tartalmaz, amelyek nem tartoznak egy kerület hatáskörébe, hanem azért is, mert olyan programelemeket tartalmaz, amelyek már megvalósultak vagy a következő ciklusban fognak.

Havasi Gábor két hétre csökkentené a kerületi szakrendelők várakozási listáit. Ez megvalósíthatatlan ígéret, hiszen a várólisták kérdése nem kerületi hatáskör, egyébként a teljesítményvolumen-korlát emelésének igényét az önkormányzat már jelezte az egészségügy vezetőinek. Azokon a szakrendeléseken, ahol a betegfogadási lista hossza több mint két hét, az ellenzék a budafok-tétényi lakosokra korlátozná az ellátást. Ha ez megvalósulna, a budafok-tétényi lakosokat is kizárnák más kerületekben levő szakrendelőkből. Ráadásul ez a szabad orvosválasztás elvébe ütközne. A kerületi betegszállító megvalósítása mintegy százmillió forintba kerülő ígéret, mint ahogy az új mentőállomás is, amelyikre nincs költségvetési fedezet. Ez utóbbi ráadásul nem az önkormányzat feladata, az önkormányzat viszont szerepet vállalt a felújításában.. Havasi Gábor szerint szükség van egy éjjel-nappal nyitva tartó gyógyszertárra is a kerületben.  Ezzel a zseniális felismeréssel csak az a probléma, hogy évek óta nem jelentkezik olyan vállalkozó, aki kerületünkben éjjel-nappali gyógyszertárat nyitna.

A kerület tömegközlekedésével számos ígéretet megfogalmaztak, de szinte egyik sem tartozik a kerület hatáskörébe, ezért szintén csak üres ígérgetések. Például elővárosi vasúton 10 perces járatsűrűséget valósítanának meg. Azzal is kampányolnak, hogy befejezik a vasútállomások felújítását és megoldják teljes akadálymentesítésüket. Még ha az önkormányzatnak erre lenne is fedezete, akkor sem ejthetne ott egyetlen kapavágást sem, hiszen a MÁV Zrt. tulajdonában lévő területekről van szó. „Felülvizsgáljuk a BKK-val, a MÁV-val és a Volánnal a kerületi járatok menetrendjét, és megszüntetjük a tömegközlekedés-szervezés ütemtelenségét”– hangzik az újabb ígéret. Az önkormányzat ebben a kérdésben maximum csak kérhet a fenti cégektől. Hiába akarják újjászervezni a kerület éjszakai közlekedését, új járatokat indítani és sűríteni a meglévőket, ilyet egyetlen kerületi vezetés sem tehet. Okafogyott vállalás a 101E hétvégi közlekedésének kiharcolása, ugyanis a kerületi városvezetés sikeresen tárgyalt erről a BKK-val, aminek köszönhetően október 5-től a 101E hétvégenként is járni fog.

Vannak olyan programelemek, amelyek arról tanúskodnak, hogy a kerületet irányítani készülő ellenzéknek fogalma sincs az érvényes jogszabályokról. Az ellenzék azt ígéri, az önkormányzat minden iskolai intézményvezető-választásnál kezdeményezi a nevelőtestület, a szülők és a diákok véleményének megkérdezését az igazgatójelöltek pályázatáról. Sajnos rossz hírünk van Havasi Gábornak: az önkormányzat nem szólhat bele az iskolák belső életébe, és nem tehet kötelezővé olyan eljárásokat, amiket nem jogszabály ír elő. Az a tervük pedig, hogy minden nagyobb kerületi ingatlanfejlesztés esetében a lakások bizonyos hányadánál kötelezővé tennék, hogy ezeket az önkormányzat számára a piacinál alacsonyabb áron kínálják fel, egyenesen az Alaptörvénybe ütközik. Ugyanolyan kommunista felvetés, mint Kerpel-Fronius Gáboré, aki a fideszesek tulajdonában lévő lakások visszavételéről beszélt.

Az ellenzék programja olyan vállalásokat is tartalmaz, amelyek már megvalósultak vagy a következő ciklusban fognak. Ilyen például a fakataszter és a favédelmi rendelet ígérete. Fakataszter már létezik, hiszen kötelező, a favédelmi rendeleten pedig már dolgozik az önkormányzat. „Azonnal kezdeményezzük a kritikus állapotban lévő kerületi főutak felújítását” – olvasható az ellenzéki programban. A kezdeményezésen már rég túl vagyunk, nem az hiányzik, hanem a pénz. A legkritikusabb helyeken, mint például a Bajcsy-Zsilinszky út egy részén már megtörtént a kátyúzás, hamarosan folytatódik a Kossuth Lajos utcán. Miközben Havasi Gábor a budatétényi uszoda bővítésével kampányol, a jelenlegi vezetés már több éve szorgalmazza a tanuszoda bővítését és pályázott is rá. Gördeszkaparkot és sportpályákat is ígérnek, mert bizonyára fogalmuk sincs arról, hogy az Elágazásnál és az M0-s alatt az önkormányzat már megszerezte azokat a területeket, ahol görpályák épülnek. Ígérik továbbá az iskolai sportlétesítmények fejlesztését, és futókörök létesítését, de ezek is részét képezik Karsay Ferenc programjának. Ebben a ciklusban több iskolában épült sportpálya, tornaterem, az Arany János lakótelepre pedig már megtervezték a több mint 1 km hosszú futókört, amely jövőre megépül. Nyitott kapukat döngetnek a bölcsődei és az óvodai férőhelyek bővítésével is. Az új bölcsőde engedélyezési terve ugyanis már elkészült, az új óvoda helyét pedig már ki is jelölték. A kerület borászaival és vállalkozóival együtt a borturizmust fejlesztenék, amivel Karsay Ferenc programját hajtanák végre, aki a vállalkozókkal közösen sikeresen útjára indította a Pincejárat.ot

Népegészségügyi programot is indítanának, amely már szintén folyamatban van. Aki mindig azt hangsúlyozza, hogy mennyire ért az egészségügyhöz, attól elvárható, hogy legalább a kerület egészségügyi koncepciójával tisztában legyen.