Megnyílt a Mészáros László Képzőművészeti Baráti Kör tárlata a Klauzál Házban

by talastunde

A Mészáros László Képzőművészeti Baráti Kör közel 50 éve van jelen a kerület életében. Műveiket számos elismerés és díj dicséri. A festő és kerámia szakosztály oktatója, Neuberger István festőművész nyitotta meg a Mészáros László Képzőművészeti Baráti Kör májusi tárlatát a Klauzál Házban.  

“Az évenkénti tárlatok jól mutatják a tagság témavilágának és technikai készségének alakulását. Amatőrök, kezdők és haladók alkotják a tagság körét,  a közelmúltban elhunyt Takács László nagyszerű festő szerint mezítlábas vasárnapi festők vagyunk. Voltak olyan Mészáros-alkotók, akik országos kiállításokon komoly díjakat vittek haza. 23 alkotó 60 műalkotása került a falra ezen a kiállításon, amelynek az összképe optimista és rendkívül színes. A látható világ művészi leképezései jelennek meg a táblaképeken különféle technikákkal. Közöttük különleges megfogalmazásokat és kísérleteket is láthatunk” – mondta a megnyitó beszédében a Mészáros László Képzőművészeti Baráti Kör oktatója, Neuberger István festőművész.

A festőművész 1990 óta tanítja a képzőművészeti baráti kör festő szakosztályát, amelynek korábban több szekciója is volt.  A festő szakosztály tagjai heti egy alkalommal gyakorolnak 2 órát, amelynek helyszínét a Klauzál Gábor Művelődési Központ biztosítja. A foglalkozásokon főleg tanulmányokat készítenek, képeket korrigálnak kidolgozott menetrend szerint. Nagyon sok nyári táborban tudják fejleszteni a képességeiket a tagok, akiknek nagy része nyugdíjas. Neuberger István festőművész arra a kérdésünkre, hogy mi a titka a Mészáros László Képzőművészeti Baráti Kör folytonosságának, azt válaszolta, hogy elismert nagy művészek, művésztanárok hozták létre a műhelyt, amely megalapozta több évtizedre a sikerét. Régebben Budapest agglomerációjából is sokan jártak fejleszteni képességeiket a különböző szekciókba, főleg Érdről, Diósdról, Óbudáról, Csepelről is voltak tagok.  A tagok napjainkban is rendszeresen járnak képzőművészeti alkotótáborokba, vesznek részt művésztelepek kurzusain. Idén augusztusban a Szelmann Házban tartanak kéthetes tábort.

A májusi tárlat az alkotók legújabb képeit mutatja be, a Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál minden évben lehetőséget ad a Mészáros László Képzőművészeti Baráti Kör tagjainak, hogy bemutassák az alkotásaikat.

A kiállításon Győrffy Gergely hegedűművész és tanítványa működött közre. A kiállítás június 17-ig látható.

Nézzék meg a megnyitóról készült fotógalériánkat!

Olvasta már?