A Horgásztelepet csak a budafok-tétényiek védhetik meg

by nora.farmosi

A Főváros és a Fővárosi Csatornázási Művek csak a vízáteresztő kapukat zárták be a kerületben, ez viszont nem segít a Horgásztelep helyzetén.

Harmadfokú riasztást vezetett be a katasztrófavédelem a Duna budafok-tétényi szakaszára is, ami komoly felkészülést igényel a kerületben. Szerda reggel a Horgásztelepen jártunk, ami az egyik legveszélyeztetettebb terület a kerületben a Duna áradása miatt. Itt a katasztrófavédelem által ajánlott vízzel töltött mobilgát nem alkalmas a védekezésre, csakis a homokzsák jelenthet megoldást, amihez önkéntesekre van szükség.

A védekezést a Kormányhivatal irányítja a katasztrófavédelemmel és a Fővárosi Csatornázási Művekkel együtt. A kerületi önkormányzat is komoly tapasztalatokat szerzett az elmúlt években az árvíz elleni védekezésben, és komoly összegeket különítettek el arra az esetre, ha bármire sürgősen szükség lenne. Karsay Ferenc polgármester korábban a  Fővárosi Közgyűlés ülésein is sürgette a Horgásztelep árvízvédelmét és egy mobilgát felállítását, de akkor Karácsony Gergely főpolgármester módosító javaslatával kitettségi vizsgálathoz, társadalmi egyeztetéshez és ökológiai szempontok figyelembevételéhez kötötte a projektet.

A védekezéshez szükséges eszközöket már biztosították és az is ad némi reményre okot, hogy az előrejelzések szerint a Duna vízszintje nem fogja elérni a 2013-as rekordokat. Mégis készen kell állni minden eshetőségre, hiszen jelenleg úgy tűnik, hogy a Horgásztelepet csak a budafok-tétényiek menthetik meg. Nagy szükség van az önkéntesekre, akik segíthetnek a Horgásztelep védelmében. Aki úgy érzi, szeretne és tudna segíteni a védekezésben, az arviz@bp22.hu e-mail-címen jelentkezhet önkéntesnek.

Olvasta már?