A kerületi ovisok és iskolások főzőkonyhájába látogattunk el

by talastunde

A XXII. kerület óvodáiba és iskoláiba az Adyligeti Rendészeti Szakgimnázium főzőkonyhájából szállítják ki naponta az ebédet. A Pannon Menza Kft. ügyvezető igazgatója, Demeter László mutatta be portálunknak, hogy milyen szigorú szabályoknak kell megfelelnie egy közétkeztetési konyhának, és azt is megtudtuk, hogy a XXII. kerületi gyerekeknek mi a kedvenc ételük.

Az Adyligeti Rendészeti Szakgimnázium konyhája harminchárom XXII. kerületi intézményt szolgál ki. 16 óvodába, 13 iskolába és 4 szociális intézménybe hordják innen a finom ebédet minden nap, amit 2500 óvodás, 2500 iskolás és 150 idős ember fogyaszt el. A konyhában az élet hajnal 2 órakor kezdődik az áruátvétellel, amikor begyújtják az üstöket, előkészülnek az ételek főzéséhez. Csak friss alapanyagból készítik a napi menüt. Húsétellel minden nap találkozhatnak a menzán a fogyasztók vagy a levesben vagy a főételben.

Demeter László, a Pannon Menza Kft. ügyvezetője

„A gyerekeknél látjuk főleg, hogy melyek a kedvenc ételeik. A paradicsomos ételek a legkedveltebbek. A paradicsomlevest nagyon szeretik, a tészták nagy kedvencek. A 37/2014. EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokat foglalja magában, amely szabályozza azt is, hogy hányszor adhatunk főételnek tésztát egy konkrét időszak alatt. Kétszer engedélyezett 10 nap alatt a tészta fogyasztása, egyszer kötelező halterméket, belsőséget is készíteni a tíznapos menü tervezésekor. Sok fontos szabály van a közétkeztetésben, amit nekünk minden nap be kell tartanunk”- hangsúlyozta Demeter László.  

Azt is megtudtuk, hogy vannak kedvenc finomságok, amelyek nem koptak ki az elmúlt évtizedek alatt sem. Ilyen például a tojásleves, amit a gyerekek nagyon szeretnek, de a felnőttek már kevésbé. Tíz év alatt nagy utat tett meg a bulgur a népszerűségi listán, aminek a megjelenésével sokkal változatosabb lett a köretkínálat a közétkeztetésben.

 A Pannon Menza Kft. és a GasztVitál cégcsoport 360 fokos visszajelzési rendszert használ annak érdekében, hogy minél magasabb színvonalon készítsék el az ételeket, amelyeket teszteltetnek a fogyasztókkal, a szülőkkel vagy az intézményvezetőkkel.  Az intézményvezetők minden hónapban értékelik a konyhák teljesítményét egy ötpontos skálán, amelyben az ételek minőségére, szállítására, higiéniai szempontjaira és a menü összetételére pontozhatnak.  

 A XXII. kerületben 4,5-ös átlag lett a főzőkonyha értékelése az intézményi vezetők megítélése alapján. 2018 óta két héten keresztül  az intézményekben a szülők is megkóstolhatják a menüt, és névvel ellátott kóstolólapon mondhatják el véleményüket az ételekről, amiket a gyerekek fogyasztanak. A legfontosabb visszajelzéseket a gyerekektől kapják a konyhai dolgozók, akik a véleményládába dobhatják be véleményüket a kiértékelő kérdőív kitöltésével. A három különböző értékelést összesítik a vezetők, ami alapján akciótervet készítenek, hogy mire fókuszáljanak annak érdekében, hogy még finomabb ételeket készítsenek.

A XXII. kerületi intézmények számára egy diétás konyhán látják el a speciális fogyasztói igényeket, ahol az összes diétára fel vannak készülve. 14-féle érzékenységre kell diétát készíteni a szakembereknek a jól felszerelt, speciális konyhán.

A főzőkonyha egyik egyedisége, hogy sugárirányból csatlakoznak a különböző helyiségek a konyhához, aminek a szerepe az, hogy még véletlenül se történhessen keresztszennyeződés.  Rendkívül komoly előírásoknak kell megfelelni egy közétkeztetést ellátó konyhának, ahol a dolgozók, a szakácsok, a segítők a saját telefonjukat sem vihetik be a konyhába, hogy elkerüljék a fertőzések lehetőségét. Természetesen csak védőfelszerelésben: lábzsák, köpeny- és hajhálóviseletben készítik el a napi menüket.

A mai napon a XXII. kerületi ovisok tányérjába tavaszi zöldségleves, krumplifőzelék és sült sertéshús került ebédkor, míg az iskolások zöldséges tarhonyalevest, zöldborsófőzeléket ehettek bécsi virslirudacskával.  

Olvasta már?