A Rózsavölgyi Csokoládé Kft. ügyvezetője kapta az év budafok-tétényi vállalkozója díjat

by talastunde

A Rózsavölgyi Csokoládé belvárosi üzletét a Királyi Pál utcában már évekkel ezelőtt felfedeztem. Ismerem nagyon igényes termékeiket, drazséikat, bonbonjaikat, isteni forró csokoládéjukat. Budafoki üzletükben viszont még nem jártam. Az év vállalkozója díj elnyerése nagyszerű apropó volt, hogy ellátogassak a Nagytétényi utcába a régi Haggenmacher sörgyár épületébe, amely ma az Art Quarter Budapestnek ad helyet. Itt dolgozzák fel a venezuelai, a madagaszkári, a nicaraguai, az ecuadori, a sao tomei, a tanzániai,a mexikói és a perui kakaóbabjaikat, s ezekből a csokoládékból készülnek a bonbonok, táblák, szobrok, forró csokoládék, drazsék és még sok minden. A műhelyt rendkívül jóízléssel hozták létre, melybe kávézót is, boltot is kialakítottak. Én a műhely előtti teraszon fogyasztottam el az isteni cortadomat és falatka bergamot marczipános bonbonomat. A nap legszebb pillanata volt…..

Mikor döntötte el, hogy csokoládékészítő lesz? Honnan jött a motiváció és hol tanulta a csokoládékészítést?

Körülbelül 15 évvel ezelőtt került a kezembe egy francia gasztronómia könyv,amiben nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minden nap enni kell csokoládét. Azt hiszem, hogy ezzel a könyvvel kezdődött minden. Ekkor kezdtem el komolyan érdeklődni a csokoládé iránt. A csokoládékészítést francia, olasz, San Franciscó-i és venezuelai mesterektől, kakaóültetvényesektől tanultuk.

Mivel foglalkozott korábban?  Van másik szakmája is?

 Eredetileg rajzfilmrendező a szakmám.

Mikor kezdte el a vállalkozást kiépíteni?

 A férjemmel együtt kezdtük el 15 évvel ezelőtt.

A kakaóbabot egyenesen a termelőktől szerzik be, mikor volt először kakaóbab-ültetvényen?

A férjem volt először ültetvényen körülbelül 12 évvel ezelőtt Venezuelában. Nagy élmény volt számára, majd én is követtem őt.

Mi a feldolgozás menete, hogyan lesz a kakaóbabból csokoládé?

Miután a kakaó megérett, az ültetvényesek leszüretelik a gyümölcsöket, a nagy gyümölcsöket felhasítják, a benne lévő vékony gyümölcshússal körbevett magokat nagy fakádakba rakják. Naponta vagy két naponta megforgatják a magokat, hogy megerjedjenek, aztán, ha a fermentálás kész, körülbelül 1 hét múlva, a babokat kiterítik a napra megszáradni. Ha megszáradtak, bezsákolják és elküldik a csokoládégyárakba. Mi utána megpörköljük a babokat, lehéjazzuk és elkezdjük őrölni különböző gépekben, amíg 20 mikronos nem lesz a szemcsemérete a bio nádcukorral együtt. Mivel a kakaóbaboknak körülbelül a fele kakaóvaj, így már az őrlés első fél órájától egy massza lesz a gépben, mivel a mozgatás hatására keletkező hő megolvasztja a kakaóvajat. Ha jó a szemcseméret, még konsírozzuk. Ez egy aroma elkeveréses folyamat, és aztán már csak a temperálás/kristályosítás van hátra, amikor is szép fényes és roppanós lesz a csokoládé.

Hogyan találták ki, hogy milyen csokoládékat szeretnének készíteni?

Csak az ízlésünk szerint dolgozunk, ezt nem kitalálni, hanem érezni kell.

Hányféle termékük van?

Körülbelül 50 féle csokoládétábla, vagy 30 féle bonbon, és még 20 egyéb furcsaság, mint például a matrózbajusz vagy a csokoládészerszám.

Hányan dolgoznak a csapatukban? Milyen nagy a műhelyük?  

Nyolcan dolgozunk, a műhelyünk 240m2.

A megjelenésre, design-ra is óriási figyelmet fordítanak. A saját arculat legalább annyira fontos, mint a minőségi csokoládékészítés?

Igen, a belső és a külső szorosan összetartozik, itt nem csak a belső létezik biztosan, mint a racionalista filozófiában a szubjektum, de a külső is egész konkrétan ki van találva.

Számos külföldi díjat is nyertek már, melyikre a legbüszkébb?

Talán a 2016-os párizsi, a legjobb venezuelai kakaóbabokból készített csokoládék versenyén elért első helyezésre, és a Financial Times legjobb 5 európai csokoládékészítője díjra.

Mennyi csokoládét fogyaszt? Telítődik a készítő a csokoládé ízével vagy muszáj kóstolni?

Elég sokat, de nem csak csokoládét, de sok kakaóbabot is eszem, illetve kakaóbab teát iszom. Persze telítődök néha, de aztán kinyitom az ablakot, és amint megtelik friss levegővel a műhely, máris újra tudok mihez hasonlítani.

Melyek a legnépszerűbb termékeik?

Ezt nehéz megmondani, sok népszerű termék van.

Milyen kötődése van a 22. kerülethez? Mielőtt a vállalkozást megnyitotta, előtte is a kerületben élt?

Nem sokkal előtte költöztünk ide, talán 17 éve, a budafoki Rózsavölgybe.

Milyennek látja a kerületet?

Szeretem Budafok zegzugos, régi utcáit. Nagyon hangulatos részei vannak a kerületnek. Azt gondolom, hogy rengeteg érték található itt, amelyeket még jobban ki lehetne használni.

Váratlanul érte a kerület vállalkozói díj elismerése?

Abszolút váratlanul ért, de nagyon örültem neki és büszke vagyok rá.

Milyen tervei vannak még?

A vírushelyzet miatt lépnünk kellett és nyitni egy helyi csokoládézót a műhelyünkben, hogy jobban el tudjuk látni a helyi igényeket. Levendulaültetvényt készítünk elő épp a Zselicben, ahonnan származunk, mert az egyik népszerű termékünkhöz elég sok levendulavirág kell.

Valóban szeretne kakaóföldet vásárolni Ecuadorban?

Úgy volt a vírus helyzet előtt, de most a megtakarításaink nagyjából elmentek az alkalmazottaink megtartására, és a Budafokon megnyílt csokoládézóra, szóval Ecuador egyelőre kútba esett.

Azt hiszem, hogy minden XXII. kerületi lakosnak el kell látogatni a Rózsavölgyi Csokoládé budafoki műhelyébe, hogy megajándékozzák magukat a legfinomabb csokoládé különlegességekkel. Csak ajánlani tudom. Nem lesz könnyű a választás!

Olvasta már?