Nagytétényben a Szabadság utca 1. szám alatt, a Templom téren lévő Sekrestyés Étterem és Cukrászda több mint 100 éve kedvelt vendéglátóipari egysége a településnek. Volt már Betérő a Sekrestyéshez, és nevezték Rozsdás Kakas Étteremnek is. A sokadik tulajdonosváltást követően 3 éve Dékány Mátyás és csapata üzemelteti a helységet, akik felvették a 21. század által diktált tempót. Az étterem tulajdonosával, Dékány Mátyással beszélgettünk.
A Sekrestyés Étterem és Cukrászda nélkülözhetetlen szerepet tölt be Nagytétény életében. A templom szomszédságának köszönhetően a keresztelők és a halotti misék résztvevői gyakran az étteremben folytatják a beszélgetést finom falatok kíséretében. Az épület végigkísérte a település 20. századi történelmét. A század elejétől Skolits János vendéglőjeként a község munkásainak kedvelt szórakozóhelye és kulturális, politikai rendezvények színhelye volt. 1945 után különböző nevekkel és színvonalon működött: Beugró bisztró, falatozó, büfé, italbolt, Sekrestyés Étterem, Betérő a Sekrestyéshez Vendégfogadó.
„Az 1970- es években már szenzációnak számító presszógép készítette a feketekávét” – írta a helyről Dindi István helytörténész a Történetek Nagytétény múltjából című kiadványában. A Rozsdás Kakas Étterem 2014 nyarán nyílt meg, amely 2020-ig viselte ezt a nevet.
![](https://huszonketto.hu/wp-content/uploads/2024/01/20240112_110514kis-1024x577.jpg)
Mikor vette át az étterem működtetését?
2020 végén, korábban egy rendezvényszervező cégnél dolgoztam, majd a vendéglátásban is szereztem tapasztalatot, hiszen itt Nagytétényben volt egy borozó, amit a nagyszüleim vezettek, annak vettem át az üzemeltetését. 3 évvel ezelőtt jött a lehetőség, hogy a Rozsdás Kakas Éttermet vezessem, aminek visszaadtuk a Sekrestyés nevet, amit korábban a helyiek csak egyszerűen Sekonak vagy Sekinek hívtak. A törzsvendégeink ma is így, Sekinek emlegetik. Én ide születtem a kerületbe, csak pár utcára lakom az étteremtől. A párommal
együtt csináljuk az üzemeltetést, a környékbeliek nagyon pozitívan értékelték, hogy felvettük az étterem régi nevét. A COVID idején csak kiszállítással üzemeltünk, gyakorlatilag 2021. májustól tudunk vendégeket fogadni, amikor bővítettük a csapatunkat. Örömünkre egy korábbi szakácsot vettünk fel, aki 1998-2002
között már dolgozott itt. Régen a főváros belső kerületéből is jártak ki az étterembe, mert a kerthelyiség mindig vonzónak számított, hiszen kánikula idején nagyon kellemes hűvös van az udvaron. Decemberben Angyalföldről érkezett egy nyugdíjas pár hozzánk, akik a látogatásuk után küldtek nekünk egy képeslapot, amiben megírták, hogy milyen nagyszerű, hogy egy ilyen régi hely még mindig működik. Ők fiatal párként is idejártak, egyik kedvenc éttermük volt.
![](https://huszonketto.hu/wp-content/uploads/2024/01/kert.jpg)
Mi jellemzi az étterem profilját?
Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a menüztetésre, amire nagy az igény a környéken, mivel sok az idős lakos. Igyekszünk minél környezettudatosabbak lenni, ezért a Rakun Közösség többször használatos acéldobozait használjuk, amit kedvelnek a rendelőink. A menünk 1700 Ft-ba kerül, amit úgy kalkuláltunk ki, hogy megfizethető legyen. Nyáron viszonylag sok gyerektábornak főzünk, a tétényi focitábor résztvevői is nálunk étkeznek, a plébánia is tart tábort, illetve több intézménybe is szállítunk ki ételt, ha igény van rá. Egy átlagos napon körülbelül 60-80 főnek főzünk menüt, alkalom adtán pedig akár 200 fős rendezvényeink is adódnak. Kezdeményezésekhez is csatlakoztunk, mint például a Duna-part megtisztítása, vagy egy-egy szemétszedés-kor is viszünk az önkénteseknek finom falatokat. Sok rendezvényünk is van. A templomi események után több keresztelői vagy halotti tort, kisebb esküvőket is szervezünk. Tavaly nyáron volt egy 80 fős esküvőnk is a kertünkben. A kerületi eseményeken is megfordulunk, ahol cateringszolgáltatást nyújtunk, például a Szelmann Házban, a nagytétényi főzőversenyen vagy a kerület napján, ahol büfével vonulunk ki, de mi biztosítottuk idén a Klauzál Házban a szilveszteri menüsort is.
![](https://huszonketto.hu/wp-content/uploads/2024/01/image_50446081kis-1024x768.jpg)
Hány alkalmazottal dolgoznak összesen?
10 fős a stábunk. Az étterem mellett van egy cukrászpultunk is, mivel a környéken nincs cukrászda, ezért gondoltunk arra, hogy finom sütikkel kínáljuk meg a vendégeinket. Többféle választékunk van, a vevőink megunhatatlan kedvence a puncsszelet és a képviselőfánk. A Szoboszlai cukrászdából, Halásztelekről hozzuk a süteményeink nagy részét. Szoboszlai László szintén nagytétényi, aki a feleségével együtt készíti a nagyon finom, házi jellegű süteményeket. Nyáron fagylaltot is árulunk.
![](https://huszonketto.hu/wp-content/uploads/2024/01/IMG_5980-1024x768.jpeg)
![](https://huszonketto.hu/wp-content/uploads/2024/01/7CAAE472-57CF-4D55-9E66-7653A88BF252-768x1024.jpeg)
Mi a hely specialitása?
A vendégeink nagyon szeretik a Sekrestyés bordát, ami tulajdonképpen abból áll, hogy a sertéskarajt megtöltjük juhtúróval, kevés sajttal, snidlinggel, baconszalonnával, ezt kirántjuk és körettel tálaljuk.
![](https://huszonketto.hu/wp-content/uploads/2024/01/Borju-becsi.jpg)
A környéken a rántott ételeket szeretik a legjobban a lakosok, vagyis a hagyományos konyhát. A többszemélyes tálainknak is nagy kereslete, sikere van. Megpróbálunk minél háziasabban főzni, amit nagyon értékelnek itt Tétényben. Kifejezetten falusias, kockás terítős étterem vagyunk.
![](https://huszonketto.hu/wp-content/uploads/2024/01/Facebook-4-szemelyeskis-1024x669.jpg)
Mennyire alakították át a hely arculatát?
Részben történtek kisebb átalakítások, de ezek főleg ráncfelvarrásnak minősülnek. Minimálisan változtattunk a berendezésen. Korábban itt egy látványkonyha volt, ami nagyon otthonos hangulatot sugározott, de negatív
hozadéka, hogy a vendégek ruhája hamar beszívta az ételszagot, ezt érthető módon sokan nem kedvelték. Mivel a konyha elszívó berendezése nem volt tökéletes, a vendégtérbe is bekerült a konyhaszag. Ezt mi azzal szüntettük meg, hogy befalaztuk a konyhát.
![](https://huszonketto.hu/wp-content/uploads/2024/01/20240112_110258kis-1024x577.jpg)
Ez a legnagyobb változás, illetve festéssel frissítettük, világosítottuk a teret. A vendégeink nagyon szeretik a falon lévő helytörténeti fotókat. Legutóbb egy 95 éves néninek tartottuk itt a születésnapját, aki felismerte az egykori helyi csárda előtt a nagypapáját. Óriási volt a meglepetés és az öröm a család részéről.
![](https://huszonketto.hu/wp-content/uploads/2024/01/20240112_110308kis-1024x577.jpg)
Milyen jövőbeli terveik vannak?
A magunk lehetőségeihez mérten igyekszünk fejleszteni a konyhánkat új gépekkel, új eszközökkel. A minőségi ételkészítés ezt feltételezi. A vendégterünket is szeretnénk szépítgetni, főleg a kerthelyiségünket. Célunk,
hogy minél többen megismerjenek minket, és kedvvel járjanak ide. Szerencsére mindig egyre pozitívabb visszajelzéseket kapunk, ami megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk.
![](https://huszonketto.hu/wp-content/uploads/2024/01/IMG_5983-1-1024x768.jpeg)
Vacsoraidőben is nyitva vannak?
Az eddigi tapasztalatunk az, hogy főleg az ebéd az elsődleges a helyieknek, ezért mi is erre koncentrálunk hétköznaponként, ehhez alkalmazkodik a nyitvatartásunk is. Pénteken és szombaton vacsoraidőben is üzemelünk. Mivel a menüztetés miatt korán kezdünk reggel, illetve a rezsiárak is magasak, ezért mi ezt a működtetést tudjuk jelenleg jól menedzselni. Vannak meghirdetett vacsoráink, most is borjú bécsi szeletet készítünk, illetve körömpörköltet, amit nagyon szeretnek a vendégeink. Hekknapot is tartunk rendszeresen, mivel speciálisan, fűszeres bundában sütjük ki a hekket, ezért nagy kedvenc a hekk is a vendégeink körében.
![](https://huszonketto.hu/wp-content/uploads/2024/01/Koromporkolt-739x1024.jpg)
![](https://huszonketto.hu/wp-content/uploads/2024/01/387499945_674886588104183_3644274614583647985_kis-1024x576.jpg)