Bemutatjuk a kerület építészeti nívódíjasait: Fábián Viktor és Veres Edina

by talastunde

A Kerület Napján  idén is díjazták Budafok-Tétény büszkeségeit, akik hozzájárultak a XXII. kerület fejlődéséhez.

A díjak között átadták a Ray Rezső Vilmos Építészeti Nívódíjat is, amellyel a kerület vezetősége értékelte az elmúlt 5 év során megvalósult jelentős helyi városépítészeti alkotásokat, kiemelkedő építészeti és mérnöki teljesítményeket. Idén többen vihettek haza nívódíjat, a többi között Fábián Viktor és Veres Edina építészpáros is, akik egy budatétényi családi ház megtervezéséért kapták az elismerést. Velük készítettünk interjút.

Mik voltak a megrendelő igényei?

A megrendelő  két kisebb építési telket vásárolt meg, amelyre egy családi házat szerettek volna építeni.  Az egyik telken egy kisebb nyaraló, hétvégi ház állt, aminek a teraszáról csodálatos panoráma nyílt. Amikor legelőször kimentünk megtekinteni az adottságokat, akkor elsőként azt kérte a megrendelő, hogy mindenképp legyen egy nagy terasza a háznak, ahonnan élvezhető  a szép kilátás. Ez volt az egyik kiindulási pontunk, ezért már akkor tudtuk, hogy a garázs felett lesz kiépítve a terasz. A másik fontos kérése az volt a családnak, hogy legyen elszeparálva a gyerekek tere  a nappalitól úgy, hogy ha vendégeket fogadnak, akkor a gyerekek külön is el tudjanak lenni a saját birodalmukban,  illetve ha felnőnek, akkor függetlenebb életet tudjanak élni a szülőktől, és  kevésbé zavarja egymást a 2 generáció. Ezért alakítottunk ki egy U alakú elrendezést, hogy minél jobban elszeparálódjon a két rész a házban. A telek előtt volt egy kis előkert, ami megmaradt, így elöl is és hátul is van kert, ezért úgy alakítottuk ki a nappali és az étkező részt, hogy azon keresztül meg lehessen közelíteni mind  a két kertet.  A kerületi szabályozás miatt lett magastetős az épület. Az egyik oldala kétszintes, a másik csak  egy.

Összesen hány négyzetméteres a ház?

Ez egy 300 nm-es családi ház, van egy kis pincéje is, ahol a gépészeti dolgok vannak elrejtve. Érdekes, mert a ház elég nagy, de az utcáról alig észrevehető, szinte megbújik.

Gondolkodtak energiatakarékos  megoldásokban  is a tervezésnél?

A ház hőszigetelésében törekedtünk erre, ami  nagyon vastag, masszív. Nem passzívházat építettünk, de rendkívül energiatakarékos  a szigetelés. A tetőnél vasbeton födémre került rá a hőszigetelés, azért, hogy ne melegedjen át a tető rész. Idén került napelem az épületre, így már környezetbarát elemek is vannak rajta.

Mennyi időt vett igénybe a tervezés?

Meg kellett várni az építési engedélyt, a megrendelő nemcsak építész kiviteli terveket, hanem szakági kiviteli terveket is készíttetett. Ennek a háznak a tervezési időszaka bő egy év volt. Az építésben több kivitelező vett részt, változtatásokat is kértek, ezért kisebb finomítások tervezésére is szükség volt, például az üvegkorlátok helyett egyedi acélkorlátok kerültek fel. A korlátokra külön kerítéstervet készítettünk. A megrendelővel kiváló volt a kommunikáció, hamar megértettük egymást, és rá tudtunk hangolódni a terveikre. Szerencsére a mi elképzeléseink jól passzoltak az igényekhez, így könnyebb volt megtalálni a ház formáját.

Mennyire lepte meg Önöket a díj?

Nagyon megörültünk,  váratlanul ért minket ez az elismerés, de rendkívül büszkék vagyunk rá. Magunktól nem jutott volna eszünkbe pályázni, de az építészeti irodától kaptunk egy levelet, hogy az épület olyan építészeti minőséget képvisel, hogy érdemes pályáznunk a nívódíjra. Ez volt az első alkalom,  hogy elindultunk egy ilyen megmérettetésen, ez az elismerés lehet, hogy meghozza a kedvünket, hogy pályáztassuk a már megvalósult épületeinket.

Jó érzés, amikor visszaigazolást kapunk a munkánkról, amiről mi is azt gondoltuk, hogy minőséget képvisel. A közönség és a szakmai is visszaigazolta, hogy ez egy jól sikerült tervezés volt.

Olvasta már?