Felavatták Zakariás József emléktábláját az egykori iskolájában

by talastunde

A Budafoki Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában emléktábla-avató ünnepséget tartottak, amelyet a 100 éve született egykori legendás „kossuthos” diák, Zakariás József olimpiai bajnok, budafoki futballista, az Aranycsapat tagja tiszteletére rendeztek. A rendezvényen többek között részt vett az egykori legendás futballista 2 gyermeke és unokája, dr. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, dr. Iglódi Endre, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke, dr. Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára és Karsay Ferenc polgármester is.

Rákosné Varga Edit, az iskola igazgatója köszöntötte a vendégeket, aki beszédében kiemelte, hogy az iskola tanárai büszkék arra, hogy a diákok számára olyan példakép állítható, mint az iskola egykori diákja, az Aranycsapat tagja, akit mindenki Zakinak becézett és aki nemcsak a sport, de a tanulmányi eredményeiben is élen járt.

„Most zajlanak a 2024-es labdarúgó -Európa-bajnokság meccsei, amikor drukkolhatunk és izgulhatunk a magyar csapatért.  Ezekben a napokban megtapasztalhatjuk a labdarúgás erejét, láthatjuk, hogy hány millióan követik az Európa-bajnokság eseményeit. Zakariás József az Aranycsapat tagjaként komoly sikereket aratott 1945 után, a csapat teljesítménye visszaadta a magyarok önbecsülését, sokan hittek abban, hogy lehet boldogabb jövő. Előfordult, hogy közel 100 000 ember énekelte együtt a himnuszt”- kezdte beszédét dr. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, aki azt is hangsúlyozta, hogy  nem szabad csak a sport eredményekre leszűkíteni a csapat teljesítményét, mivel az Aranycsapat a történelem részévé vált.  A Budafoki MTE, a Budafoki Labdarúgó Club, a Zakariás József Labdarúgásért Alapítvány, valamint Budafok-Tétény Önkormányzata együttműködésben az Aranycsapat Testülettel „Zakariás 100 emlékévet” hirdetett, hogy méltóan ápolják a legendás hátvéd emlékét. Lomnici Zoltán elmesélte, hogy pár nappal ezelőtt járt Dombóváron ifj. Buzánszky Jenővel, édesapja születésének 99. évfordulója alkalmából, ahol a dombóvári iskolában is emléktábla őrzi az Aranycsapat játékosának emlékét. A sportlegendák emlékének őrzése a fiatalok számára inspiráló hatással lehet a sporthoz való viszonyukra, amellyel gazdagabbá, színesebbé tehetik az életüket.

„ Csak 47 év adatott meg Zakinak, a világbajnoki döntő után méltatlanul mellőzték. Ennek ellenére mégis azt mondhatjuk, hogy befejezett az életműve, olyan sikereket élt meg, ami csak keveseknek adódik. Legyen ez az emléktábla egy Zakariás József zarándokhely, amellyel az utókor a megfelelő tiszteltét fejezi ki”-ezzel a gondolattal fejezte be beszédét Lomnici Zoltán.

György Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára a szervezet fő feladatát hangsúlyozta, ami nem mást, mint az olimpiai eszme és a magyar sporthagyományok ápolása. György Béla kiemelte, hogy a Budafoki Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Kárpátia Sport Polgári Társulat jó példát mutat arra, hogy hogyan lehet hidat építeni az elszakított magyar területek és az anyaország között.

Pallag György, a Kárpátia Sport Polgári Társulat elnöke szerint Zakariás József életének máig szóló üzenete az, hogy egyértelműen egy példakép, akinek végig lehet kísérni az egész életét. „Szorgalmas, megbízható ember volt, nemcsak a sport területén, hanem az irodalomban is, és mindenféle társadalmi rendezvényeken”- említette Pallag György, aki szerint az Aranycsapat megérdemelné a hungarikum minősítést, mert különleges időben  rendkívüli eredményeket ért el.

A 120. jubileumát ünneplő iskola pedagógusai és diákja rendkívül színvonalas műsort adtak elő  az emléktábla ünnepi avatásán.

Túri Török Tibor Podmaniczky-díjas keszthelyi szobrász, alkotóművész, író készítette a sportlegenda, Zakariás József emléktábláját.

Olvasta már?