Két ezüstöt hoztak haza a kerületi jiu-jitsu-s lányok

by nora.farmosi

Április 4-től 7-ig zajlott az idei Ju-Jitsu Európa-bajnokság Pitestiben, Romániában, ahová a ZR TEAM Törökbálint csapata 10 versenyzővel, Szekeres Ákos edzővel és a gyerekeket kísérő szülői csoporttal utazott ki.

A nyitóképen balról jobbra: Sebők Panna (U16 ezüst), Szalay Petra (U16 ezüst), Szalay Szabina (U18 ezüst), Szekeres Ákos (edző), Szabó Levente (U16 arany), Szabó Csaba (U18 bronz)

Az indulási jogot a februári kvalifikációs versenyen szerezték meg az ifjú sportolók, és három korosztályban mérkőzhettek meg a külföldi versenyen: U16, U18, U21.

A csapat tavaly júniusban költözött át budaörsi terméből, így az új helyszínen – a törökbálinti Auchan épületében – Magyarország legnagyobb brazil jiu jitsu tatamiján készülhettek a gyerekek a versenyre, közöttük a Szalay testvérpár, Szabina és Petra is. A lányokról ezzel a sporttal kapcsolatban nem először hallunk, hiszen számos magyar és nemzetközi siker kapcsolódik hozzájuk. A lelkiismeretes és sérülésmentes felkészülés után, egy hosszú kisbuszos utazást követően érkezett meg a csapat a versenyre. A három nap mindegyike tartogatott izgalmas meccseket, sok drukkolás és a magyar szurkolótábor jelentős hangelőnye segítette a sportolóinkat, akik összesen 5 érmet szereztek.

Pénteken Szabina súlycsoportjában 15 fő nevezett, és az ezüstérméhez három győztes meccs vezetett. A döntőben kevésen múlt a győzelem, most a francia lánynak kedvezett a szerencse. Petra súlycsoportjában 11 sportoló küzdött az érmekért, és szintén három győzelemmel jutott a döntőbe, ahol az izraeli ellenfél bizonyult jobbnak. Az egyéni és csapatszempontból is jelentős sikert a sportolók többéves felkészülése előzte meg. A csapat utazását nagyban segítette a Budafoki Kosárlabda Klub és a Hófehér Fóka Úszóiskolától kölcsön kapott két kisbusz.

A lányok mentora, Szekeres Ákos több mint 12 éve, gyerek- és felnőttedzések mellett SNI-s gyerekek edzésével is foglalkozik, a küzdősport iránt érdeklődők a hét majdnem minden napján lehetőséget kapnak a mozgásra. További információk a csapatról és az edzési lehetőségekről gyerekeknek, felnőtteknek, kezdőknek és haladóknak: https://www.szekeresakosbjj.hu/

Szalay Petra, akivel már korábban interjúztunk, a Jászberényben megrendezett Grappling Ifjúsági Országos Bajnokságon is mindkét kategóriában, amiben indult (ifjúsági 2. haladó leány 57 kg, Gi és NOGI kategóriák) országos bajnok lett. Az összes meccsét idő előtt, kopogtatásra kényszerítéssel nyerte, így kiérdemelte a „Legeredményesebb leány versenyző”-nek járó kupát is.

Szerző: Sebők András

Olvasta már?