Elszakadt a cérna Újbudán a Budafokkal is határos Duna-part miatt

by gaalt994

A KörTér és a Védegylet civil ellenállást szerveznek. Egy új szabályozás megjelenéséig változtatási tilalmat követelnek petíciójukban és László Imre (Momentum-DK-MSZP-PM-LMP) polgármesternek küldött levelükben a XI. kerületi civilek.

A neten olvasható dokumentum szerint a túlzott beépítést okozó lakótömbök kivitelezése ellen és a szükséges zöldterület és humán infrastruktúra hiánya miatt tiltakoznak. Úgy látják, hogy “az orvosi, iskolai, óvodai, bölcsődei kapacitások szűkössége, a pihenést biztosító zöldterületek túlterhelése, a hősziget-hatás, az átszellőzés akadályozása, a levegőszennyezés növekedése, az utak telítettsége, a parkolóhelyek hiánya a helyi lakosságnak az egészséges környezethez és az élhető városhoz való alapvető jogát sérti.” 

A felsorolt negatív hatások pedig nem csak a XI. kerületet, de a XXII. kerületet is ugyanúgy fogják sújtani. 

A budafok-tétényi bölcsődék, óvodák, iskolák, középiskolák, a XXII. kerületi közlekedési és tömegközlekedési infrastruktúra, a sport és rekreációs területeink nem lennének képesek kiszolgálni a dokumentumban leírt, elképesztő számú új beköltözőt.

“Ezen a területen már most kb. 7-8.000 lakásra adtak ki engedélyt, amelyek sok száz, esetenként ezer lakásos lakótömbökben valósulnak meg, a környékre a következő 1-2 évben kb. 15.000 új beköltözőt hozva. A lakások sűrűsége magasabb, mint a panel beépítéseké, és a házak között a legtöbb helyen nem alakítanak ki közparkot, játszóteret, sportpályát. Nem indultak meg a humán infrastruktúra fejlesztések sem (még a helyszín kiválasztása, és a tervezés sem), pedig ennyi új beköltözőnek, akik többnyire fiatalok, min. 750 óvodai és 1.500 általános iskolai férőhelyre van szüksége. Orvosi rendelők és bölcsődei kapacitások is nélkülözhetetlenek. Ahhoz, hogy az új beköltözők ne a már meglévő parkokat, zöldterületeket használják, min. 9 m2 / fő új zöldterületet kell létrehozni a rozsdaövezetben.”

Korábban Újbudán Orosz Anna (Momentum), városfejlesztésért és Bakai-Nagy Zita (DK), környezetvédelemért felelős alpolgármester és Dr. László Imre polgármester is azzal kampányolt, hogy Újbuda megtelt, és csökkenteni fogják a beépíthetőséget, visszafogják a túlméretezett ingatlanberuházásokat, növelik a zöldterületek arányát. A civilek szerint ezen kampányígéreteket a választási összefogás nyertesei nem váltják valóra, az önkormányzati hatáskörben szabályozható építési területeken nem szigorodtak a szabályok, és tervben sincsenek rekreációs célú zöld területek.

“A Duna-part eddig Budapest friss levegőt biztosító átszellőző csatornája volt, amely a magas, sűrű beépítésű házak miatt veszélybe került. A koncentrált beépítés és a növekvő forgalom jelentős levegőszennyezést okoz, továbbá a hősziget-hatást is növeli, kevés zöldterülettel akár 4-5 fokkal is magasabb lehet itt a nyári hőmérséklet, mint az alacsony, laza beépítésű épületeknél. (…) A közlekedési infrastruktúra már most is telített, a Budafoki és Szerémi úton mindennaposak a dugók, az újonnan beköltözők általában családonként min. 1 autóval tovább fokozzák ezt a helyzetet. A Budafoki és Szerémi út déli részén csak busz közlekedik, ami a dugók miatt nem alternatívája az autós forgalomnak. Ráadásul a forgalom további növekedése várható a tervezett Galvani-híd megépítése után, amely dedikáltan a belváros forgalmát kívánja idevezetni, teherforgalmat is terelve erre a városrészre. Még koncepció szinten is teljes mértékben hiányoznak a játszóterek, kutyafuttatók, közösségi terek, közparkok, gyalogos zónák, közösségi kertek, kulturális épületek helyei, kialakításuk tervei, ami egy születőben lévő új városrész esetében nem elfogadható!”

A nagyobbacska városnak megfelelő létszámú beköltöző lakosság úgy tűnik, Budafok-Tétényt is erősen terhelni fogja. A DunaFok szabadidőpark északi oldala fölött tornyosuló új lakótömbök már most azt sejtetik, hogy a park megszűnhet a nyugalom szigetének lenni. A belső kerületbe ingázó budafokiak a folyamatos dugókra, az oktatási intézmények és a szülők a hely- és kapacitáshiányra készülhetnek.

Karsay Ferenc polgármestert (Fidesz-KDNP) még nem sikerült megszólaltatni az ügyben, de korábbi nyilatkozataiban érthetetlennek nevezte, hogy a helyi Momentum és DK minden sportcélú fejlesztést támad a kerületben – legyen szó középiskolai kosárlabdacsarnokról, jégsátorról, a BMTE sporttelepen épült két új csarnokról és atlétikapályáról –, miközben azt szó nélkül hagyják, hogy párttársaik a kerületünk határára óriási tömegek számára engedélyeznek lakótelep-fejlesztéseket, többek között rekreációs és sportcélú infrastruktúra nélkül.

A KörTér és a Védegylet által indított tiltakozó mozgalomhoz folyamatosan csatlakoznak újabb szervezetek: a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Város és Folyó Egyesület, a BME Zöld Kör, a Cargonomia és még további 6 szervezet.

Egy ilyen mértékű városvédő összefogásban Budafok-Téténynek is fontos lenne részt venni, ezért következő cikkünkben megkérdezzük a polgármestert, a helyi Momentum és DK képviselőit, illetve a helyi civil szervezeteket is, hogy tervezik-e csatlakozásukat a tiltakozó mozgalomhoz. 

Olvasta már?