Gilisztákat vadásztak a tétényi bölcsisek

by bcsenge

A Magyar Talajtani Társaság országos figyelemfelkeltő kampánynapot szervezett „A TALAJ ÉLETE – amit egy szelvény el tud mondani magáról” címmel március 20-án.

A program kiemelt célja az volt, hogy élményszerű módon, szakemberektől kapjanak laikusok, érdeklődők olyan információt a talajról, ami ráirányítja a figyelmet annak fontosságára.

A talajtanos szakemberek a kampányba bekapcsolódó helyszíneken talajszelvényt ástak ki, és azokat mindenhol az országban bemutatták és meséltek a talajról, és annak működéséről.

A bölcsisek imádták, hogy turkálhattak a földben, felfedezhették, milyen mélyen húzódnak a gyökerek, a kavicsok.

A csillagászati tavasz kezdő napja van ma, és a tavaszon keresztül kapcsolódik, a talajhoz a földhöz. Úgy gondoltuk, hogy a gyerekeknek nagyon fontos megmutatni, hogy a talaj, ahol közlekednek, ahol ők élnek, amire építkezünk, amin játszanak ez a föld nem csak a felszínen van, hanem ennek van egy alsó élete is, nagyon sokféle növénynek ad életet, vizet termel, állatok laknak benne tehát, és hogy tulajdonképpen ne csak a felszínt ássuk/lássuk – mondta Csepeliné Faragó-Tóth Gabriella intézményvezető.

Mátyás Izolda, az Iskolakertekért Alapítvány kuratóriumának tagja, talajvédelmi szakértő borsóval, kölessel, búzadarával modellezte le a talaj összetételét és káposztaléből csinált indikátort, így próbálta a kicsiknek a hétköznapi életéhez kötni a talajvizsgálatot és annak elvont fogalmait.

Gyúráspróbát csináltak a kicsik és egy nagy talajszelvényt is kiástak.

“Ismerkedtünk a különböző talaj fogalmakkal, a helyi talajon kívül hoztam egy Talajmúzeumot, a munkám kapcsán itt-ott begyűjtött talajokból, hogy lássák a gyerekek, hogy mint élő anyag mennyire diverz és milyen sokféle lehet országszerte.

Sőt ezt ki is próbálhatták egy festés keretében is, hogy a színes, csak a saját természetes színüket hozó festékekkel is mennyiféle árnyalatot lehetett festeni kifestőkön.”

Kérdésünkre, hogy mi a véleménye a Tétényi-fennsík talajáról, így felelt:

“Nagyon jó adottságai vannak, vályog fizikai féleségűnek tapasztaltuk itt a gyerekekkel végzett gyúrás próba során. Azt látjuk a színéből, hogy nagyon gazdag szerves anyagban, jól ellátott, jó porózus, morzsás szerkezetű.

Kertészkedésre ideális, a fa ültetéséhez egy picit nagyobb gödröt kell ásni, mert már 35-40 centin a talajképző kőzet kibukkant. Faültetés esetén egy 80 centis gödröt érdemes kicsákányozni és feltölteni.”

Olvasta már?