Oktatásügy és tiltakozás a Momentum kerületi fórumán

by nora.farmosi

Március 29-én délután a Momentum mozgalom politikusainak szervezésében „Merre tovább oktatási tiltakozás?” címmel tartottak kerületi fórumot. A szervezők az eseménytől azt remélik, hogy Budafok-Tétényben is fenn tudják tartani az érdeklődést az oktatás átszervezésével kapcsolatos témakörökben. A megjelentek csekély száma azonban azt mutatja, hogy ezt a célt a kerületünkben nehéz lesz megvalósítani, tekintve, hogy az egyidőben rendezett Budapest-Balaton kerékpárút lakossági fórumára száznál is több helyi érdeklődő volt kíváncsi.

Az esemény házigazdája Havasi Gábor, Budafok-Tétény momentumos polgármesterjelöltje, szervezője pedig Tóth Endre, Budafok-Tétény momentumos országgyűlési képviselője volt, de más pártok képviselői is megjelentek. Meghívott vendégként volt jelen Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom vezetője, Kállai Kornélia, a Dialógus az Oktatásért / Dél-Buda szervezője, és Gajzágó József az Egységes Diákfront képviselője is.

Karsay Ferencet – aki maga is pedagógus – nem hívták meg, de ezt a szervező Tóth Endre azzal indokolta, hogy a polgármester valószínűleg nem ért volna rá, hiszen ugyanebben az időpontban tartott lakossági fórumot a Budapest-Balaton kerékpárútról.

A színpadon elhangzott pár ötlet, kevés konkrétummal; esett szó a tiltakozásokról, a követelésekről; bírálták a jelenleg törvénytervezetként létező státuszszabályt, és szóba jött egy esetleges népszavazás ötlete, valamint a szakszervezetek erősítése is. Arra viszont nem tértek ki, hogy milyen alternatív megoldásokat javasolnak a tanári munka minőségének emelésére, illetve a számonkérhetőségre. Azaz egyelőre valójában inkább az ellenállásról, mint a megoldásról szólnak ezek az akciók.

Tóth Endre az eseménytől azt reméli, hogy a helyi emberek közéleti, azon belül is az oktatással kapcsolatos érdeklődését fenn tudják tartani, és majd valamilyen változást is el tudnak érni az oktatás területén.
„Közösen teszünk egy célért, ami nem az én érdekem és nem a másik érdeke, hanem egy közös ügy. Ennek a mai fórum is egy táptalaja lehetett, és ebből is kinőnek majd közös cselekvések” – mondta Tóth Endre az esemény után.

A Momentum célja tehát az érdeklődés fenntartása a pedagógusokat érintő kormányzati intézkedések kapcsán, illetve a folyamatos kommunikáció és információátadás a választók részére.

Ha pedig sikerülne a jelenleginél nagyobb érdeklődést elérnie a lakosság körében, akkor a Momentum a jövő évi választásokon komolyabb politikai hasznot szerezhetne a témából. Kérdés viszont, hogy céljának megfelelően, valóban fenn tudja-e tartani az össztársadalmi érdeklődést.

Fotók: huszonketto.hu

Olvasta már?