Kerületi díjak: mutatjuk, idén milyen kategóriákban javasolhatnak jelölteket

by talastunde

Budafok-Tétény Önkormányzatának Képviselő-testülete idén is várja a lakosok javaslatait a kerületi kitüntető díjakra.

Az elismerések átadása a kerület napja (június 21.) alkalmával megrendezendő ünnepség keretében történik. Idén március 31-ig nyújthatják be a javaslataikat a kerület polgárai. A díjakkal kapcsolatban felmerült kérdéseinkre Krieger Krisztina önkormányzati képviselő válaszolt.

Mióta díjazza az önkormányzat a különböző területen kimagasló teljesítményt elért kerületi lakosokat?
Az Év pedagógusa díj a legrégebbi, ezt 1992-ben alapította az önkormányzat, amelynek mai megfelelője a Mihalik Sándor-díj. 1995-től tüntetjük ki a kerület díszpolgárait, mivel ebben az évben jött létre a díszpolgári cím. Ezután fokozatosan kerültek bevezetésre a kerületi díjak. 2017-től a régi címek kerületünk büszkeségeiről lettek elnevezve. Évente egy főt részesít a kerületünk a következő díjakban:

 • Kultúra 22 díj (Szabó Gyula-díj),
 • Év intézményvezetője díj (Tóth József-díj),
 • Sport 22 díj (Zakariás József-díj),
 • Környezetvédelemért díj (Gráf Antal-díj),
 • Közbiztonságért díj (Záborszky Nándor-díj),
 • Év vállalkozója díj,
 • Szociális munkáért díj (Katona Péter-díj).
 • Évente 2 személy kaphatja meg:
 • Jó tanuló, jó sportoló díj (Munkácsy Károly-díj),
 • Év pedagógusa díj (Mihalik Sándor-díj),
 • Egészségügyért díj (Dr. Bálint Béla-díj).

Nagyságrendileg a lakosok körülbelül hány jelöltet szoktak megnevezni egy-egy díjra?
Ennek a száma változó, de jellemzően 3 és 5 fő között, egyes díjak esetében azonban ez sokkal több is lehet. A Díszpolgár, a Kultúra, a Jó tanuló, jó sportoló díjakra nem ritka az sem, ha 10 javasolt személy neve merül fel. Kizárólag a lakosok, a helyi szervezetek jelölhetnek. A Jó tanuló, jó sportoló díj esetében előfordulhat, hogy 2 egymás utáni évben is ugyanaz a személy kapja a díjat. Például Molnár Dóra kiváló úszónak is van már 2 elismerése. Ez azért lehetséges, mert a sportdíjak magukért beszélnek, konkrét teljesítmény mérhető le általuk.

A lakossági jelölés után a képviselő-testület vitatja meg a jelöltek személyét?
A Díszpolgár díj kivételt jelent, ugyanis a korábbi díszpolgárokból álló kuratórium tesz javaslatot 3 személyre titkos szavazással, megjelölve a szavazás sorrendjét is. Ezután a képviselő-testület dönt, általában elfogadva a kuratórium által első helyre sorolt személyt. A többi díj tematikája valamelyik bizottsághoz köthető, például a Jó tanuló, jó sportoló díj, a Kulturális vagy a Legjobb pedagógus díj az OKTB-hez tartozik. A bizottságokban konszenzussal döntenek a javasolt díjazottakról, a végső döntést a képviselő-testület hozza meg. Idén is
várjuk a lakosok javaslatait, amelyeket március 31-ig nyújthatnak be. A javaslatokat postán a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület polgármesterének címezve a 1221 Budapest, Városház tér 11. postacímen, vagy dijak@bp22.hu e-mail-címen lehet benyújtani, illetve a polgármesteri hivatal portája előtti gyűjtőládába is be lehet dobni.

A nyomtatványokat ezen az oldalon találják meg.

Olvasta már?