Micsoda buli: nagy siker volt a retró batyusbál a Szelmann Házban

by nora.farmosi

Már ötkor kisebb tömeg gyűlt össze, akik finomságokkal is készültek. Szinte egy nagy baráti társaság összejövetelének tűnt az est, olyan jó volt a hangulata.

A retró est részvevői beszélgettek is egymással, és a zene első ütemére a tánc is elkezdődött. A program előtt az élő zenét játszó Maderspach Zoltánnal és feleségével beszélgettünk.

Most először készítünk anyagot a retró táncparkett programról, ami úgy látom, egy családias hangulatú összejövetel. Mióta lépnek fel itt?

A férjem, Zoli már közel húsz éve zenél itt a kerületben a Tóth József utcában, a kedves ismerősök beajánlották ide is. A Tóth József utcában van a Budafok-Tétényi Baráti Körök Egyesülete, elnöke Vizi Sándor. Mindkét helyszínen havonta vannak ilyen rendezvények: itt a Szelmann Házban a hónap közepén, a Tóth József utcában a hónap végén. Ide tavaly június óta jár zenélni.

Zoltán, ön szeret itt játszani?

Csodálatos a közönség, szívesen és örömmel játszom itt. A Tóth József utcában a Vizi Sanyiéknál 17-18 éve játszom, így nagyon sokan ismernek. Innen is járnak a másik rendezvényre, és az eddig csak oda járók közül sokan elkezdték a Szelmann Ház estjeit is felfedezni. Nyugdíjas vagyok, most már csak a zenével foglalkozom. Korábban is zenéltem, azelőtt a Pénzügyőr zenekar tagjaival játszottunk együtt.

A Szelmann Ház rendezvényszervezőjét, Baranyai Mártát is kérdeztük a rendezvényről és az itteni más programokról.

Mióta tart ez a rendezvénysorozat?

Itt, Nagytétényben tavaly májusban kezdődött. Akkor mondtuk azt, hogy megpróbáljuk itt a Szelmann Házban is meghonosítani ezt a rendezvényt. A Tóth József utcában nagy sikerrel régóta megy ez a program, és gondoltuk, hátha nálunk is van rá kereslet. Hála az Istennek, ez egy nagy, több csoportból álló, összetartó baráti társaság. Így van, aki onnan jön ide, van, aki innen megy oda , és nagyon sokan járnak mindkét eseményre. Nagyon-nagyon örülünk neki, hogy van rá igény és jönnek az emberek. Havonta egyszer tartjuk délután öttől este kilencig.

Mennyien jönnek el egy-egy ilyen estre?

70 és 100 fő között szokott összejönni a társaság. Több dologtól függ a tényleges létszám. Amikor több rendezvény van ugyanazon a napon, akkor például kevesebben jönnek, mert megoszlik a tömeg. Ez abszolút batyusbál, mindenki süt, főz valamit otthon, és hozzák a kis szatyorban a hazait.

A résztvevők főleg az idősebb korosztályból kerülnek ki. Próbálják jobban bevonni a fiatalokat is?

Mi, a rendezői körben, itt a Szelmann Házban fiatalítottunk a csapaton és itt mindenkinek van gyereke, akik közül sokan állnak össze ilyenkor egy bandába, így most már ők is jönnek erre a rendezvényre. Igyekeznek nagyon jól viselkedni, és nem zavarni az idősebbeket. Ők is beállnak táncikálni, illetve játszanak az úgynevezett télikertben. Én annak az elvét vallom, hogy muszáj fiatalítani, és muszáj a fiatal korosztályt is mindenhova beengedni, mert ők a jövőnk.

A húsz év körüli korosztálynak nincsenek rendezvények a házban?

Tavaly egyszer próbálkoztunk egy diszkó jellegű esttel, de elenyésző volt a vendégszám. Valahogy úgy látjuk, hogy erre itt nincs igény, pedig nagyon sokat gondolkodunk rajta, hogy hogyan tudnánk ezt a tizenéves korosztályt megszólítani. Anno az én fiatalságom idején voltak még itt szórakozóhelyek, a Nefelejcs, a Gyufagyár, a régi diszkók. Ezek kikoptak, és úgy látom, a mostani fiatalabb korosztálynak nincs igénye erre. Ők már nem fogékonyak annyira a személyes kontaktus iránt, a mai világban a számítógépek nagyon elviszik a fiatalságot. A másik ok, hogy itt Nagytétényben, mi nagyon kint vagyunk.

A házban tartanak foglalkozásokat?

Hétfőnként sakkszakkör van, Bánhidi Petrának vannak táncórái, van nyugdíjas klubunk, nekik van énekkaruk is, van hölgyszirom-foglalkozás. Sok programot is rendezünk, így most jön majd a Nősök bálja, amire csak házaspárokat várunk, utána jön a jótékonysági maszkabálunk, ez utóbbin azért megmozdul a tétényi fiatalság.

Mit lehet tudni a Nősök báljáról?

Ez egy több, mit 100 éves hagyomány Nagytétényben, még az őseink idejében szervezték ezt meg, és azóta is rendszeresen megtartjuk évente egy-két alkalommal. A dresscode nagyon szigorú, meghívásos alapon működik a bál.

Olvasta már?