Majzik Lionel asztrofotós lett decemberben a hónap művésze

by talastunde

Majzik Lionel asztrofotós, a budafok-tétényi Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium pedagógusa kapta decemberben a hónap művésze elismerést. 2005-ben lépett be a Magyar Csillagászati Egyesületbe, 2018 óta pedig a Magyar Asztrofotósok Egyesületének tagja, a Magyar Csillagászati Egyesület Meteor című folyóirat asztrofotórovatának vezetője.

Majzik Lionel néhány év alatt vált a hazai asztrofotós közösség meghatározó tagjává. Öt éve vágott bele az asztrofotózásba, az éjszakai égbolt iránti érdeklődése viszont ennél sokkal korábbi. Hetedik-nyolcadik osztályos korában már érdekelte a fizika és a földrajz, aminek köszönhetően a szüleitől kapott egy távcsövet. Az amatőr csillagászt egyre jobban foglalkoztatta az égitestek megörökítésének a vágya, de akkoriban ehhez már nem volt elég támogatás. Az érettségit követően a jászberényi Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar tanítói szakán tanult. 2014-ben a főiskolai évek befejezése után a budafok-tétényi Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnáziumban kezdett el tanítani, ahol 2015-ben egy nagy sikerű csillagászati szakkört indított, és az általa felkészített tanulók kétszer is megnyerték a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciájának országos döntőjét. 2017-ben szerezte be az első komoly felszereléseit az asztrofotózáshoz. Hamar jelentős sikert ért el a világ legrangosabb szakversenyén, az asztrofotósok Oscar-gálájaként emlegetett, a Greenwichi Királyi Obszervatórium által szervezett Az Év Asztrofotósa (Astronomy Photographer of the Year) pályázaton, ahol a legjobb újoncok közé került be.

Az asztrofotózáson belül a mélyég-objektumok és asztrotájképek rögzítéséhez van eszköze. A kertjében felállított saját felszerelései mellett alkalmanként távvezérlésű robottávcsövekkel is szokott dolgozni.

Az elmúlt években számos szakmai elismerést szerzett. A világ legrangosabb asztrofotós versenyén, az Astronomy Photograper of the Year 2022-es kiírásán kategóriája harmadik helyezését érte el a Kozmikus rózsa című felvételével, amelyen egy ritka űrbéli együttállást sikerült megörökítenie: egy üstökös épp elhaladt az Orion csillagképben található csillagközi gázfelhő előtt. A rózsa szirmait a vöröses köd, szárát pedig az üstökös zöldes csóvája adja.

A Kozmikus rózsa felvételén kívül még két képpel is szerepelt a döntőben, melynek köszönhetően a 2022-es verseny legeredményesebb magyar asztrofotósa volt. Szintén a tavalyi évben a nagy múltra visszatekintő AstroCamera nemzetközi asztrofotós versenyen harmadik helyezést ért el, illetve az amerikai rendezésű ASTRO 2021 elnevezésű, szintén nemzetközi versenyen kategóriagyőztesként szerepelt. A National Geographic Magyarország a 2021-es esztendő egyik legszebb asztrofotójának választotta az egyik felvételét, de szerepelt már egy fotója a NASA nap képeként is. Tevékenységével négy alkalommal nyerte el a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat.

A felvételeivel ismeretterjesztő szerepet is vállal. 2018-tól kezdődően országszerte megjelenik egyéni vagy csoportos kiállításokon. Pedagógusként célja, hogy felkeltse a fiatalok figyelmét a csillagászat iránt.

Olvasta már?