Zöldkonzultáció: még elmondhatja a véleményét

by nora.farmosi

Budapest egyik legzöldebb területeként a lakossággal közösen kívánja Budafok-Tétény önkormányzata meghatározni, hogyan védjék és fejlesszék a környezeti értékeit a kerületnek.

Szeptember 30-ig bárki elmondhatja a véleményét, hogyan védené, fejlesztené a kerület környezeti értékeit, hogyan lehetne még élhetőbb, zöldebb Budafok-Tétény. A Zöldkonzultáció 2024 elnevezésű online kérdőív kitér úgy a köz-, mint a magánterületekre is.

“Budafok-Tétény arról ismert kertvárosi területként és az egyik legzöldebb kerületként, hogy a zöldfelületek jelentős részét a magánkertekben találjuk. Mi az önkormányzat részéről igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a beton helyett zöldfelületeket hozzunk létre” – nyilatkozta Németh Zoltán alpolgármester a Promontor TV-nek.

Az elmúlt időszakban több betonnal fedett közterületet zöldített meg Budafok-Tétény önkormányzata. Ilyen volt például a belvárosi rész világosítása és a villamossín melletti részre a sövények telepítése vagy éppen a Pannónia utca sávelválasztó ágyásának virágosítása.

Ha valahol kivágnak, vagy gyakorlatilag egyáltalán nem telepítenek fákat, növényeket, az kihat az egész közösségre, településre, sőt, a bolygónk állapotára is. Egy kertvárosban meghatározó a zöldállomány szempontjából a magántelkek minősége, az ottani zöldfelületek megfelelő intenzitása. Az önkormányzathoz több panasz is érkezett azzal kapcsolatban, hogy a régi kertes házak helyére új, kert nélküli ingatlant építenek a tulajdonosok, gyakran rögtön a fák kivágásával kezdik az építkezéseket.

“Teljesen feleslegesen vágják ki a fákat. Volt olyan eset, amikor kivonultak a kollégáink és kérdezték az építtetőt, hogy ezeket a fákat miért vágja ki, hiszen a kert szélén nyugodtan megmaradhatnának. Végül meg is maradtak, mert belátta a tulajdonos, hogy neki lesz jobb, ha ott hagyja azokat a fákat. Nem véletlenül hoztuk létre a farendeletünket, amit a visszajelzések alapján próbálunk minél elfogadhatóbbá és minél jobban alkalmazhatóvá tenni. Ennek pont az a lényege, hogyha valaki kivág egy fát, akkor azt pótolnia kell” – mondta az alpolgármester.

A kérdőív ide kattintva tölthető ki 2024. augusztus 26–szeptember 30. között.

Fotó: budafokteteny.hu

Olvasta már?