Fantasztikus eredményeket értek el idén a BudaSkate SE gyorskorcsolyás versenyzői

by talastunde
Budaskate korcsolyásai

Korábban portálunk is beszámolt a BudaSkate SE versenyzőinek a németországi Inzellben rendezett Frillenzee kupán elért sikereiről.

A sportklub vezetőjével, Varjasi Mihály edzővel beszélgettünk az eredményekről.

Hogyan értékeli a BudaSkate SE versenyzőinek az elmúlt hetekben elért teljesítményeit?
Hatalmas elismeréssel tudok nyilatkozni a versenyzőinkről. Csodálatos eredményeket hoztak ebben a hónapban. A február 10-i hétvégén a németországi nemzetközi versenyen két távon álltak rajthoz a versenyzők. 15 versenyzőnk a két távon 21 egyéni csúcsot döntött meg. Ez az eredmény azt is mutatja, hogy a klubunk dinamikusan fejlődik. 7 éves a BudaSkate SE. Ebben a sportágban, a korcsolyában mi vagyunk a legfiatalabb klub, ennek ellenére elmondhatjuk, hogy utánpótlásban szinte a legerősebbek vagyunk. Persze, nekünk itt a fővárosban, könnyebb dolgunk van, mint egy vidéki klubnak. Vidéken a görkorcsolya sikeresebb, mint a gyorskorcsolya. Természetesen mi is görkorcsolyaedzésekkel készülünk évközben. Egyesületünk a Campona parkolójának egy részét bérli, ott tartjuk a gyorsasági görkorcsolyaedzéseinket, az utánpótlás-fiataloknak főleg ez a fő felkészülési lehetőségük.


Mit jelent pontosan az utánpótlás-korosztály? Hány éves gyerekekről van szó?
A 18 év alatti korosztály tartozik a junior korosztályba. Ha utánpótlásról beszélünk, akkor leginkább a 15 év alattiakra gondolok, akikre számíthatunk majd a komoly nemzetközi szintű versenyeken. A Campona görkorcsolyapálya számukra nagyszerű edzési lehetőséget biztosít, de az idősebb, válogatott versenyzőkkel a tatabányai profi görkorcsolyapályára járunk edzeni.

A gyorskorcsolyázók görkorcsolyaedzésekkel is készülnek a versenyekre?
Igen, így van. Van a rövidpályás és a nagypályás gyorskorcsolya, mi nagypályás gyorskorcsolyázók vagyunk, aminek nagyon rövid a szezonja, illetve az is probléma, hogy csak egy létesítmény áll a rendelkezésünkre, ahol edzeni tudunk, ez a Városligeti Műjégpálya. A városligeti pálya nem kifejezetten sportolóknak van fenntartva. A rendkívül rövid szezon miatt ki kell egészíteni az edzéseket görkorcsolyával, hogy minél több versenyélmé-nyük legyen a sportolóinknak, illetve ez a sportág áll legközelebb a gyorsasági korcsolyához.
Rengeteg nemzetközi példa mutatja, hogy felváltva űzik ezt a két sportágat.

Perjés Enikő Róza, a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium 3. osztályos tanulója a külföldi versenyen 300 és 500 méteren is új rekordot állított fel az F kor-osztályban. Hogyan látja az ő teljesítményét?
Enikő a legfiatalabb korosztályban korcsolyázik, nagy potenciált látok a személyében, nagyon tehetséges, ami nem abban mutatkozik meg, hogy ő koraérett, akcelerált lenne. Nála szerencsére nem ez a helyzet, hanem
rendkívül gyors, hajlékony, és minden olyan képességgel rendelkezik, ami szükséges ehhez a sportághoz. Nagyon lelkiismeretesen edz, motivált, és a szülők hozzáállása is nagyon pozitív, segítőkészek, mindent megtesznek, hogy komoly sportkarriert fusson be a kislányuk. Van egy komoly támogató
sportközösség mellette. Enikő az egyik sztárja a sportklubunknak. Amennyiben megtanulja jól helyén kezelni a sikereket és a kudarcokat, akkor bármit elérhet. Most a görkorcsolyában neki egy nehezebb szezonja lesz, mert egy idősebb korosztályba lép, ami azt jelenti, hogy biztosan nem fog tudni minden versenyt azonnal megnyerni. Ha a kisebb kudarcokat képes lesz jól elviselni, az előremutató lesz, hiszen jobban fog tudni küzdeni. Enikőnél nem látok kizáró okot, hogy akár egy olimpikon pályáját befussa, vagy komoly eredmé-nyeket érjen el az olimpián.


A legutóbbi hétvégén is volt egy országos megmérettetése a BudaSkate SE gyorskorcsolyásainak. Milyen eredményt értek el?

Ismét nagyszerű hétvégét zártak a versenyzőink, akik ezúttal a Junior Távonkénti Országos Bajnokságon mérettették meg magukat. Egyesületünk dobogós mérlegén 9 aranyérem, 6 ezüstérem és 8 bronzérem született. A versenyszezon zárásaként nem is kívánhatnánk jobb eredményeket a sportolóinknak. Ezzel a versennyel zárult a szezon. A görkorcsolyás szezon pedig márciusban kezdődik, áprilisban kezdjük el a komolyabb felkészülést.

fotók: BudaSkateSE

Olvasta már?