9 évre rács mögé kerülhet a dél-budai ékszertolvaj

by gaalt994

A férfi mint erőszakos többszörös visszaeső nem nagyon számíthat az ügyészség jóindulatára.

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség eredményesen emelt vádat egy erőszakos bűncselekmények miatt többszörösen büntetett 34 éves férfival szemben, aki idén áprilisban egy újbudai társasházban rabolt arany ékszereket egy 87 éves nőtől, amiket percekkel később egy közeli zálogházban értékesített. A bíróság elsőfokon 9 év fegyházbüntetésre ítélte, az ügyészség azonban súlyosításért fellebbezett.

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a 34 éves férfival szemben időskorú – ezáltal a bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes – személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra.

A vádirat szerint a vádlott 2022. április 26-án nappal a XI. kerületben, a Fehérvári út – Bocskai út kereszteződésénél lévő villamosmegállóban figyelt fel a hazafelé tartó, nehézkesen mozgó, bottal járó 87 éves nőre, akit követni kezdett. A társasházhoz érve, a sértett belépett a lépcsőházba, a vádlott pedig a nyitott bejárati ajtón keresztül utána ment. Amikor az idős hölgy megfordult, hogy megnézze ki jött be utána a bejárati ajtón, a vádlott rátámadt, egy hirtelen mozdulattal kitépte a sértett nyakában lévő kettő darab arany nyakláncot. Ahogy a férfi megrántotta a nyakláncokat, a sértett a földre zuhant, és beütötte a vállát, amelynek következtében könnyebben sérült. A vádlott ezután a földön fekvő sértettet hátrahagyva elmenekült a helyszínről, majd pár perccel később az eltulajdonított ékszereket bevitte egy közeli zálogházba, amikért csaknem 80.000 forintot kapott.

A tárgyaláson lefolytatott bizonyítás alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság a férfit váddal egyezően, rablás minősített bűntettében bűnösnek mondta ki, és ezért őt, mint erőszakos többszörös visszaesőt 9 év fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság ügyészi indítványra a vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta. Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség a vádlott terhére, súlyosításért, hosszabb tartamú fegyházbüntetés kiszabása érdekében fellebbezett.

Olvasta már?