Banki alkalmazottnak adta ki magát, 3 milliót zsákmányolt az online csaló egy budafok-tétényi lakostól

by nora.farmosi

Mióta a világhálón intézzük a pénzügyeinket, azóta egyre több az online csalás is. A kiberbűnözők áldozatai pedig sokszor csak futhatnak a pénzük után.

A kerületi Facebook-csoportokban újra és újra felbukkanó téma az online csalás. Az esetek palettája rendkívül széles: vannak olyan kiberbűnözők, akik banki alkalmazottnak adták ki magukat, mások egy-egy online felületen az eladásra kínált termék után beszedték a pénzt, de nem küldték el a megvásárolt terméket, vagy ami még rosszabb: valahogy megszerezték a naiv felhasználók banki adatait, és hozzáférve a bankszámlájukhoz, jelentősebb összeggel megkárosították őket. A csalók kihasználják az emberi jóhiszeműséget, hogy elérjék a céljukat, így sokszor az áldozat nem is sejti, hogy mi vár rá.

Egy neve elhallgatását kérő kerületi lakost telefonon keresztül kerestek fel. A telefon másik végén lévő személy magát az OTP Bank Nyrt. bankbiztonsági alkalmazottjának adta ki, majd a gyanútlan áldozatot rávette, hogy az Anydesk nevű alkalmazást töltse le a számítógépére és lépjen be vele az OTP Bank Nyrt. internetbankjába. A kiberbűnöző a sértett beleegyezése nélkül 2 db utalást indított az MBH Bank Nyrt. csoportjába tartozó bankszámlaszámra, összesen több, mint 3 millió Ft értékben.

Egy másik kerületi lakosnak a Facebook Marketplace-en meghirdetett kerékpártartójára a Messengeren jelentkezett egy vevő, aki az áru kifizetését GLS-en keresztül akarta teljesíteni. Ez hasonlít egy korábbi esethez, amiről már beszámoltunk: az áldozat egy linken keresztül megadta a netbankjának belépési adatait a csalónak, melybe így belépve a bankszámlájáról elutaltak csaknem 3 millió Ft-ot.

Annak érdekében, hogy ön ne járjon így, tartsa be az alábbi lépéseket:

Ne adjon meg érzékeny adatokat senkinek, például jelszavakat, banki megerősítő kódot vagy bármilyen azonosítót. Ilyet a bank sem kér soha tőlünk.

Az SMS-ek és e-mailek tartalmát mindig ellenőrizni kell, mindig gyanakodni kell, ha jelszócserét kérnek tőlünk, vagy azt akarják, hogy letöltsünk valamit.

Ne dőljön be irreálisan jó ajánlatoknak vagy befektetési lehetőségeknek.

A lényeg: legyen egészségesen gyanakvó.

Olvasta már?