Egy vagy két l?

by Szandra

Tesztünkből kiderül, hogy tudja-e a felsorolt kifejezések helyes formáját. A művészet pedig ott kezdődik, ahol az ember az ilyen előadással még élvezetet is szerez hallgatóinak. Mik az alábbi kifejezések teljes formái?

„Az emberek általában azt hiszik, hogy szépen, »művészien« írni azt jelenti, hogy egyszerű gondolatait is az ember jól felcifrázva, bonyolultan adja elő. Ennek éppen az ellenkezője az igaz. Szépen az ír és beszél, akinek sikerül még a bonyolult gondolatait is egyszerűen és világosan előadni. A művészet pedig ott kezdődik, ahol az ember az ilyen előadással még élvezetet is szerez hallgatóinak. A jó magyar írás és beszéd tanítását voltaképpen a helyes gondolkodás tanításával kell kezdeni. Jól beszélni és írni magyarul: jellemkérdés.” – írta Illyés Gyula a helyesírásról és beszédről.

Helyesen írni a kultúra része, így annak gyakorlása is nemes feladat. A helyesírási tesztekben sok esetben gondot okoz az „ál” – „áll” szavaink írásmódja. Az alábbi összetett és képzett szavak hiányzó „l” hangjának kiegészítésével letesztelheti, hogy tudja-e a szavak helyesírását.

Mik az alábbi kifejezések teljes formái?

A képek csak illusztrációk.

A nyelvészeti cikksorozatunk a Magyar Nyelvőr Alapítvány közreműködésével készült.

Olvasta már?