Home Kezdőlap A káoszkoalíció káoszkampánya

A káoszkoalíció káoszkampánya

A káoszkoalíció káoszkampánya

Az idei önkormányzati választási kampány több szempontból is kirívó volt az eddigiek közül. Ezt már júliusban sejteni lehetett, amikor a helyi ellenzéki erők – Momentum, MSZP, DK, Párbeszéd, Jobbik – bejelentették a szélsőbaltól a szélsőjobbig terjedő összefogást. Azt az összefogást, amelynek lehetőségét korábban többször is kizárták a pártok vezető politikusai. A Jobbik kongresszusa egyhangú támogatottsággal egy éve még arról döntött, hogy semmiképpen nem működik együtt sem az MSZP-vel, sem a DK-val, sem a Momentummal. Niedermüller Péter, a DK alelnöke idén februárban pedig a Zsidó Világkongresszus elnökét biztosította nyílt levélben arról, hogy „a balközép, balliberális ellenzék és a Jobbik között nincs semmiféle politikai együttműködés.” Aki komolyan vette ezeket az elhatárolódásokat, az csak zavartan pislogott, amikor a momentumos Havasi Gábor bejelentette a budafok-tétényi ellenzéki erők összefogását. A hatalom megszerzése érdekében olyan politikusok álltak be egymás mögé, akik korábban egyértelműen elhatárolódtak a másiktól, akik a testületi üléseken sem tudtak soha semmiben egyet érteni. Összeállt a káoszkoalíció, amely csak káoszkampányt eredményezhetett. Hamar kiderült, Havasi Gábornak – és kampánycsapatának – fogalma sincs arról, mi tartozik egy önkormányzat, egy polgármester hatáskörébe. Olyan ígéreteket tett, amelyeket polgármesterként vagy hatáskör, vagy forrás hiányában nem tudna megvalósítani, illetve jogszabályba ütközik. Ilyen értelemben tökéletesen összeillik a hasonlóan dilettáns Karácsony Gergellyel, aki szintén kivitelezhetetlen programmal kampányolt.
Ahelyett, hogy egy teljesíthető programot tett volna le az asztalra, hazug vádaskodásba kezdett, sértegetette és rágalmazta a kerület kormánypárti politikusait, tisztviselőit. Vájkálni kezdett a polgármester magánéletében, hol és kivel él együtt. Persze ezen semmi csodálkoznivaló sincs, hiszen aki politikai haszonszerzésből még saját kollégáit is feljelenti, attól bármi kitelik. Havasi Gábor naponta tolvajozza a kerület vezetését és Fidesz-maffiát emleget, de jobb lenne, ha a saját háza táján sepregetne. Vajon miért nincs egy szava sem a Karácsony Gergely-féle hangfelvételről, ahol szó esik Zugló szétlopásáról vagy a kispesti szocialistákról, akik zsákmányként tekintenek az önkormányzatokra?
Havasi Gáborék nemcsak azért kampányoltak vállalhatatlan programmal, mert még a kerületben sem ismerik ki magukat. Naív, aki azt gondolja, az ellenzék bármit is cselekedne a helyiek érdekében, hiszen vezető politikusaik már nyíltan beszélnek arról, mi az igazi céljuk az önkormányzati választásokon. Egyrészt minél több kerület, város irányítását megszerezni, a testületeket pedig a kormányellenes harcuk színterévé változtatni, hogy polgárháborús, kormánybuktató hangulatot szítsanak a 2022-es országgyűlési választásokra. Másrészt a 2010 óta anyagilag ellehetetlenült ellenzék úgy kíván forrásokhoz jutni, hogy megszerzik a települések gazdasági irányítását. A helyiek érdeke nekik Budafok-Tétényben is a legutolsó lesz a sorban.