Egy hely, ami nélkülözhetetlen része Nagytéténynek: a Sekrestyés Étterem és Cukrászda

by talastunde

Nagytétényben a Szabadság utca 1. szám alatt, a Templom téren lévő Sekrestyés Étterem és Cukrászda több mint 100 éve kedvelt vendéglátóipari egysége a településnek. Volt már Betérő a Sekrestyéshez, és nevezték Rozsdás Kakas Étteremnek is. A sokadik tulajdonosváltást követően 3 éve Dékány Mátyás és csapata üzemelteti a helységet, akik felvették a 21. század által diktált tempót. Az étterem tulajdonosával, Dékány Mátyással beszélgettünk.

A Sekrestyés Étterem és Cukrászda nélkülözhetetlen szerepet tölt be Nagytétény életében. A templom szomszédságának köszönhetően a keresztelők és a halotti misék résztvevői gyakran az étteremben folytatják a beszélgetést finom falatok kíséretében. Az épület végigkísérte a település 20. századi történelmét. A század elejétől Skolits János vendéglőjeként a község munkásainak kedvelt szórakozóhelye és kulturális, politikai rendezvények színhelye volt. 1945 után különböző nevekkel és színvonalon működött: Beugró bisztró, falatozó, büfé, italbolt, Sekrestyés Étterem, Betérő a Sekrestyéshez Vendégfogadó.

„Az 1970- es években már szenzációnak számító presszógép készítette a feketekávét” – írta a helyről Dindi István helytörténész a Történetek Nagytétény múltjából című kiadványában. A Rozsdás Kakas Étterem 2014 nyarán nyílt meg, amely 2020-ig viselte ezt a nevet.


Mikor vette át az étterem működtetését?

2020 végén, korábban egy rendezvényszervező cégnél dolgoztam, majd a vendéglátásban is szereztem tapasztalatot, hiszen itt Nagytétényben volt egy borozó, amit a nagyszüleim vezettek, annak vettem át az üzemeltetését. 3 évvel ezelőtt jött a lehetőség, hogy a Rozsdás Kakas Éttermet vezessem, aminek visszaadtuk a Sekrestyés nevet, amit korábban a helyiek csak egyszerűen Sekonak vagy Sekinek hívtak. A törzsvendégeink ma is így, Sekinek emlegetik. Én ide születtem a kerületbe, csak pár utcára lakom az étteremtől. A párommal
együtt csináljuk az üzemeltetést, a környékbeliek nagyon pozitívan értékelték, hogy felvettük az étterem régi nevét. A COVID idején csak kiszállítással üzemeltünk, gyakorlatilag 2021. májustól tudunk vendégeket fogadni, amikor bővítettük a csapatunkat. Örömünkre egy korábbi szakácsot vettünk fel, aki 1998-2002
között már dolgozott itt. Régen a főváros belső kerületéből is jártak ki az étterembe, mert a kerthelyiség mindig vonzónak számított, hiszen kánikula idején nagyon kellemes hűvös van az udvaron. Decemberben Angyalföldről érkezett egy nyugdíjas pár hozzánk, akik a látogatásuk után küldtek nekünk egy képeslapot, amiben megírták, hogy milyen nagyszerű, hogy egy ilyen régi hely még mindig működik. Ők fiatal párként is idejártak, egyik kedvenc éttermük volt.


Mi jellemzi az étterem profilját?

Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a menüztetésre, amire nagy az igény a környéken, mivel sok az idős lakos. Igyekszünk minél környezettudatosabbak lenni, ezért a Rakun Közösség többször használatos acéldobozait használjuk, amit kedvelnek a rendelőink. A menünk 1700 Ft-ba kerül, amit úgy kalkuláltunk ki, hogy megfizethető legyen. Nyáron viszonylag sok gyerektábornak főzünk, a tétényi focitábor résztvevői is nálunk étkeznek, a plébánia is tart tábort, illetve több intézménybe is szállítunk ki ételt, ha igény van rá. Egy átlagos napon körülbelül 60-80 főnek főzünk menüt, alkalom adtán pedig akár 200 fős rendezvényeink is adódnak. Kezdeményezésekhez is csatlakoztunk, mint például a Duna-part megtisztítása, vagy egy-egy szemétszedés-kor is viszünk az önkénteseknek finom falatokat. Sok rendezvényünk is van. A templomi események után több keresztelői vagy halotti tort, kisebb esküvőket is szervezünk. Tavaly nyáron volt egy 80 fős esküvőnk is a kertünkben. A kerületi eseményeken is megfordulunk, ahol cateringszolgáltatást nyújtunk, például a Szelmann Házban, a nagytétényi főzőversenyen vagy a kerület napján, ahol büfével vonulunk ki, de mi biztosítottuk idén a Klauzál Házban a szilveszteri menüsort is.


Hány alkalmazottal dolgoznak összesen?

10 fős a stábunk. Az étterem mellett van egy cukrászpultunk is, mivel a környéken nincs cukrászda, ezért gondoltunk arra, hogy finom sütikkel kínáljuk meg a vendégeinket. Többféle választékunk van, a vevőink megunhatatlan kedvence a puncsszelet és a képviselőfánk. A Szoboszlai cukrászdából, Halásztelekről hozzuk a süteményeink nagy részét. Szoboszlai László szintén nagytétényi, aki a feleségével együtt készíti a nagyon finom, házi jellegű süteményeket. Nyáron fagylaltot is árulunk.


Mi a hely specialitása?

A vendégeink nagyon szeretik a Sekrestyés bordát, ami tulajdonképpen abból áll, hogy a sertéskarajt megtöltjük juhtúróval, kevés sajttal, snidlinggel, baconszalonnával, ezt kirántjuk és körettel tálaljuk.

A környéken a rántott ételeket szeretik a legjobban a lakosok, vagyis a hagyományos konyhát. A többszemélyes tálainknak is nagy kereslete, sikere van. Megpróbálunk minél háziasabban főzni, amit nagyon értékelnek itt Tétényben. Kifejezetten falusias, kockás terítős étterem vagyunk.


Mennyire alakították át a hely arculatát?

Részben történtek kisebb átalakítások, de ezek főleg ráncfelvarrásnak minősülnek. Minimálisan változtattunk a berendezésen. Korábban itt egy látványkonyha volt, ami nagyon otthonos hangulatot sugározott, de negatív
hozadéka, hogy a vendégek ruhája hamar beszívta az ételszagot, ezt érthető módon sokan nem kedvelték. Mivel a konyha elszívó berendezése nem volt tökéletes, a vendégtérbe is bekerült a konyhaszag. Ezt mi azzal szüntettük meg, hogy befalaztuk a konyhát.

Ez a legnagyobb változás, illetve festéssel frissítettük, világosítottuk a teret. A vendégeink nagyon szeretik a falon lévő helytörténeti fotókat. Legutóbb egy 95 éves néninek tartottuk itt a születésnapját, aki felismerte az egykori helyi csárda előtt a nagypapáját. Óriási volt a meglepetés és az öröm a család részéről.


Milyen jövőbeli terveik vannak?

A magunk lehetőségeihez mérten igyekszünk fejleszteni a konyhánkat új gépekkel, új eszközökkel. A minőségi ételkészítés ezt feltételezi. A vendégterünket is szeretnénk szépítgetni, főleg a kerthelyiségünket. Célunk,
hogy minél többen megismerjenek minket, és kedvvel járjanak ide. Szerencsére mindig egyre pozitívabb visszajelzéseket kapunk, ami megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk.


Vacsoraidőben is nyitva vannak?

Az eddigi tapasztalatunk az, hogy főleg az ebéd az elsődleges a helyieknek, ezért mi is erre koncentrálunk hétköznaponként, ehhez alkalmazkodik a nyitvatartásunk is. Pénteken és szombaton vacsoraidőben is üzemelünk. Mivel a menüztetés miatt korán kezdünk reggel, illetve a rezsiárak is magasak, ezért mi ezt a működtetést tudjuk jelenleg jól menedzselni. Vannak meghirdetett vacsoráink, most is borjú bécsi szeletet készítünk, illetve körömpörköltet, amit nagyon szeretnek a vendégeink. Hekknapot is tartunk rendszeresen, mivel speciálisan, fűszeres bundában sütjük ki a hekket, ezért nagy kedvenc a hekk is a vendégeink körében.

Olvasta már?