A vidéki célpontok voltak a legnépszerűbbek 2023-ban a belföldi utazók körében

by nora.farmosi

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró az M1 adásában foglalta össze a belföldi turizmus tavaly elért eredményeit.

Tízből hét éjszakát vidéken töltöttek a vendégek tavaly – ez derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség friss jelentéséből. A külföldi vendégforgalom 3 százalékkal emelkedett, a belföldi vendégek pedig több, mint 19 millió vendégéjszakát töltöttek el valamelyik üdülőhelyen.

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró az M1 adásában elmondta, hogy a turizmus 2023-ban hozta a 2019-es rekordév számait, ami nagyon nagy eredmény, tekintettel arra, hogy a COVID, az orosz-ukrán konfliktus és az izraeli válsághelyzet komolyan visszavethette volna a turizmust. Ennek ellenére nálunk nem volt tapasztalható visszaesés, a bevételeket illetően 13 százalék volt a növekedés a rekordévhez képest is.

A turisztikai szakértő azt is megosztotta, hogy hova utaznak legszívesebben a magyarok belföldön.

„Az úticélok közül továbbra is a Balaton a legnépszerűbb, főleg azért, mert most már a Balaton szinte egész éves úticél lett. Kimondhatjuk, hogy már olyan szálláshelyek, szállodák vannak a Balaton környékén, ahol nyugodtan eltölthetünk akár ősszel, akár télen is egy kellemes hétvégét” – mondta Dr. Kiss Róbert Richard.

A sláger úticélok között ott van még Eger és környéke, Tokaj, Hévíz, Debrecen, Nyíregyháza. Sárvár a külföldi turisták körében is favorit: az itt található Spirit például az év wellness-szállodája lett egy rangos nemzetközi szavazáson. Több új szálloda is nyitott, többségük Budapesten, melyek az ötcsillagos színvonalat képviselik. Akik viszont a pénztárcabarát szállásokat keresik, azok is rendkívül széles palettából választhatnak. A Kisfaludy Programnak köszönhetően országszerte megújultak a falusi szálláshelyek is, így szinte bármelyik régióban jó eséllyel találunk olcsóbb, de színvonalas szállásokat.

A külföldről hozzánk érkező turisták még mindig főleg Budapestet keresik fel, de egyre többen fedezik fel a vidéket is. Továbbra is a német a legfontosabb küldő piacunk, utánuk az Egyesült Királyságbeli turisták vannak az élen, de rajtuk kívül még nagyon sokan jöttek Olaszországból és Spanyolországból. Érkeznek turisták a V4 országokból, Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból és sok vendég jött az Egyesült Államokból és Kínából is.

Olvasta már?