Budafok-Tétény, ahol a „díszpinty” lehet díszpolgár!

by gaalt994

„A kutyák tehetnek róla!” Lics Balázs a kutyasétáltatásból ma már Lics Pincészet néven ismert borászat történetéről mesélt, amely évek óta helyet ad a Klauzál Gábor Társaság díszpolgárok találkozójának. Az új díszpolgárokat ezúttal a pákozdi szőlőbirtokon köszönthette a társaság.

Immáron 18. alkalommal ült össze a fényes társaság, akik Budafok, Nagytétény és Budatétény hírnevét öregbítik munkájukkal, kitartásukkal, szorgalmukkal, de leginkább a közjóért mutatott elköteleződésükkel.

A pandémia miatt elmaradt 2020-as találkozót is pótolták, hiszen a győztest ugyan kihirdették, mely korántsem volt egyszerű feladat ebben a felhozatalban, de a társaság tagjai elégedettek döntésükkel.

A meghívott vendégként szereplő Karsay Ferenc polgármester felvezette számunkra, hogy évek óta a Lics Pince ad helyet a rendezvénynek, de a Kossuth utca felbontása és építése miatt most kiszorultak a városból. A Lics Pincészet tulajdonosait azonban ez nem elrettentette, hanem lehetőséget adott mindenki számára, hogy a pákozdi szőlőbirtok festői környezetében mutathassák be „Budafok -Tétény aranytartalékának újabb ékköveit”.

Lics Balázs egy rövid időre megpörgette velünk az idő kerekét, és elmesélte, hogy szülei kutyasétáltatás közben bukkantak rá a leégett présházra, melybe azonnal beleszerettek és megvásárlására ajánlatot tettek. Az egykori tulajdonos ekkor még azt hitte, hőgutát kaphatott a fiatalember, aki a kukoricás közepén mást látott a területen, ám az idő őt igazolta. A történet azonban nem ennyi, és még kevésbé unalmas! Ugyanis, mint kiderült a történetből, hajdanán a szőlőterület háromszorosa volt a mainak. Az is előfordult, hogy a csatát képesek voltak megállítani a szüret kedvéért. De hogyan is történt mindez? – videónkban a mesélő Lics Balázs.

Hódi Szabolcs, a Klauzál Gábor Társaság titkára üdvözölte az egybegyűlteket. Köszönetet mondott a Lics családnak a szíves vendéglátásért.

Mészáros Pál lajstromba vette a díszpolgárokat, majd néma főhajtás kíséretében emlékezett meg azokról a díszpolgárokról, akik nem lehetnek többé jelen.

A 2020. 12.10-én elhunyt Nagy Péterről Németh Zsolt emlékezett meg rövid beszédében, majd Hegedűs Endre díszpolgár laudálta a tavalyi győztest, Hollerung Gábort.

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas művészt a szimfonikus zenét kedvelőknek biztosan nem kell bemutatni, de könnyen lehet, hogy a Formula 1 rajongói is felismerik a Budafoki Dohnányi Zenekar karmesterét. Hollerung Gábor 1989 óta a Budafoki Dohnányi Zenekar vezető karmestere. Az azóta eltelt 31 évben sikert sikerre halmozott, a társulattal túlzás nélkül körbezenélte Európát, felléphetett New Yorkban, idén pedig a Hungaroring egyik kanyarjában is vezényelhetett, hiszen a BDZ játszotta el a Himnuszt a Formula 1 Magyar Nagydíján.

Útinaplója mellett a vitrinje sem üres, pályája során ugyanis olyan elismeréseket érdemelt ki, mint a Liszt Ferenc-díj, a Jeruzsálem-díj, vagy a Budapestért díj, 2002-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, valamint kétszer, 1998-ban és 2008-ban is bezsebelte a zenei körökben igencsak sokra tartott Artisjus-díjat. Hollerung Gábor szeptember 4-én vette át az elismerést, amelyet 2011 után ítéltek oda ismét zenésznek.

Hollerung Gábor meghatottságát és interjúját a videónkból megismerhetik.

A 2021-es díszpolgárt Bogó Ágnes és Lászlóné Varga Éva korábbi díszpolgárhölgyek laudálták, olykor viccesen. Hogy milyen zrikát fogalmaztak meg a vállalkozóval szemben, hallgassák meg az erről készült videónkat!

Bakos Miklós, az idei év nyertese bemutatkozásában elmondta, hogy Budafok-Tétény díszpolgárai a kerület aranytartalékai. Két embernek újságolta el, hogy mekkora elismerésben részesült.  A 90 éves édesanyjának, akinek egész életében tisztelgett. Amikor elmondta neki, hogy díszpolgárrá avatják, ő gratulált neki és azt mondta: “Kisfiam, az nagyon nagy dolog!”

A másik igen fontos ember, akinek elárulta a nagyszerű hírt, a három és fél éves unokája, aki nemes egyszerűséggel visszakérdezett: “Nagypapa! Az olyan, mint a díszpinty?” – amire nem lehetett mást mondani, minthogy: „Az, kisunokám. Valami olyasmi” – emlékezett vissza könnyei közt meghatottan a legújabb nemes egyszerűséggel „díszpintyből díszpolgár”, Budafok-Tétény legújabb „aranytartaléka”.

A közös koccintást a díszpolgári fotózás követte, majd egy kötetlen borozás a Lics Pincészet pákozdi, szekszárdi borai társaságában a festői Lics birtokon, Pákozdon, a Meleg–hegy oldalában, a naplementében.

Videós összefoglalónkat itt láthatják:

Olvasta már?