Kulturális Örökség Napjai Budafok-Tétényben: mutatjuk a programokat!

by nora.farmosi

Budafok-Tétény is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozathoz, így több helyszínen is tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.

Idén szeptember 16-17. között rendezik meg a Kulturális Örökség Napjait, mely az Európai Örökség Napok (European Heritage Days) magyarországi eseménysorozata. Magyarországon is több száz érdekes műemléket lehet megnézni a két nap alatt. Budafok-Tétény is csatlakozott a programhoz, több helyszínen lesznek tárlatvezetések a hétvégén. Mutatjuk a 16-i eseményeket!

Magdolna Udvar

A Magdolna Udvar Helytörténeti Gyűjteményének küldetése, hogy Budafok-Tétény kulturális emlékeit őrizze és bemutassa az érdeklődőknek. A gyűjtemény elsősorban a kerülethez köthető személyes tárgyi és képi emlékekre, valamint a gyáriparra, a kisiparra koncentrál. Az első állandó kiállításon a budafok-tétényi lakosok által adományozott legérdekesebb tárgyak és képek mellett interaktív elemekkel idézik fel az elmúlt évszázadokat egészen napjainkig. A Művészeti Galéria az ARTÉR Művészeti Egyesület állandó kiállítótere. Az Egyesület 2004-ben alakult Budafokon. Az egyesület tagjai hivatásos képző- és iparművészek, akik valamilyen szálon kötődnek Budapest XXII. kerületéhez. A közösségben festő, grafikus, szobrász, keramikus, ötvös, divattervező, textiltervező, fotográfus, üvegtervező, formatervező, építész, restaurátor is alkot. Kéthavonta új kiállításokat szerveznek a Magdolna Udvarban.

Program:

2023.09.16. ,szombat

16.00 Rendhagyó tárlatvezetés Garbóci László helytörténésszel a Helytörténeti Gyűjteményben.

17. 00 Tárlatvezetés Herendi Péter fotóművésszel a “Virágaim” című időszaki kiállításában.

17.30 Tárlatvezetés a HÍD című kiállításban az Artér művészeivel.

Barlanglakás Emlékmúzeum

Budafok és Tétény történetének elválaszthatatlan részét képezik az egykori barlang- és pincelakások. Egészen a közelmúltig tömegek laktak ezekben a kényszerűségből kialakított lakásokban, nehéz körülmények között. A 20. század közepére azonban sok pincelakás fölé ház épült, az egykori kényszerlakhelyek elnéptelenedtek. Mély udvarok még láthatók a kerületben sétálva, de a lakások mára már eltűntek. Özvegy Tóth Győzőné egészen a 1960-as évek végéig használta azt a lakás, amely a Budapesti Történeti Múzeum jóvoltából kiállítóhellyé alakult. Napjainkban az özvegy Tóth Győzőné szobáját és konyháját, az albérlők lakrészét és a helyi kisiparosok szerszámait mutatják be a látogatóknak.

Ha teheti, jöjjön, és tekintse meg ezt a Magyarországon egyedülálló kiállítóhelyet!

Program:

2023.09.16., szombat

BARLANGLAKÁS EMLÉKKIÁLLÍTÁS 14.00-17.00

Óránkénti tárlatvezetés a Barlanglakás Emlékkiállításon Appel Péterrel. 

Nagytétényi Helytörténeti Kiállítótér

Program:

2023.09.16., szombat

Nagytétényi séta és látogatás a kiállítótérben.

TALÁLKOZÓ HELYSZÍNE:

Budapest, XXII., Nagytétényi út 278.

Találkozási pont: Nagytétényi Kastélymúzeum előtt

2023. szeptember 16., szombat 15:00 – 16:00

A sétát vezeti: Wahl Ildikó, a Nagytétényi Helytörténeti Kiállítótér vezetője

Olvasta már?