Mladen Tarbuk vezényel a Budafoki Dohnányi Zenekar élén

by nora.farmosi

A 2023-24-es évad első Budafoki hangversenyesték koncertjén elsőként ifj. Johann Strauss Császárkeringője hangzik el. A mű megírását I. Ferenc József 1889-ben tett látogatása ihlette II. Vilmos német császárnál. A mű egyfajta tisztelgés ez előtt a találkozás előtt.

Ezt követően hangzik el Bartók Két portré vagy Két arckép című műve. A cím arra utal, hogy a zenemű ugyanannak a személynek két különböző pszichológiai pillanatát mutatja meg: az ideálisat és a torzat. Ugyanaz a motívum jelenik meg mindkét portréban, csak más karakterben. Az este utolsó darabja Pejácsevich Dóra zeneszerző, zongoraművész és hegedűművész műve. Rövid élete ellenére gazdag életművet hagyott maga után, összesen 106 darabot, főleg késő romantikus stílusban, melyek között találhatunk dalokat, zongoradarabokat, kamaraműveket és zenekari műveket. Az este elhangzó fisz-moll szimfónia emelte őt a legjelentősebb horvát zeneszerzők közé.

A koncerten Mladen Tarbuk vezényel, a horvát karmester áll majd a Budafoki Dohnányi Zenekar élén. Karmesteri tevékenysége mellett zeneszerzéssel is foglalkozik, mintegy kilencven zenemű szerzője.

MŰSOR

ifj. Johann Strauss: Császárkeringő
Bartók: Két portré
Pejácsevich Dóra: fisz-moll szimfónia

ELŐADÓK

Budafoki Dohnányi Zenekar
Harsányi Elina – hegedű

Vezényel: Mladen Tarbuk

Kezdés időpontja: 2023.10.06., 19:00
Helyszín: Klauzál Ház

Jegyár: 3900 Ft

Fotó: Facebook – Mladen Tarbuk Composer and Conductor

Olvasta már?