Borok, bringa, Lázár Ervin és költő nagyjaink

by dombteto

Az idei középszintű magyarérettségi első feladata Máté Andrea egy 2018-ban megjelent szövegének értelmezése volt a középszintű magyar írásbeli érettségiken. A szöveg „A bikavér legendája” címmel 2018-ban jelent meg a Rubiconban. Ha valaki kíváncsi rá, itt olvashatja el.

A szövegalkotási részben a diákoknak 120-200 szó terjedelemben kellett írniuk a Bringázz a suliba! kampánnyal kapcsolatban, vagy választhatták ugyanebben a terjedelemben a levélírást is, az ajánló érveléshez részletes adatokat kaptak.

A vizsga második részében műértelmező szövegalkotási feladatként Lázár Ervin: A kovács című novelláját lehetett elemezni, az összehasonlító műelemzést választóknak pedig Petőfi Sándor: Csokonai és Tóth Árpád: Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című versének összevetése volt a feladatuk.

Várhidi Gyula, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium magyar munkaközösségét vezető tanár az MTI-nek azt mondta, megoldható, diákbarát feladatokat, barátságos témákat kaptak a magyarból középszinten érettségizők. Úgy vélik, hogy az országos átlag eléri majd a négyes osztályzatot. Reméljük, ez így is lesz.

Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint mindkét feladat kényelmes választás lehetett a diákoknak. Lázár Ervin egy olyan modern szerző, aki nem először tűnik fel az érettségiben, az idei vizsgában szereplő novellája pedig része a Csillagmajor című kötetének, amit az általános iskolákban tanítanak is, tehát az egyébként meseszerű, népmesei elemekben bővelkedő novella akár még ismerős is lehet a vizsgázók számára.

magyar érettségi nem hivatalos megoldásait az Eduline-on már meg lehet nézni, a hivatalos megoldásokat kedd reggel teszi közzé az Oktatási Hivatal.

Érdekesség, hogy a mesterséges intelligencia (MI) alapú ChatGPT alkalmazás simán hozta a négyes átlagú eredményt a hvg.hu tesztje szerint. Mint írták, magyar nyelv és irodalomból egy picit, matematikából viszont jóval az átlag feletti teljesítményt értek el vele.

Egyébként a középszintű teszten a 80 százalék fölötti eredményt elérők kapnak ötöst, a bukás elkerüléséhez legalább 25 százalékot kell elérni. Ez meg, ugye, nem gond!

Kedden a matematika írásbelivel folytatódik az érettségi szezon. Ez hagyományosan a “mumustárgy”, ettől félnek a legtöbben. Kívánunk minden érettségizőnek egy kalappal a továbbiakhoz!

Olvasta már?