Karsay Ferenc: aggódom, mert a kerület működése kerülhet veszélybe

by nora.farmosi

A polgármester szerint a balliberális többség a képviselő-testületben nem kíván felelősséget vállalni, ami így Budafok-Tétény működését veszélyezteti.

Karsay Ferenc egy hosszú Facebook-bejegyzésben fejtette ki, szerinte miért kerülhet veszélybe Budafok-Tétény működése. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a polgármester október elején Perlai Zoltánt kérte fel ellenzéki alpolgármesternek. A polgármester akkor úgy fogalmazott, hogy hosszú hetek óta várja, hogy az ellenzéki összefogás megnevezze az alpolgármester-jelöltjét, hiszen a választók döntése alapján Budafok-Tétényért együtt kell dolgozniuk. Budafok-Téténynek – a fideszes polgármester mellett – ellenzéki többségű képviselő-testülete van ebben az önkormányzati ciklusban, így sokaknak nem jelentett meglepetést, hogy miután még nem érkezett javaslat az Összefogástól, Karsay Ferenc Perlait kérte fel alpolgármesternek. Perlai Zoltán a felkérést elutasította, arra hivatkozva, hogy a Momentum elutasítása miatt nem volt egységes az ellenzék részéről a támogatása.

Az alpolgármesteri pozíció mellett Karsay Ferenc a szakbizottságok felében elnöki pozíciót és a bizottságok felében többséget ajánlott az ellenzéki többségnek, akik ezt szintén elutasították. A polgármester szerint az ajánlata megfelelt a választási arányoknak és a választói akaratnak, de válaszul csak egy diktátumot kapott: a balliberális többség nem kíván felelősséget vállalni. A polgármester úgy fogalmazott, hogy bár aggódik a jelenlegi helyzet miatt, de továbbra is nyitott mindenki felé, akivel tudnak közösen dolgozni a kerületért. Azt is kijelentette, hogy Budafok-Tétény működése nem lehet alku tárgya.

“FELELŐSSÉG VS. FELELŐTLENSÉG

Az idei önkormányzati választáson a XXII. kerületiek úgy döntöttek, hogy az eddigi irány jó:
• polgármesterként bizalmat kaptam;
• az engem támogató Fidesz–KDNP-s jelöltek kapták a legtöbb szavazatot a kerületben;
• a képviselői körzetek többségében (12-ből 7-ben) a mi képviselőjelöltjeink győztek, többnyire nagy fölénnyel. Ahol pedig baloldali ellenfeleink nyertek, ott általában csak hajszálnyi különbséggel.

A budafok-tétényiek tehát kiálltak mellettünk, amiért köszönettel tartozunk, és ami felelősséget is ró rám és csapatomra.

Úgy gondolom azonban, hogy nekem mindenki polgármesterének kell lennem, függetlenül attól, ki kire szavazott. Ezért is kértem fel alpolgármesternek egykori ellenfelemet, Perlai Zoltánt. A felajánlott alpolgármesterséget, a vele járó feladatot és felelősséget sajnos visszautasította a baloldal vezetője. A szavazók akaratának megfelelően, arányosan ajánlottam nekik az alpolgármesteri pozíció mellett a szakbizottságok elnöki tisztségeinek felét, a szakbizottságok felében pedig abszolút többséget. Így lenne igazságos. Így tudnánk együtt dolgozni!

Ennek ellenére a balliberális többség képviselői a mai egyeztetésünkön kinyilvánították: nem érdekli őket a választók akarata. Diktálni akarnak, felelősségvállalás nélkül. A hajókormányosi felelősséget másra, azaz ránk bízzák, evezni sem szeretnének, de léket vágni és a kormánylapátot fűrészelgetni annál inkább.

Választhatják azt az utat, hogy képviselői státuszban a születő döntéseket utólag kritizálják, betölthetnek egy – amúgy fontos – ellenőrző szerepet, vagy vállalhatják a kerület érdekében a felelősséget, és részt vehetnek a döntések előkészítésében, ezzel már eleve úgy születnek meg az előterjesztések, hogy abban benne van, ami számukra fontos.

A kerületiek megbíztak a programom megvalósításával, felelősségem és kötelességem megfelelni ennek. Ritka alkalom, de egyet kell értenem Karácsony Gergely főpolgármesterrel, aki azt mondta: az új képviselő-testületben helyet foglaló „pártok képviselőinek felelőssége nem az, hogy a kötelességem teljesítésében mindenkor támogassanak, de hogy ebben megakadályozzanak, hogy a választói akaratot bármilyen szándékból felülírják, azt megengedni sem most, sem később nem fogom” – írta a polgármester a Facebook-oldalán.

A poszt alatt rengetegen kommenteltek, sokan egyetértésüket és támogatásukat fejezték ki a polgármester felé, de voltak olyanok is, akik szeretnék, ha az ellenzék maga adna választ a kialakult helyzetre.

Az ellenzék részéről Kerekes Gábor és Perlai Zoltán önkormányzati képviselők is egy Facebook-bejegyzésben közölték az elutasítás okát: szerintük a tervezet messze van a tisztességes ajánlattól, a javaslatban felajánlott helyek számát tekintve az nem tükrözi a választói akaratot, ezért saját javaslatot készítenek, amit hamarosan megosztanak majd.

Olvasta már?