Mindenki vihet haza magával a béke lángjából a Városházáról

by nora.farmosi

Kerületi cserkészeknek köszönhetően idén is megérkezett Budafok-Téténybe a betlehemi béke lángja.

A modern kori betlehemi láng története az osztrák televízió karácsonyi jótékonysági műsorához (Licht ins Dunkel, azaz Fény a sötétségbe) kapcsolódik. A felső-ausztriai ORF Rádió és Televízió 1986-ban kezdeményezte, hogy a karácsony ünnepére Jézus születésének színhelyéről, a Születés barlangjában égő örökmécses lángját Ausztriába vigyék. Az osztrák cserkészszövetség a következő évtől karolta fel az akciót: évről évre egy-egy felső-ausztriai kisgyerek, aki az évben valami kiemelkedően jót cselekedett, viszi a lángot Bécsbe, ahonnan az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei veszik át és viszik speciális lámpásokban a közösségeikhez.

Budapest, 2023. december 11. Kispál György plébános (j) meggyújtja a gyertyákat a parlamenti adventi koszorún a betlehemi békelánggal érkezõ cserkészek fogadásakor az Országházban 2023. december 11-én. MTI/Kovács Attila

Az idei ünnepségnek a betlehemi események különös súlyt adnak, hiszen a háborús helyzet miatt veszélyben volt a láng Ausztriába juttatása. Felső-Ausztria tartományi főnöke lemondta a láng utaztatását. Végül egy betlehemi 12 éves keresztény kislány gyújtotta meg az örökmécsesről a lámpást. A láng – kerülő úton – Ammanon keresztül jutott el Bécsbe, és idén ott vette át az idei békefény gyermeke, Michael Putz, 10 éves kisfiú Steyrből.

A 2000-es évektől vált szervezetté a láng hazahozatala és ünnepélyes osztása. A két lelkiségi mozgalom, a katolikus Táborkereszt és a protestáns cserkészeket tömörítő ICHTHÜSZ tiszte ennek szervezése, amelyet évente váltakozva végeznek. A cserkészek az adventi várakozás békekívánságának szimbólumát az idén is elhozták a magyar törvényhozás épületébe, ami a kerületi cserkészeknek köszönhetően a Városházára is eljutott.

December 22-én 12:00-ig mindenki vihet magával a Városházáról, hogy otthon is arról gyújthassa meg a koszorún, a karácsonyfán a meghitt ünnep gyertyáit.

Fotó: Facebook – Szepesfalvy Anna

Olvasta már?