A kommunista kitelepítésekre emlékeztek Budafok-Tétényben

by gaalt994

A kommunista diktatúra által végrehajtott kitelepítések 71. évfordulójának alkalmából tartottak megemlékezést Budafok-Tétényben. Az eseményen beszédet mondott Kelety Gábor is, akinek családja is azok közé tartozott, akik megszenvedték a kommunista rezsim kegyetlenségeit.

„A kommunisták nem személyek ellen viseltek háborút, a burzsoáziát, mint osztályt akarták kipusztítani” – fogalmazott beszédében Kelety, aki szerint a kommunisták a kitelepítéssel egy értékrendet, gondolkodásmódot akartak eltörölni, és a felső és középosztályt akarták a hatalmától megfosztani.

A régmúlt borzalmai kapcsán Kelety Gábor – akinek felmenői szintén áldozatul estek a kitelepítéseknek – több ezer pap likvidálásáról, magyar emberek tömegeinek deportálásáról és a rengeteg megerőszakolt nőről is megemlékezett, s hozzátette: úgy érzi, „a kommunizmus hihetetlen módon és széles palettán tér vissza az élet minden területén”.

Beszéde végén Kelety Gábor személyes élményeket is megosztott a hallgatósággal, felidézve gyermekkori emlékeit. „Világéletemben kettős nevelést kaptam, esti mese gyanánt hallgattam a kitelepítési történeteket. Elmondták, hogy mi a helyes történelem! De figyelmeztettek, hogy ha erről az iskolában beszélek, akkor engem azonnal javító-nevelő intézetbe raknak, édesapámat börtönbe csukják és édesanyámat kirúgják az állásából” – idézte fel Kelety, aki zárszóul azt mondta: „azt nem akarhatjuk, hogy visszajöjjenek, ezért emlékezni, emlékeztetni kell”.

(A kiemelt kép illusztráció, a Memento Park egyik szobra látható rajta)

Olvasta már?