Így oldódhat meg a Hosszúréti-patak ügye

by gaalt994

A patak a júliusi özönvizek miatt újra kilépett medréből, Karsay Ferenc szerint ez is jelzi, hogy a problémára szélesebb körben, több település együttműködésével kell megoldást találni.

Régóta húzódik a több település mellett a Budafok-Tétényen is átfolyó Hosszúréti-patak ügye, amelynek árvízvédelme kulcsfontosságú kérdés Rózsavölgy életében. A csütörtöki online fogadóóráján Karsay Ferenc polgármestert is kérdezték a helyzetről, ami júliusban újra különös aktualitás kapott, mivel a patak a heves esőzések miatt újra kilépett medréből.

Karsay Ferenc szerint a probléma megoldását két részre kell osztani. „Van egy árvízvédelmi feladat helyben, ez mindig a települési önkormányzata, amely Budapest területén a Fővárosi Önkormányzat. Ők ezzel a Fővárosi Csatornázási Műveket bízták meg” – mondta.

A polgármester ugyanakkor egyetért azokkal a – szerinte egyre erősödő – hangokkal, miszerint a patak egyes szakaszait nem lehet külön kezelni, az árvízvédelmet az érintett településeknek együttműködve kell megoldania.

Ezen felül a magyar kormány is azon az állásponton van, hogy a Fővárosi Önkormányzat kihagyhatatlan az ezzel kapcsolatos döntésekből és egyeztetésekből. Karsay szerint első körben gyors és hatékony részmegoldás lenne a patak medrének kotrása, ami növelné a patak vízszállító képességét.

Szintén segítené a problémát, ha a XI. kerületi szakaszhoz hasonló gátrendszer épülhetne, erről a nemrég megtartott lakossági egyeztetésen is szó esett. Ehhez mindenképpen rendezni kell a környező ingatlanok telekhatárait, így az önkormányzat meg is állapodott erről a lakókkal.

„A lakók által javasolt földmérők köréből meghatározzuk azt a határvonalat, ahol a közterületek és a magáningatlanok határa van, és ennek megfelelően fogunk továbblépni. Tehát a mi önkormányzatunk feladata – hogy rendelkezésre bocsássuk a szükséges közterületet – is előremutató pályán mozog” – mondta a polgármester, aki szerint a júliusi eset rámutatott arra, hogy a problémával szélesebb körben is érdemes foglalkozni.

Olvasta már?