Groteszk, ironikus hangvételű festményeket mutat be a Vén Emil Galéria új kiállítása

by nora.farmosi

Neuberger István festőművész Végidő névre keresztelt kiállítását láthatja a közönség a május 10-i megnyitón. Ezzel veszi kezdetét a 48. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál.

Neuberger István a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult 1975-1980 között. Mestere: Gerzson Pál. Indiában és több európai országban járt tanulmányúton. 1990-2018- ig a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola tanára. Részt vett a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának csoportos tárlatain, a salgótarjáni Országos Rajzbiennálékon, több európai kollektív bemutatón, például Londonban, Stockholmban, Amszterdamban, Párizsban. Több elismerést kapott munkáiért: a 6. Országos Táblaképfestészeti Biennálé bronzdiplomája 1984-ben, Szőnyi István-ösztöndíj (1987), a Fiatal Művészek Stúdiója ösztöndíja (1986-1989). Művei hazai közgyűjteményben a többi közt a Magyar Nemzeti Galériában, a debreceni Déri Múzeumban és Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban találhatók.

Groteszk, ironikus hangvételű festészeti és grafikai műveit a figuralitás jellemzi. Formavilágát megérintette a szürrealista és az expresszionista képépítés metódusa. Sodró lendületű életképeinek, deformációk által áthatott tájábrázolásainak éltető eleme az élénk, tiszta színekre épített kolorit.

Az utóbbi időben biblikus témájú képeket készít, valamint tárgyi alkotások is kikerülnek a kezei közül.

A kiállítást megnyitja: Wehner Tibor író, művészettörténész

Zenél: Szalóky Béla és Tálas Áron jazz-előadóművészek

A kiállítás megtekinthető: június 21.

Kezdés időpontja: 2024.05.10., 17:30

Helyszín: Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ | Klauzál Ház 

Olvasta már?