Gyümölcsnevelés a balkonon

by talastunde

Dr. Kisvarga Szilvia és Dr. Orlóci László a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Budatétényi Kutatóállomás munkatársainak cikkét közöljük a gyümölcsnevelésről, ami kerületünk sok lakójának is örömet okozhat lakásának balkonján vagy teraszán.

A balkonok, teraszok a lakótelepi lakások és a családi házak esetében is kedveltek, hiszen némiképp összekötik a benti és a kinti környezetet, és kilátást engednek a környezetre, a természetre. Ha ezt így nézzük, egyfajta kapcsolatot jelentenek az ember és a növényvilág között. Ennélfogva pedig szinte törvényszerű, hogy a balkonon jó dolog növényeket nevelni.

Korábban elfogadott volt, hogy a gyümölcstermő növények helye a kert, míg a balkonon dísznövények nevelése folyt. Mára ez a tendencia már a múlté, s egyre több helyen figyelhetők meg gyümölcsökkel teli teraszok, balkonok, s a szemfüles kertész gyakran bukkanhat kertészeti árudákban balkonra való gyümölcstermő fajtákkal. S hogy miért van ez így?

Ez több dolog miatt alakult és alakul ki. Egyrészt jellemző a városiasodás: évről évre több ember költözik vidékről a városokba, ahol pedig egyre csökken a lakások, házak alapterülete – az egy emberre jutó élettér. Másrészt a növények ennél fogva még inkább szükségesek az ember életében, és a kis életterek,  sok esetben a házikertek helyébe lépő balkonok adják meg ezt az igen fontos életérzést.

A balkonok szerepe tehát felértékelődik. A petúniák, a lobéliák, a muskátlik szépsége mellett viszont fontossá válik a saját gyümölcs megtermesztése is, hiszen van abban valami elképesztő érzés, amikor a saját magunk által nevelt fáról szakítjuk le az érett gyümölcsöket. Ez a gyümölcs finomabb, érettebb, mint amit a boltban vesz az ember, hiszen végignéztük a fejlődését a kezdetektől a konyhaasztalra kerülésükig.

A gyümölcstermő növények gyakran illatos virágaikkal, zöldellő lombozatukkal, édes terméseikkel tökéletes választásnak bizonyulnak a balkonon. Vonzzák a rovarokat, nyugtatják az idegrendszert, emellett pedig oxigént termelnek, és ha elég nagyra nőnek, hűsítik a lakást, és árnyékot biztosítanak a forró, nyári napokon.

Hogyan válasszunk gyümölcsfát?

Van pár szempont, amit érdemes figyelembe venni a megfelelő gyümölcstermő kiválasztásához. Az egyik legfontosabb a méret. Mivel a balkon, a terasz vagy akár a kert méretei mindig behatároltak, ezért tisztában kell lenni a fa vagy bokor kifejlett méretével. A balkonra ajánlott gyümölcsök általában oltott növények, amelyeket törpealanyra oltanak, ezzel segítve elő a későbbi törpe méret megtartását. Ezeknél jellemző a gyenge, főleg oldalirányú hajtásnövekedés, amelynek metszése sem igényel sok erőt és időt. Ezzel együtt pedig a gyökérnövekedésük is gyenge, viszonylag lassú – ez biztosítja, hogy nagyobb konténerben nevelhetők legyenek, s ne nőjjék ki a helyüket.  

Érdemes tudni, hogy a legújabb fajták valóban nem nőnek nagyobbra, mint egy átlagos felnőtt ember, de sokkal gyakoribbak azok a fajták, amelyek azért kissé túlnövik az embert, és elérhetik a 2-2,5 méteres magasságot is. Ahol van számukra hely, igen szépek tudnak lenni, s mégiscsak megadják az embernek az árnyékadó fa érzését.

Egy másik fontos szempont a vásárlásnál, hogy a választott fajta öntermékeny vagy sem. Az öntermékeny fajtákból elég egy egyedet vásárolni, hiszen nem szükséges számára egy másik egyed a beporzáshoz – egymaga is képes termést hozni. Vannak azonban nem öntermékenyek, más szóval idegentermékenyülők, amelyeknek viszont vannak porzópárjaik – csak ezekkel együtt érdemes őket megvásárolni, máskülönben nem vagy csak csekély termésre számíthatunk.

Ha sikerül a családtagokkal megállapodni egy faj választásában, előfordul, hogy a fajták tekintetében nem sikerül dűlőre jutni. Van, aki például a ropogós, lédús almát kedveli, s van, aki inkább az édes, kásás alma híve. Ilyenkor sincs gond, hiszen vannak olyan fák, amelyeket úgy oltanak, hogy egy fa 2-3 fajtából van összeoltva, és így az egyik ágon savanyú, ropogós, a másik ágon édes, kásás almák teremhetnek.

Mivel ezek a fák vagy cserjék nagyméretű konténerben nevelkednek, különösen figyelni kell rájuk a gondozásuknál. A növénynek ilyenkor csak a cserépben lévő közeg áll rendelkezésére, ebből kell gazdálkodnia, így ezt a földet nedvesen kell tartani, és ha szükséges, el kell látni tápanyaggal. A nyári forróság idején érdemes árnyékolni a konténert, hogy a gyökerek ne süljenek meg, télen pedig a nagy fagyok idején takarni, hogy ne fagyjon át a gyökérzet. Ezek a fák sokkal védtelenebbek ilyen szempontból, mint a szabadföldbe ültetett társaik.

Mik közül lehet választani?

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, de azért nézzünk meg egy gyors kis összegzést.

Az alma az egyik leginkább népszerű gyümölcs, amelynek a balerinafái ideálisak a balkonra, mivel gyengén növekednek, és ízletes gyümölcsöt teremnek. A körte is nevelhető balkonon, akár bokorszerűre is metszhető. A modern cseresznyefajták nagy része öntermékeny, így csak egyetlen fa szükséges a terméshez. A szilva egy igen alkalmazkodó faj, amely igen hálás tud lenni egy kis gondoskodásért cserébe. A bátrabbak a kajszival és az őszibarackkal is megpróbálkozhatnak.

A fákon kívül a legtöbb gyümölcstermő cserje is nevelhető a balkonon, így az áfonya vagy a ribiszke is – persze csak a megfelelő tájolású erkélyeken. S akik lugast nevelnének legszívesebben az erkélyen, azok könnyen megtehetik ezt, hiszen akár gyengén növő szőlő vagy kivi is nevelhető erkélyeken. S tegyünk említést a már-már klasszikusnak számító szamócáról is, amelyet balkonládában, nagy konténerben is nevelhető, de szamócaoszlop is könnyen készíthető az erre alkalmas planténerekben.

Fotók forrása: Pixabay, Unsplash

Olvasta már?