Csúzliverseny? Na de ilyet!

by dombteto

Aldebrőn országos versenyt rendeztek csúzlival célba lövésből. Fóti versenyző lett a győztes.

Kollégánk kíváncsi volt a különleges sportágra, amit minden normális gyerek űzött valaha, még a lányok is. Elárulom, még nekem is volt gyerekkoromban csúzlim, hiszen állandóan a fiúkkal játszottam. Bigéztünk, fűzfa ágból készített nyilakat készítettünk, és igazi nádszállal lőttünk célba, de a legmenőbb a csúzli volt. Igazi jó ágas kellett hozzá, és az már csúcs volt, ha valaki bőrt tudott szerezni és jófajta, széles gumit hozzá. Csúzlit a gyerekeinknek is készített az apjuk, fel is került egy idő után a disznóól tetejére, ahova Kiss tata a kutya által kitartóan hordott köveket rakta. No, de következzen a cikk!

Profi csúzlik

Nagy hangsúlyt fektetnek Aldebrőn a hagyományok ápolására, ahol az újításokat is kedvelik. Április 29-én először rendeztek csúzliversenyt a debrői hárslevelű borról híres településen. Az Aldebrő kupa 2023. megmérettetés öt fordulójában 14 versenyző mérte össze tehetségét három versenyszámban. A legjobban Kocsis Tibor, fóti versenyző csúzlija találta el a célokat. Vele, a verseny győztesével készítettünk interjút a versenyről és a sportágról.

Mióta űzik versenyszinten a csúzlizást?

Azt gondolhatnánk, hogy a csúzlizás csak játék, de ennél sokkal többről van szó. Aldebrőn Kovács Tamás karolta fel ezt a sportot. Van egy Hungarian Slingshot csoport, ahol Szántó Szabolccsal összegyűjtötték a magyar csúzlisokat. Ez az április végi verseny volt tudtommal Magyarországon az első, amelyet a nemzetközi hivatalos szabályrendszerhez igyekeztek igazítani. Selján Márk sporteszköztervező, designer sok csúzlit tervezett már, amik világszerte ismertek. Én is az övével lőttem a mostani versenyen, de mellette Kaczúr László IBEX-kreatúrája is nagy kedvenc, amely viszont teljesen kézi munka. Márk a nemzetközi csúzlisportban is járatos, ő segített Kovács Tamásnak a verseny szervezésével kapcsolatban is.

Az országos csúzlizó verseny résztvevői

Ön mikor kezdett el csúzlizni?

Már gyerekkoromban is, de komolyabban, versenyszerűen 3-4 éve. A pandémia alatt kezdtünk el rendszeresen csúzlini több ismerősömmel. Régen gumibelsőkből vágtunk a csúzlira gumit, később fizikoterápiás célokra gyártottakból. Ez mára sokat fejlődött, Kínában vannak üzemek, amelyek kifejezetten erre a sportra gyártanak különböző vastagságú csúzligumikat. A Hungarian Slingshot oldalon cseréljük ki a tapasztalatainkat a sportágról, az eszközökről a többiekkel.

A győztesek

Honnan ered a csúzlizás? Tudjuk a történetét?

Ez egy abszolút modernkori sport, talán az íjászathoz hasonlít a legjobban. Más országokban vadászeszközként is engedélyezett – galamb, fácán, nyúl ejtésére is alkalmas -, gondolom, ez volt az elsődleges funkciója.

Milyen szabályok léteznek a csúzlisportban?

10 méter az általános lőtávolság. A versenyen bukócélokra lőttünk, 3-8 centiméter nagyságú tallérokra, amelyek szilikonból vagy bőrből készülnek. 10 méterről öt különböző méretű bukócélra lövünk, 8 méterről 3 centiméter nagyságúra, 15 méterről pedig 6 centiméteresre. 7 lövést 5 körben ismétlünk meg. Összesen 35 lövése van egy versenyzőnek.

Milyen képességet feltételez ez a sportág?

Azt gondolom, hogy én nagy előnyből indulok az íjászat miatt, amit jó ideje űzök. A tartás, a húzás nagyon hasonló, mint az íjászatban. Minden lövészsportra igaz, hogy mentálisan nagy felkészülést igényel. A tartás, a kihúzás megtanulható, de az összpontosítás komoly koncentrációt feltételez. Nem biztos, hogy én voltam a legjobb lövő a versenyen, de valószínű, hogy én tudtam megőrizni legjobban a higgadtságomat. A versenyen egy modern műanyag csúzlit használtam, de természetesen készülhet fémből, és, vagy fából is. Érdekes, hogy a versenyen sokféle csúzlit láthattunk. Volt olyan versenyző, aki a saját maga által készítettet használta. Magyarországon van pár csúzlikészítő, akiktől vásárolni is lehet, akár teljesen személyre.

Milyen anyag kerül a csúzli gumijába, amit ellőnek?

6,35 és 9,5 milliméter közötti acélgolyókat használunk, amit egy kis bőrkosárba szorítunk. Amikor kezdőkkel vagy gyerekekkel gyakorlunk, akkor természetesen óvatosabbak vagyunk, alufóliát gyűrűnk össze, nem acéllövedéket használunk.

Mi a célja jelenleg a csúzlisportágnak itthon?

Magyarországon az a cél, hogy egyre több verseny legyen, és egyre több embert tudjunk elérni. Reméljük, hogy közülük külföldi versenyeken is tudnak majd teljesíteni. Kínában a legerősebb ez a sportág, de már Európa több országában is magasabb szinten űzik. Mi egy kicsit le vagyunk maradva, de reméljük, itthon is egyre többen fognak hódolni a komolyabb szintű csúzlizásnak. Ősszel Gödöllőn tervezzük a következő versenyt, de szeretnénk majd Fóton is népszerűsíteni.

Olvasta már?