Ma van a családok nemzetközi napja

by dombteto

Május 15-e a családoké: az ENSZ 1994-ben nyilvánította ezt a napot a családok nemzetközi napjává, hogy a figyelmet a társadalom legfontosabb közösségére irányítsa.

Emlékeznek még A szeleburdi családra? Az 1981-ben készített magyar játékfilmre? Palásthy György rendező akkor fedezte fel Ábel Anitát, aki Picurt játszotta, a Faragó család legkisebb gyermekét. A szőke szomszéd kislány pedig Ullmann Mónika volt, őt szintén a rendező fedezte fel.

A nem csak itthon nagyon népszerű, de több országban is bemutatott film Bálint Ágnes könyve alapján készült. Az operatőr: Kardos Sándor volt, zenéjét: Tamássy Zdenkó, és Fényes Szabolcs szerezte. Főszereplői: Ernyey Béla, Drahota Andrea, Szani János, Tóth László, Ábel Anita, Balázs Péter és még sok ismert magyar színész.

A történet szerint a Faragó család egy budapesti gangos bérház apró lakásában éldegél. A tudományos főművén dolgozó apuka és a kedves anyuka nem tiltják a gyerekeiknek, hogy áthívják magukhoz a barátaikat, zajos, de vidám életet élnek. Hiába kevés a hely, a szeleburdi családnál folyamatos a jövés-menés, mindig életteli hangzavar uralkodik. Ráadásul egy-egy új állattal vagy bútordarabbal is gazdagodnak. A látogatóba érkező nagyszülők elszörnyednek, milyen körülmények között él az öttagú család. Faragóéknak valóban tágas kertes házra lenne szükségük, ahol a gyerekek állatokat is tarthatnának. Meg is néznek egy eladó házat, az ára azonban gyorsan kijózanítja őket. Ha az apa végre befejezi az évek óta készülő könyvét, talán kaphat érte annyi pénzt, hogy valóra válhasson az álmuk.

A kedves család sajátos életformáját nem mindenki nézi jó szemmel. A szomszéd Belvíziék visszataszítónak tartják a káoszt és a zajt. A hozzájuk átszökő aranyhörcsögök miatt végül fel is akarják jelenteni Faragóékat. A gyönyörű gyerekszobájában magányosan szomorkodó kislányuk irigykedve figyeli a szomszédok vidám életét. Végül a jó kapcsolatokkal rendelkező Belvíziék költöznek, a Faragó család pedig tovább álmodozhat egy tágasabb lakásról, de addig is jókedvűen telnek a megszokott szeleburdi hétköznapjaik.

Nos, azért is vettem elő példának ezt a számomra is szimpatikus kitalált család életét, mert épp ezt hiányoljuk, hiányolják sokan a mai családok életéből: a szeretetet és az összetartást.

Az instant család című amerikai családi vígjáték szereplői

Ezt kívánom mindenkinek, legyen az kis vagy nagycsalád, fiatal és idősebb, egyedül gyermekét nevelő vagy együtt élő párokból álló, örökbefogadó vagy nevelő, hogy figyeljenek egymásra, és becsüljék meg a családjukat. Figyeljenek másokra is, akiknek netán nincs, vagy nem lehet klasszikus értelemben vett családjuk.

Ja, és ha tehetik, nézzék meg a Szeleburdi család. című magyar játékfilmet! Nem fognak csalódni.

Forrrás: A szeleburdi család – Alapfilmek (filmarchiv.hu)

Olvasta már?