Kevés cukrászcsalád mondhatja el magáról, hogy több mint 150 éve formálja egy város ízvilágát. Az Auguszt család nemcsak süteményeivel és tortáival vált legendává Budapesten, hanem saját mandulaligetük is hozzájárult a minőség iránti elkötelezettségükhöz.
Az Auguszt család több mint másfél évszázada édesíti meg Budapest mindennapjait süteményeivel és tortáival, miközben történetük a magyar cukrászat történelmének szerves részévé vált. A dinasztia alapítója, Auguszt Elek, az Ipoly melletti Inámban született, és hosszú vándorútja után a budai Tabánban nyitotta meg első cukrászdáját az 1870-es években. Felesége, Strebek Erzsébet, Elek korai halála után is továbbvitte az üzletet, biztosítva a családi vállalkozás fennmaradását.

A család második generációja, Auguszt E. József nemcsak édesapja örökségét vitte tovább, hanem saját tehetségével és innovációival is hozzájárult a cukrászda hírnevéhez. Bár szobrásznak készült, végül a cukrászatban találta meg a hivatását, és az 1896-os Ezredéves Országos Kiállításon cukorból készült szoborcsoportjával elismerést is szerzett. Az ő munkássága alatt a cukrászda tovább fejlődött, és a család neve egyre ismertebbé vált Budapesten.
A harmadik generáció képviselője, Auguszt Elemér, külföldi tapasztalatokkal gazdagodva tért haza, hogy továbbvigye a családi vállalkozást. Dolgozott többek között Lisszabonban és Londonban, ahol elsajátította a nemzetközi cukrászati trendeket, amelyeket később itthon is alkalmazott. Az ő vezetése alatt a cukrászda túlélte a második világháború megpróbáltatásait, és továbbra is a minőség és az innováció jellemezte munkájukat.

A család történetének egy érdekes fejezete kapcsolódik Budafokhoz, ahol az 1930-as években nyaralót vásároltak saját mandulaligettel. Ez a liget nemcsak pihenésre szolgált, hanem a cukrászdáikban felhasznált mandulát is innen szerezték be, biztosítva az alapanyagok frissességét és minőségét. Ez a fajta gondoskodás és elkötelezettség a minőség iránt a mai napig jellemzi az Auguszt családot, akik immár az ötödik generációval is folytatják a hagyományt, különböző budapesti cukrászdákat vezetve.
Fotók: auguszt1870.hu