Árad a Duna – Így zárták le Nagytétényben a kastélyparki vasútállomás átjáróját

by lantai.oliver

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, hatalmas árvíz fenyegeti Budapestet. A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. már le is zárta Nagytétényben a kastélyparki vasútállomás átjáróját.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. megkezdte a védekezést Budapesten a közelgő áradás ellen. A társaság munkatársai folyamatosan zárják a csatornazsilipeket, ezzel párhuzamosan pedig a felszínen is megkezdték a védvonali átjárók lezárását – tudtuk meg Bátori Mariannától, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. kommunikációs vezetőjétől.

Már be is fejezték a legmélyebben fekvő átjáró lezárását a XXII., Kastélypark utcánál. Fagerendákat helyeztek be és közé agyagot töltöttek. Itt három méteres magasságig emelték a gerendás-agyagos zárást. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 8 méter 20-ig védik be a lakott területet ezen a részen. Ha később még magasabb vízállásjelentés jön, akkor fölülről további gerendák pótlásával és agyag betöltésével tudják emelni a gátat.

Ez az átjáró egy árvízvédelmi kapu, egy védvonali áttörés. A felszínen mindig ez az első, amit le kell zárni, mivel ez a legmélyebb pontja a védvonalnak. Ezzel párhuzamosan zárják le a a csatornazsilipeket a föld alatt. Ebből is több tucatot kell lezárni annak érdekében, hogy a Duna ne tudjon beáramolni a lakott területre.

Fotók: Facebook

Olvasta már?