Fantasztikus volt a hangulat a 111. Nősök bálján a Szelmann Házban

by nora.farmosi

Az öltönyös urakat és az estélyi ruhás hölgyeket a hagyományokhoz illően fúvószenekar fogadta a bejáratnál.

A nyitótánc keringő volt ezen a tradicionális bálon. A hangulat persze baráti, mondhatni családias volt, hiszen a vendégek jó része ismeri egymást és nagy örömmel jön el erre a nagyszabású rendezvényre. A zene változatos, a vacsora nagyon finom, a társaság lelkes és vidám volt. Így elmondhatjuk, hogy nagyon jól sikerült az idei Nősök bálja is.

A három főszervezővel és feleségükkel egy csendes szobában beszélgettünk a bál történetéről, hagyományairól.

Király Péterrel, Novák Tamással, Gecsó Bálinttal és feleségeikkel beszélgettünk.

Mindhárman a feleségüket is elhozták a beszélgetésünkre, ez mindig így van?

Én tavalytól vagyok hagyományfelelős, és azért mondtam, hogy jöjjenek el ők is, mert régen ez egy kicsit hímsoviniszta buli volt. Akkor ha a Nősök báljáról kérdeztek, rendezőkről beszéltünk, de tulajdonképpen már akkor is rendező házaspárok voltak, mivel a feleségek mindig is benne voltak a szervezésben, díszítették a termet a többi között. Én még jobban szeretném őket bevonni a munkába.

Ha jól számolom, 1913-ban volt az első Nősök bálja?

Nem tudjuk pontosan, de a történet az 1800-as évek második felére nyúlik vissza. Azért a 111. év alatt voltak időszakok, amik kiestek, például az I. világháború, a II. világháború, vagy a COVID alatt. A dokumentumok alapján 1860 körül volt az első ilyen bál.

Mit lehet tudni, ezek szerint már több, mint 150 éve hogyan alakult ki a Nősök bálja?

Annyit tudunk, hogy régebben a fiatalok szórakoztak, volt ilyen bál, olyan bál, de a házasoknak már kevesebb ilyen lehetőség adódott, legalábbis ezt hallottam az idősebbektől. Ekkor találták ki, hogy legyen egy olyan bál, ahova csak házasok jöhetnek. Közben kialakult az a konzervatív koreográfia, hogy elvárjuk, hogy nyakkendőben és megfelelő öltözékben jöjjenek. Ide utcáról nem lehet jegyet venni, hanem van egy rendezőgárda, ők a saját családtagjaiknak, baráti körüknek, rokonságuknak osztanak belépőt. Őket hívjuk meg a buliba. Nem profitorientáltak vagyunk, a költségeket osztjuk szét a résztvevők közt.

Úgy látom, azért kicsit batyubálszerű is a rendezvény?

Igazából nem batyus, de senki nem szokta betartani. Úgy batyus, hogy édességeket szoktak hozni, de kaját, italt nem. Volt olyan időszak, amikor ez bevett szokás volt. Most került elő egy ’83-as meghívó, amit kimondottan batyusbálként hirdettek meg.

Az már az első pillanatban látszik, hogy a legtöbben ismerik egymást. Ez azt is jelenti, hogy a legtöbben nagytétényiek?

Régen sokkal inkább csak a falu (Nagytétény 1945-ig falu volt) lakói jöttek, a rendezőség is úgy szállt egyik rendezőről a másikra, hogy vagy a fia, vagy a veje kapta meg a szerepet. Most már kicsit szélesedett a vendégkör, van, aki Fehérvár környékéről jött, Balatonról jönnek, Budaörsről – de mindenkinek van kapcsolata Nagytéténnyel. Aki egyszer eljön, visszatér, a kötődés egyértelműen itt alakul ki.

Mennyien vannak a mai bálon?

150-en, most kicsit sokan vagyunk. Két bált szoktunk tartani, ugyanazzal a sorszámmal, de mivel a COVID miatt meghaltak, illetve többen kiöregedtek a rendezői gárdából, kevesebben vagyunk. Ez egy másfeles bál – nem jött volna össze egy második bálra való közönség, de persze emiatt vannak, akik kiszorultak az idei rendezvényről.

Kik adják a zenét?

Ők már régen játszanak nekünk, Baranyából, Véméndről jöttek. Sokáig sóskútiak zenéltek a bálokon.

Sajnos éjfélig nem tudok maradni, de hallottam, hogy akkor is van egy fontos ceremónia?

Igen, mivel a farsangi időszakban vagyunk, az egyik leglényegesebb az éjféli téltemetés. Ennek is megvan a koreográfiája: a rendezők bevonulnak egy koporsóval kandeláberekkel. Vannak siratóasszonyok, pap, ministráns és poénosan eljátsszuk a tél temetését.

Egy Nősök bálján van lekérés?

Az az igazság, hogy ilyen csak korábban volt, amikor idekerültünk még , sőt, akkor még hölgyválasz is. Korábban egy hosszabb tánc során a hölgyek mindegyik őket felkérő férfival pár percet táncoltak.

A Nősök bálján mindenki nős, vagy élettársak is jöhetnek?

A rendezők csak házasok lehetnek, a vendégek között most már 10-15 éve megengedjük, hogy olyanok is jöjjenek, akik tartós élettársi viszonyban élnek. Ez nem azt jelenti, hogy a múlt héten egy diszkóban megismerkedtek, hanem legalább két éve együtt élnek.

Akinek meghal a házastársa, az kiesik a meghívottak köréből?

Ha rendező, akkor özvegyen is eljöhetnek. Most is van két asszonyka, akinek elhunyt a férje – tőlük nem is kértünk hozzájárulást a költségekhez. A vendégek közül sincs kitiltva, aki egyedül maradt, tavaly is volt, aki eljött.

Olvasta már?