Bemutatjuk a július 31-i önkormányzati választás jelöltjeit

by szorenyi6104

Július 31-én önkormányzati választás lesz Budafokon. Tóth Endre helye üresedett meg. Interjúkban mutatjuk be a két esélyes jelöltet.

Kapitány Alexandra az ellenzék közös jelöltje az önkormányzati képviselő-választáson.

Mi a szakmája, hivatása?


Hosszú évek óta foglalkozom városépítészettel és városi adatelemzésen alapuló városfejlesztéssel. Városokhoz köthető problémákat, jelenségeket vizsgáltam térben és időben, különböző adatok alapján. Ha például egy utcában a lakók valamilyen gondot rendszeresen bejelentenek, akkor adatok elemzésével rá lehet jönni, hogy milyen területeken jelenik meg a probléma újra és újra. Ez egy gyakorlati jellegű kutatás. A VIII. kerületben kezdtem a munkámat a Városfejlesztési Irodában, majd a Miniszterelnökség háttérintézményében, a Lechner Tudásközpontban dolgoztam, mint téradatelemzési szakértő. Itt kifejezetten Budapesttel foglalkoztunk és a megyei jogú városokkal. Jelenleg a férjemmel dolgozom együtt,  a városokhoz köthető kutatásfejlesztéssel foglalkozunk. A közeljövőben Budafokot is szeretném majd vizsgálni ilyen szempontból.

Mesélne a DK és Momentumhoz fűződő kapcsolatáról?

A kerületben teljesen jó a viszony köztünk, nincsen semmilyen konfliktus. Biztosan állíthatom, hogy Budafok-Tétényben az ellenzéki összefogás jól működik.

Milyen terveket szeretne megvalósítani?


A körzetben évek óta probléma a növekvő autóforgalom, főleg az Arany János, az Árpád és a Kálvária utcából érkeznek panaszok, de más utcákat is emlegetnek a lakók. Ezeknek a megoldására sebességkorlátozó táblákra, forgalomcsökkentő eszközök bevezetésére van szükség. Vannak olyan utcák, ahol ezek megléte mellett is rengeteg a gyorsan hajtó autós, itt főleg a fix sebességmérő kihelyezése adhat kiegészítő megoldást. Ezzel a témával mindenképp foglalkozni kell. Másik fontos ügy a zöldfelületeké. Köztudott, hogy a városi zöldfelületek mennyisége és minősége hozzájárul ahhoz, hogy egy település élhetőbb legyen, hiszen javítja az ott lakók közérzetét, a levegő minőségét és elősegíti a klímaváltozás elleni küzdelmet is. Korábban ezzel kapcsolatban számos kutatást végeztem. A kerületben több kedvezőtlen intézkedést hoztak, amelyek inkább a zöldfelületek beépítésére irányultak, nem a megőrzésükre. Erre példa a jégsátor esete is, hiszen épülhetett volna a kerület másik részébe, de mégis a Duna-parti zöldfelületet áldozták fel, amit nem tartok jó megoldásnak. A Tóth József és a Kossuth Lajos utca sarkán lévő zöld domb esete is ilyen, aminek a beépítésére tervpályázatot írtak ki. Nemcsak a választókörzetben, hanem a kerületben és városi szinten is nagyon fontos, hogy inkább megőrizzük és ne beépítsük ezeket a zöld területeket.

A körzetben lévő óvodák közül van, amelyik nincs igazán jó állapotban. Ki tudja majd járni, hogy ezeket legalább részben felújítsák?

Szívesen foglalkozom és kell is foglalkozni a gyermekintézmények állapotával. Itt a virág- és bokorültetéseken kívül komoly problémák vannak, hiszen sok olyan intézmény van a kerületben, melynek felújítására a városvezetés nem fordít gondot, és úgy tudom, hogy jelenleg nincs is rá költségvetési forrás. Ilyen a Zöldecske Tagóvoda évek óta húzódó tetőfelújítása, a Maci Óvoda napelemtartó szerkezetének a karbantartása és cseréje, illetve kimaradt a Ficánka Tagóvoda előtti lépcső felújítása is. Ezekkel mind foglalkozni kell és forrást allokálni rá.

Olvastam, hogy lelkes állatbarát. Az állatvédelem területén is vannak ötletei?

Akik ismernek, tudják rólam, hogy szívügyem az állatvédelem, ezért rendszeresen segítem a helyi állatmentőket a szilveszteri járőrözésekben vagy a befogott kutyák állapotának a rendezésével. Fontosnak tartom, hogy támogassuk a civil szervezeteket.

Foglalkozik környezetvédelemmel is?

Mivel a Tétényi-fennsík mellett lakom, rengeteg problémával szembesülök lokálisan. Számomra is nagyon fontos ennek a területnek a védelme. 

Hogyan képzeli el a testületben a munkát?

Fontosnak tartom a közösségépítést. Már korábban is írtam a problématérkép összeállításának fontosságáról a lakossággal együttműködve, hogy elmondhassák az itt élők, mit éreznek fontosnak és megoldandó problémának. Ha többen jeleznek egy adott gondot, akkor arra nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk. Az önkormányzat alapvető céljai között kell szerepelnie kell annak, hogy a lakosok életkörülményei javuljanak, ezért nagyon fontosnak tartom a problématérkép összeállítását.

Alapvetően a békesség és az együttműködés híve vagyok, hiszem, hogy nem szabad, hogy a politikai nézetkülönbözőségek megakadályozzák a közös munkát, egy területfejlesztés képviseletének nem erről kell szólnia. Ebben a szellemben szeretném a képviselői munkámat végezni, amennyiben megválasztanak.

Krieger Krisztina több mint 20 éve képviseli a budafok-tétényieket az önkormányzati képviselő-testületben. Ötödik önkormányzati ciklusát 2 és fél éve kezdte. Ez idő alatt elért eredményeire nagyon büszke. A július 31-i időközi önkormányzati képviselő-választásnak ő a Fidesz-KDNP színeiben induló jelöltje.

A körzetében mikor nyert először? 

1998-ban, azaz 24 évvel ezelőtt nyertem el először a 6-os körzetben lakók bizalmát, majd egy kivételével a többi ciklusban is. Gyakorlatilag 17 évig képviseltem a körzetben lakók érdekeit. Jelenleg nem én vagyok a képviselő, de ismét indulok a képviselő-választáson.

Mit gondol, milyen képességekkel kell rendelkeznie egy körzet képviselőjének?

A legfontosabb, hogy nyitott legyen az ott élők problémáira, még akkor is, ha azok nem feltétlenül önkormányzati hatáskörbe tartoznak. Természetesen ismerje a körzetét, azokat az embereket, akiknek véleményformáló hatásuk van, hiszen ők gyűjtik be azokat az információkat, melyekre a képviselőnek szüksége van az objektív rálátás végett. Fontos, hogy bármikor, bármilyen körülmények között elérhető legyen, és tudjon intézkedni is. Nemcsak a körzetet, hanem a hivatali eljárást is ismernie kell, az eljárási rendet, hogy egy adott problémával hova forduljon a megoldásért a hivatalban.

Az elmúlt 17 év alatt milyen intézkedésekre büszke?

Még az első ciklusban az Arany János utcai lakótelepen sok fejlesztést sikerült megvalósítani, köztük a sportpályát, illetve a lakótelep körülményeinek javításában is szép eredményeket értünk el. Ugyanitt a későbbi ciklusban egy modern játszóteret is átadtunk, napvitorlával a homokozó felett. Az intézményeket tekintve egy iskola és 3 óvoda van a körzetben, ezekért mindig lobbiztam, hogy megkapják a fejlesztéseket. 1998-ban rengeteg földút volt még itt, most maximum javításra szoruló bazaltkockás utcák vannak. A körzet csatornázása és az aszfaltozása is teljeskörű.

Milyen célkitűzésekre építi a mostani programját?

Szeretnék egy új elemet megvalósítani, ami a lomtalanítással kapcsolatos. Rengetegen kerestek meg most is az utolsó két évben. Bár nem voltam a körzet képviselője, mégis sokan úgy tekintenek rám, mintha az lennék, és megkerestek a lomtalanítás anomáliáival kapcsolatban. Nem szeretik az emberek, ahogy zajlik a kerületben a lomtalanítás. Gyakran előfordul, hogy nemcsak előző este, de napokkal a lomtalanítás előtt készítik ki a lomot az ott lakók, aminek a következménye, hogy hiénaszerűen megjelennek a lomisok, és természetesen a járdákat járhatatlanná teszik ezzel. Gyakran tapasztaltuk azt is, hogy a környező településekről hírét veszik a lomtalanításnak, és elhozzák éjszaka hozzánk a lomokat, sőt, sajnos gyakran a veszélyes hulladékokat is lepakolni. A lakók ezt teljes joggal nehezményezik. Ez nem tartható állapot. 

Több városban, például Érden és Budaörsön is kulturáltan megvalósították a házhoz menő lomtalanítást, amely jól működik. Arra gondoltam, hogy kísérleti jelleggel a körzetben is megvalósíthatjuk ezt. Ha esetleg az illetékes, fővárosi tulajdonú FKF-nél ezt valamilyen okból nem tudjuk kijárni, de megfelelő a lakossági támogatás erre, akkor megpróbálom egyéb módon elérni, hogy kísérleti jelleggel megvalósítsuk a házhoz menő lomtalanítást. Fontosnak tartom még a közlekedési problémák enyhítését, ami főleg az Árpád utcát, a Kálváriahegy utcát érinti. Hiába van kint 20-as, 30-as sebességkorlátozó tábla, sajnos ezt nem tartják be az autósok, és zavaróan sokkal gyorsabban hajtanak el. Sebességmérő alkalmazással, forgalomlassító eszközökkel az Árpád utcán el lehet érni, hogy lassabban járjanak az autósok, a Kálvária utcában pedig a sebességmérés lenne a megoldás. Ezekre a feladatokra szeretnék koncentrálni, hogy javulás történjen. 

A politikán kívül mivel foglalkozik szabadidejében?

Főállásban egy könyvelői és adótanácsadói irodám van, illetve a család is fontos szerepet tölt be az életemben, hiszen öt gyermekem és három unokám van. A 80-as évek végén az egyik alapítója voltam a Nagycsaládosok Országos Egyesülete XXII. kerületi szervezetének. A család számomra felbecsülhetetlen ajándék. A nyelvtanulás és a hátizsákos utazás az egyik hobbim, ha a helyiekkel az anyanyelvükön tudok kommunikálni, az egészen más élményt ad, mint egy átlagos utazás. Angolul jól beszélek, az orosz és a német nyelvtudásom passzív, ami kellő gyakorlással hamar fejlődik, jelenleg pedig spanyolt és indonéz nyelvet tanulok, utóbbit már társalgási szinten beszélem. 

Mind a magánéletben, mind a képviselői pozíciómban az egyik szívügyem a környezetvédelem. Az elmúlt években több alkalommal voltam társszervezője szemétszedési akcióknak a Duna-parton és a Tétényi-fennsíkon.

Hálás vagyok, ha éppen ebben a körzetben, ahova a gyökereim, az emlékeim, a barátságaim kötnek, közel húsz éves tapasztalatomat felhasználva, ismét egyéni képviselőként dolgozhatok majd az itt élőkért.

Olvasta már?