Július 3-án a Müpában ad koncertet a BDZ

by talastunde

Július 3-án a Budafoki Dohnányi Zenekar világsztár vendége  az orosz Vadim Repin hegedűművész , aki tizennégy éves kora óta a legnagyobb koncerttermek ünnepelt fellépője, és máig a legfiatalabb győztese a legjelentősebbek között számon tartott brüsszeli Erzsébet Királyné Zenei Versenynek.

Tekintettel a koncert orosz származású hegedűművészére, a  BDZ a hangverseny műsorát is az orosz zene remekműveiből válogatta. Elsőként Kabalevszkij Romain Rolland elbeszélése nyomán írt operájának nyitányát hallgathatja meg a közönség, amit  Sosztakovics I. hegedűversenye követ  az együttes világhírű szólistájával.  A szerző szakítva a háromtételes formával, négy tételben írta meg hegedűversenyét.

A koncert befejező műveként Csajkovszkij igazi karmesteri bravúrdarabja, a közkedvelt IV. szimfónia hangzik el. Az első tétel bevezetését a mű magvának nevezi a szerző, amelyben kifejezésre jut a „végzet, az a sorsdöntő hatalom, amely megakadályozza a boldogság elérését”. A második tétel szelíd melankóliájú, nagylélegzetű dallamáról ugyancsak a szentimentális világfájdalom jegyében nyilatkozik Csajkovszkij. A következő tétel a szimfónia egyik legizgalmasabb része: a vonós hangszereket a muzsikusok vonó nélkül, kizárólag pengetve szólaltatják meg. A fináléról, s így az egész koncertről  Csajkovszkij így nyilatkozik: „Örülj mások örömének – tovább élhetsz!”

ELŐADÓK:

Vadim Repin – hegedű
Vezényel: Hollerung Gábor

MŰSOR:

Kabalevszkij: Colas Breugnon – nyitány
Sosztakovics: I. hegedűverseny
Csajkovszkij: IV. szimfónia

Olvasta már?