Az emberek ki vannak éhezve a programokra, ez jót tesz a Pincejáratnak – interjú Deutsch Anita művészeti vezetővel

by gaalt994

Október 3-án, szombaton újra Pincejárat Budafokon. A közelgő alkalom apropóján a rendezvény művészeti vezetőjével, Deutsch Anitával beszélgettünk.

Áprilisban és májusban a járvány miatt elmaradt a Pincejárat, június óta viszont újra a klasszikus formájában tudják megrendezni. Ezek alapján mi a tapasztalat, nehéz visszavonzani a vendégeket?

Ez érdekes kérdés, mivel tartottunk tőle, hogy esetleg megcsappan a résztvevők létszáma. Az újraindulás óta azonban az a tapasztalat, hogy az emberek ki vannak éhezve a programokra, mert sokkal kevesebb szórakozási lehetőség áll a rendelkezésükre. Ennek köszönhetően a látogatók száma nemhogy nem csökkent, de megugrott.

A Pincejáratban résztvevő vendéglátóhelyektől milyen visszajelzéseket kapott? Őket hogyan érintette a leállás?

A koronavírus-járvány miatt előállt válságközeli helyzet annak ellenére is sújtja a borászatokat, hogy idén kifejezetten jó volt a szőlőtermés. A vendéglátósok is nagyon megsínylik a pandémia miatti korlátozásokat, több hely sokáig zárva tartott. Akiknek van kerthelyisége, azok hamarabb ki tudtak nyitni, mára nagyjából teljes a program a Pincejáraton.

A soron következő szombati alkalomra milyen járványvédelmi intézkedésekkel készülnek?

Természetesen mi is folyamatosan figyeljük az ezzel kapcsolatos rendeleteket. Annyiban szerencsés a helyzetünk, hogy mivel sok különálló helyszínt ölel fel a Pincejárat, ezért sehol sem gyűlik össze nagy tömeg, jól eloszlanak az emberek. Emellett igyekszünk az erre alkalmas programokat kivinni a szabadtérre, míg a pinceséták esetében limitáljuk a létszámot, és a szájmaszk használata is kötelező.

A budafok-tétényiek bizonyára ismerik a kerület identitását is meghatározó borkultúrát. Mellettük sikerül turistákat is bevonzani – akár kerületen kívüli, vidéki, vagy külföldi vendégeket?

A járvány azért is jött nagyon rosszkor, mert tavaly egyre több külföldi vendéget fogadhattunk. Ez egyrészt a Budapest Card-dal való partnerségünknek köszönhető, akik rendszeresen hoztak hozzánk turistacsoportokat, másrészt pedig azt látom, hogy egyre divatosabb a borkultúra. Az emberek nem csak borozni szeretnek, de rendkívül nyitottak és érdeklődőek a pincészetek munkájával, kulisszatitkaival kapcsolatban is. Ami pedig a belföldet illeti, az ország számos pontjáról érkeztek már hozzánk látogatók, például vannak visszajáró nyíregyházi vendégeink is.

Bor, pezsgő, vacsora, szórakozás. Kihagytam valamit?

Igyekszünk minden igényt kiszolgálni, úgy érzem ez többnyire sikerül is. A pincészeteink nagyszerű bor- és pezsgőkínálattal rendelkeznek, ezeknek mindig nagy a sikere, a LÉGO pince gombáit pedig egyenesen imádják a vendégek. Emellett népszerűek a kiegészítő programjaink is, Garbóci László tematikus helytörténeti sétái például rendre nagy sikert aratnak.

Olvasta már?