Kaszálás, gyalogátkelők, állatvédelem: minden, amit a főváros helyett átvállal a kerület

by nora.farmosi

A polgármester online fogadóóráján felmerült, hogy a Nagytétényi úton magasra nőtt gaz eltüntetése, a kaszálás kinek a feladata? A válasz: a fővárosé. Ennek ellenére ezt ugyanúgy átvállalja rendszeresen a kerület, még ha nem is hozzá tartozik.

A polgármester szerint ugyanis a főváros visszaél azzal, hogy a kerületek alapvetően rendet szeretnének a saját területükön, ezért rengeteg olyan feladatot végeznek el, ami nem az ő dolguk lenne. A kaszálás is ilyen feladatkör. A Nagytétényi úton akadályozza a kilátást a magasra nőtt gaz, ezért többször is előfordult, hogy a kerület végezte el a munkát. A József Attila – Vörösmarty utca környékén is jelentős problémát okoz, hogy a nagy esőzések alatt elöntötte a mélyebben fekvő garázsokat, pincéket a víz, mivel a tulajdonosok nem tisztították ki a csatornákat a Nagytétényi úton. Ezt is az önkormányzat végezte el saját költségén.

A gyalogátkelők, a zebrák építése a legjobb példa arra, hogy a budafok-tétényiek érdekeit nézve nem a feladatot tologatják. A polgármester elmondása szerint hosszú évekig hiába kérték, hogy a frekventált helyekre, az iskolák, az óvodák környékére, a tömegközlekedési csomópontokhoz építse meg a főváros a gyalogátkelőhelyeket, de erre az volt a válasz, hogy itt messze nem járnak annyian, hogy indokolt lenne a beruházás.

Az állatvédelmi feladatokből is rendszeresen kijut a kerületnek, hiszen ebből is kihátrál a főváros. Az Illatos útra bekerülő állatokat egy hétig tartják bent, de ha utána is elhelyezést kívánnak nekik biztosítani, megadva ezzel az esélyt arra, hogy egy új gazdinál jobb sorsuk legyen, bizony minden állat után fizet a kerület a fővárosnak. A kerület erre is talált megoldást, az egyik civil szervezettel, akik lelkiismeretesen és önkéntes munkával segítenek, a HEROSZ Állatotthon pedig szintén sok állatot befogad.

A Tóth József utcai körforgalom kapcsán a polgármester minden nap szembesül a kérdéssel: miért kellett egyszerre elindítani a 6-os út és a Tóth József utcai körforgalom munkálatait?

Karsay Ferenc fontosnak tartja tisztázni, hogy a közterületek egy részének kezelése a kerülethez, a másik része a fővároshoz tartozik. Ezt az önkormányzat próbálja egyértelművé tenni, hogy melyik helyszínen hova fordulhatnak a kerületiek. Ahol van közösségi közlekedés, tömegközlekedés, az többnyire a fővároshoz tartozik. A munkálatokról a polgármester elmondta, hogy ez egy elhúzódó folyamat lesz, amit tovább bonyolít, hogy a fővárosnak két egymástól független munkát sikerült úgy összehoznia, hogy azok egy vonalban és ugyanabban az időben zajlanak, ezúttal jelentősen korlátozzák az észak-dél irányú forgalmat Budafok-Tétényben. Nehézkesen működik az együttműködés, pedig folyamatosan dolgoznak rajta, hogy minél több és pontosabb adathoz jussanak a tájékoztatáshoz.

Olvasta már?