Képviselő: Meg akarta téveszteni a hatóságot az ELMŰ

by gaalt994

Először engedély nélkül dolgoztak a Leányka utcában, a munka során pedig számos hibát vétettek – véli a választókerület képviselője. De nézzük a részleteket!

A Budapesti Elektromos Művek Zrt. által végzett munkálatok miatt a Leányka utca páros oldalán lévő járdafelület minősége jelenleg annak teljes felületén kifogásolható. Az önkormányzat jelenleg is küzd ennek helyreállításért. Mivel az ügyben felmerül az ELMŰ és az önkormányzat felelőssége is, megkértük a választókerület képviselőjét, Daróczi Károlyt (Budafoki Baloldal), hogy öntsön tiszta vizet a pohárba.

Ahogy a képviselőtől megtudtuk, a gondok ott kezdődtek, hogy az ELMŰ első körben engedélyt sem kért az említett munkálatok elvégéséhez. „A munka elkezdése után, nagyjából egy hét elteltével felhívtam az önkormányzatban a kollégák figyelmét a területen folyó munkára. Kérdésükre az ELMŰ azt közölte a hivatallal, hogy csak hibaelhárítási munkák folynak, s erre a tevékenységre nem kell engedélyeket beszerezniük. Ám ez nem volt igaz, valójában egy elektromos fővezeték cseréjét végezték, ami minden tekintetben nagyságrendekkel meghalad egy egyszerű hibaelhárítási munkát.” – emlékezett vissza Daróczi.

A képviselő azt gyanítja, hogy az ELMŰ azért szeretett volna gyorsan, “fű alatt” végezni, mert akkor mentesülhettek volna az összes helyreállítási munka alól, amelyet az önkormányzat normál esetben előírt volna számukra. A munkálatok során ráadásul több hibát is elkövettek; beburkolták a gázelzáró csapokat, valamint néhány ponton a sövényben is kárt tettek. Ezeket végül az önkormányzat kérésére kijavították.

Daróczi arról is beszámolt, hogy amikor az önkormányzat kérdőre vonta az ELMŰ-t a munkálatok engedély nélküli megkezdése miatt, azok körülbelül 10 napra leálltak. Az ezt követő kivitelezési folyamat kapcsán viszont elmondható, hogy a cég igyekezett együttműködni a hivatallal.

Ezzel együtt továbbra is vannak hiányosságok, amelyeket az ELMŰ a mai napig nem orvosolt, ilyen például a teljes járdafelület bevibrálása.

„Ha rajtam múlna, én biztosan egy fillért sem fizetnék ki nekik, amíg el nem készülnek vele. Bátran vállalnám azt is, ha jogi útra terelik az ügyet, mivel jelen állapotában az elkészített járda teljes felülete rossz minőségű. Az egymás mellett lévő betonelemek között helyenként 2-5 mm eltérés is van.” – mondta ezügyben a képviselő.

Az önkormányzat végül tehát nem csak a nyomvonal által érintett felületek, hanem a teljes járófelület helyreállítását kérte. Ezt a pluszmunkát a Karsay Ferenc polgármesterrel történt egyeztetés után az önkormányzat rendelte meg a cégtől, s különített el erre tízmillió forintot. Az ügyben természetesen megkeressük az ELMŰ-t is.

(Kiemelt kép: budafokteteny.hu)

Olvasta már?