Home Hírek „Ha nem tetszik, menj a Fideszhez”

„Ha nem tetszik, menj a Fideszhez”

„Ha nem tetszik, menj a Fideszhez”

Budafok-Tétény képviselő-testületében Dankóné Hegedűs Jolán és Daróczi Károly MSZP-s képviselők és Jurás László az Általános Ipartestület elnöke, független képviselő is megszavazta a napirendet, a bizottsági struktúrát, illetve Karsay Ferenc polgármester azon javaslatát, hogy két fideszes és egy MSZP-s alpolgármester legyen a kerületben. A két szocialista politikust a többi ellenzéki párt mellett az MSZP is lemondásra, illetve a mandátumuk visszaadására szólította fel és fegyelmi eljárást akartak indítani ellenük. Dankóné Hegedűs Jolán és Daróczi Károly ezt nem várta meg, inkább kiléptek az MSZP-ből. A képviselőket arra kértük, mondják el, ők hogyan látták az ezt megelőző eseményeket.

Önöket árulóknak nevezi a DK, a Momentum és a Jobbik, mert megszavazták Karsay Ferenc polgármester előterjesztéseit a legutóbbi testületi ülésen. Többek között úgy döntött a többség, hogy két fideszes alpolgármestere lesz a kerületnek és egy MSZP-s, Dankóné Hegedűs Jolán személyében, illetve határoztak a bizottsági helyek kiosztásáról, valamint a Szervezési és Működési Szabályzat módosításáról. Mit szólnak ahhoz, hogy emiatt leárulózták önöket?

Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester

Azt állítják, hogy volt egy megállapodás az alpolgármesterekről, illetve a bizottsági helyekről, amit elárultunk. Konkrét formába öntött megállapodás azonban nem született, a választás után mi semmilyen papírt nem írtunk alá. Erről ugyan négy héten keresztül folytak az egyeztetések, de ennek a folyamatnak nem jutottunk a végére. Egy szövetség akkor működik, ha abban mindenkit azonos szinten kezelnek, de mi, MSZP-sek azt tapasztaltuk, hogy ezekből az egyeztetésekből ki vagyunk hagyva. Pontosabban a Momentum és a DK egyeztetett előzetesen, majd elénk hozták az ebből született javaslatokat, de ez már ilyenkor legfőképpen diktátum volt, amelyet el kellett fogadnunk. Feltették ugyan szavazásra ezeket a javaslatokat, de a kerete sem volt meg annak, ilyenkor ki voksolhat. A döntések így nem a választási eredményeknek megfelelő szavazati arányok szerint születtek, olyanok is szavazhattak például, akik nem is indultak a választáson. A legfontosabb az lett volna a számomra, hogy először azt tisztázzuk, merre akarunk haladni az önkormányzati munkában. Erre azonban nem kaptam választ, hanem egyből elkezdtek a bizottsági helyekről, meg az alpolgármesterekről tárgyalni.

Jurás László független képviselő:

Teljesen ledöbbentem ezen a tárgyalási módszeren. Ott követtem el a hibát, hogy nem álltam föl azonnal, és nem közöltem, hogy ez így nem mehet tovább. Voltak olyan háttérmegállapodások, amelyekről mi nem voltunk tájékoztatva, az egész egyeztetés a DK és a Momentum előre megírt forgatókönyve alapján ment. A testületi ülés előtt egy fél órával pedig közölték, hogy mindent blokkolni kell, ne szavazzunk meg semmit, vetessük le a napirendi pontokat, majd újra egyeztetünk a következő ülésig. Erre én azt mondtam, ha erre nem volt elég négy hét, a következő két hét mire lenne elég. A szavazás megakadályozásával az összefogás résztvevői az értéknyilatkozatunk bizonyos pontjait is felrúgták volna.

Daróczi Károly független képviselő:

A DK, a Momentum és a Jobbik mérhetetlen nagy hibát követett el azzal, hogy az előzetes megbeszélések ellenére, és az előzetesen aláírt egyezségünk ellenére, szó szerint kizárták az MSZP-t a tárgyalások egy részéből, és semmit nem fogadtak el, amit javasoltunk. Az árulást tehát nem mi követtük el, hanem ők, az egységet ők rúgták fel. Megengedhetetlen volt az a stílus is, ahogyan bántak velünk. A választás után még nyolc óra sem telt el, az egyik momentumos politikus úgy hívott fel telefonon, hogy azzal a mondattal kezdte: „Bocsi! Most, hogy vége a barátságnak…” Nem kaptam levegőt. Akkor már sejteni lehetett, hogy ebből semmi jó nem fog kisülni.

Daróczi Károly, Jurás László és Dankóné Hegedűs Jolán

Mi volt az konkrétan, amivel önök szerint elárulták az összefogást? Mi zajlott a választás utáni tárgyalásokon?

Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester:

Az első lépés az volt, hogy felállítottak egy tárgyaló delegációt, amely majd a polgármesterrel egyeztethet. Az első körben még arról volt szó, hogy a DK és az MSZP folytatja le a tárgyalásokat, és tagja voltam a küldöttségnek. A következő megbeszélésen azonban ezt leszavazták, és úgy döntöttek, hogy helyettünk a Momentum megy majd. Mi határozottan azt az álláspontot képviseltük, hogy három alpolgármester legyen, egy DK-s, egy momentumos és egy MSZP-s. Ezt eleve elutasították. Először azt javasolták, legyen két alpolgármester, egy DK-s és egy momentumos. Később úgy gondolták, ebbe a polgármester úr nem fog belemenni, és azt javasolták, hogy legyen három alpolgármester, a DK-s és a momentumos mellé válasszunk meg egy fideszest is. Aztán ez folyamatosan változott a négy hétig tartó tárgyalás alatt, de az MSZP-nek nem akartak ilyen pozíciót adni. Sőt, azt is kijelentették, hogy szó sem lehet arról, hogy a szocialistáknak alpolgármestere legyen. Az erről megszületett javaslatot végül nem írta alá senki. Ez azért sem volt lehetséges, mert még a testületi ülés napján is tartottak egyeztetést, amire az MSZP-t már meg sem hívták. Végig érezhető volt a tárgyalások alatt, hogy minket le akarnak nyomni. Kértünk például egy elnöki tisztséget Daróczi Károlynak a szociális és egészségügyi bizottságban, mert huszonöt éve dolgozik ezen a területen. Ezt leszavazták, ezért kértük az alelnöki tisztséget. Ezt szintén elvetették, majd kértünk egy tagságot a bizottságban, de még ezt sem voltak hajlandók elfogadni. Amikor megkérdeztem a DK helyi elnökét, Bollók Tündét, hogy miért csinálják ezt, az volt a válasz: „Ha nem tetszik, menj a Fideszhez!”

Jurás László független képviselő:

Én nem politikai pártokat képviselek, de az nekem is feltűnt, hogy a választások előtti tárgyalásokról minden alkalommal készült jegyzőkönyv, a választás után azonban ez a gyakorlat megszűnt. A tárgyalásokon azt éreztem, hogy nem tudok azonosulni azzal, ahogyan ott elbántak bizonyos szervezetekkel. Az összefogás által aláírt értéknyilatkozatban ugyanis az is szerepel, hogy a döntéshozatalban mindig a demokratikus szempontokat tartjuk szem előtt. Ezt megszegték az említett résztvevők.

Daróczi Károly független képviselő:

Nagyon nagy sértésként éltem meg azt, ami a tárgyalásokon történt. A hangnem is elfogadhatatlan volt. Többször a fejünkhöz vágták, hogy „mit képzeltek ti?”, pedig ugyanannyi képviselőnk nyert, mint a Momentumnak. Kizártak a tárgyalási folyamatok nagy részéből, miközben a legnagyobb százalékban én nyertem a körzetemben a választáson. Az egyeztetéseken nem egyszer olyan helyzetbe kerültünk, hogy feltettünk egy kérdést és nem válaszoltak, mintha ott sem lennénk. Azt visszahallottam egy tárgyalásról, amin nem voltam jelen, hogy azt mondták: „A Daróczi Karcsival nagyon vigyázzatok, mert majd az önkormányzatba küldi a cigányokat segélyért, és ezután százalékot kér tőlük vissza!” Ezzel indokolták, hogy miért nem kerülhetek be a szociális és egészségügyi bizottságba. Vagyis kriminalizáltak, kvázi tolvajnak neveztek, ami rettenetesen felháborít.

Érezhető volt ezekből a szándékokból valami a választás előtt is?

Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester:

Ezek a gondok nem a választás után jelentkeztek először. Már akkor is volt a DK és az MSZP között probléma, amikor a tizenkét egyéni képviselői hely elosztásáról volt szó. Értetlenül álltunk azzal szemben, hogy két baloldali párt miért nem egymásért dolgozik, egymást támogatja. Az európai parlamenti (EP) választást követően a DK kijelentette, hogy a rossz szereplésünk miatt csak két körzetben indulhatunk, miközben ők négy helyen. Ez azonban az EP-választás eredménye szerint sem volt igazságos, hiszen a DK nem szerzett kétszer annyi szavazatot, mint mi. A lista első helyét is először nekünk ígérték, ezért folyamatosan léptünk hátra a tárgyalásokon. Később kiderült, hogy az összefogás listáját Havasi Gábor, polgármesterjelölt vezeti majd, aki nem indul el egyéni körzetben. Én ugyanakkor a polgármester választókerületében indultam el egyéniben, de mindenki tudta, hogy gyakorlatilag esélytelen ott a győzelem, tehát csak listán tudtam volna bejutni a testületbe. Havasi rajta volt a fővárosi listán is, ezért később beült a Fővárosi Közgyűlésbe. A DK viszont ez előtt folyamatosan kapacitálta, hogy a kerületi képviselő-testületet válassza inkább, mert akkor engem ki lehet lökni onnan, és az MSZP-nek nem lesz frakciója. A Jobbik elnökétől, Staudt Gábortól később meg is kaptam, hogy maradjak csöndben, mert én csak „alkotmányos joghézag” miatt ülhetek a testületben. A választási törvény ugyanis tiltja, hogy Havasi egyszerre két, listás helyet kapjon, a magasabb rendű jogszabály, az Alkotmány viszont nem. A kampányban is végig lehetett érezni a gyanakvást, azt, hogy árulónak tartanak minket. Azt állították, hogy nem veszünk részt aktívan a mozgósításban, és más dolgok is elhangzottak. Az egyik kitelepülésünk során például beszélgettem egy fideszes ismerősömmel, aki különböző fórumokon támadta Havasi Gábort. Az illető azonban nagyon régi barátja a férjemnek, ezért volt köztünk kapcsolat. Ezt ők úgy fogták fel, hogy mi barátkozunk a Fidesszel.

Daróczi Károly független képviselő:

Ezt én is tapasztaltam. Egy kerületi kerthelyiségben kávézgattam egy haverommal, aki történetesen fideszes. Ezt a momentumosok észrevették, és már akkor elkezdtek árulózni, de nem vettem komolyan. Ez egy kisváros, ahol mindenki ismeri egymást, és a politikai nézeteinktől függetlenül is jóba lehetünk egymással, beszélgethetünk. Akár még politikáról is. Ettől még nem leszünk árulók.

Adódik a kérdés: hogyan tovább?

Jurás László független képviselő:

Én akkor is megkaptam volna a gazdasági bizottság elnöki posztját, ha nem szavazom meg a polgármester javaslatait. Ezért sem vádolhat senki árulással. Azért döntöttem így, hogy elindulhasson a munka és a kerületi választóim érdekeit képviselhessem. Nem kötnek pártpolitikai érdekek. Lokálpatriótaként, az Általános Ipartestület elnökeként és Rózsavölgy képviselőjeként is a helyiek érdekében kívánok dolgozni.

Daróczi Károly független képviselő:

Kiléptünk az MSZP-ből, és független képviselőként folytatjuk tovább. A kerületi elnökét, alelnökét és önkormányzati képviselőit ugyanis az MSZP nem védte meg. Molnár Zsoltnak, a pártigazgatónak megírtam a történteket, egyetlen szót válaszolt sms-ben: „Nyugi!” Éppen nyugodt voltam, nem ugrottam ki az ablakon, de ebből nem tudtam meg, hogy mit tegyek ebben a helyzetben és milyen segítséget remélhetek a párttól, hogy hajlandóak-e ezt felsőbb szinten megbeszélni a DK-val és a Momentummal. Függetlenként azonban nem kötnek már majd a felső utasítások, ha például tetszik a kerületi költségvetése, megszavazhatom majd, mint ahogyan más olyan előterjesztést is, ami jó lesz Budafok-Téténynek. Amiről viszont úgy gondolom, hogy nem ilyen, azt akár le is szavazhatom.

Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester:

Az első és a legfontosabb szempontunk az volt, hogy a kerület működni tudjon. Hogy ne legyen az, amit a DK, a Momentum és a Jobbik tervezett, hogy megbénítják az önkormányzat működését, mert ez nem vezet sehová. Azt viszont nem gondoltam, hogy ez azt eredményezi, hogy ki kell lépni a pártunkból. Mivel felfüggesztették a tagságunkat, fegyelmi eljárást kezdeményeztek, miközben egyoldalúan ismerték csak a történetünket, nem tehettünk mást. Meghallgattak volna bennünket, de egyes párttagok már előrevetítették, hogy a fegyelmi tárgyalásnak úgyis a kizárás lesz a vége. Tőlünk nem kérte senki, hogy megszavazzuk a polgármester előterjesztéseit. Azt viszont nagyon fontosnak tartom, hogy a hármunk szavazatával el tudott indulni a képviselő-testületi munka.

huszonketto.hu