Nyugdíjasokat átverő csalókat fogtak a budafok-tétényi rendőrök

by gaalt994

A biztonsági kamerás felvétel és a pontos személyleírás is segített az akcióban.

Több százezer forintot vittek el két nyugdíjas asszonytól a XXII. és a IX. kerületben, a rendőrség viszont hamar kézre kerítette az elkövetőket. A nyomdafestéket tűrő jelzőkkel nehezen minősíthető bűncselekményt egy apa-fia páros követte el, akik közül előbbi magát egy nyugdíjbiztosító alkalmazottjának kiadva jutott be a lakásokba, míg utóbbi a sofőr szerepét töltötte be.

„Pénzt hoztam önnek, a nyugdíjbiztosítótól vagyok!” Hogy mondandóját alátámassza, egy mappát vett elő, amelyben néhány ezer forint lapult. „Látja, nem vagyok szélhámos” – idézte a Zsaru Magazin a csalók trükkjét. A mit sem sejtő asszony beengedte a férfit a lakásba, aki egy nyugdíjszelvényt kért tőle, hogy ellenőrizhesse, valóban jogosult-e az összegre. Az idős nő elővett egy borítékot, amelyben a nyugdíja, valamint a nyugdíjszelvényei voltak. A férfi kivette a sértett kezéből a borítékot, és elkezdett benne keresgélni, azonban az asszony visszavette tőle, hogy majd ő kiveszi belőle, amire szükség van.

A csaló újabb és újabb dokumentumokat kért, miközben végig szóval tartotta a sértettet. Egyszer csak a férfi észrevett egy mappát az asztalon, benne egy igazolással, amin egy pecsét is volt. „Pont erre van szükségem!”– kiáltott fel, majd arra hivatkozva, hogy be kell vinnie a bélyegzőjét a kocsiból, kiviharzott a lakásból. A sértett akkor vette észre, hogy a boríték, ami néhány perccel korábban még az asztalon hevert, benne 100 ezer forinttal, valamint 40 euróval, eltűnt. Hiába szaladt a férfi után, az már köddé vált.

A bejelentés után nyomozni kezdtünk. A sértett rendkívül jó személyleírást adott az elkövetőről, valamint az is segített, hogy a háznak volt biztonsági kamerája, a felvételeken pedig azonosítani tudtuk az autót is, amit a bűncselekmény elkövetésekor használtak. Arra is fény derült, hogy volt egy társa a csalónak, aki egész idő alatt a kocsiban várta az elkövetőt. Pár nappal később a IX. kerületből is érkezett bejelentés, a módszer megegyezett a korábbi bűncselekményével, azzal a különbséggel, hogy ott a csaló elővetette a nővel az összes pénzét, és azt mondta neki, fel kell írnia a bankjegyek sorozatszámát. Ezután a történet már kísértetiesen megegyezett az előző esetével, ennél is a bélyegzőért kellett kiszaladnia a csalónak, és akkor tűnt el a nyugdíj – mondta a Zsaru Magazinnak Mittelholczné Streng Krisztina zászlós, a XXII. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozója.

A körözött járművet szeptember 27-én, az M3-as autópálya fóti lehajtójánál állították meg a rendőrök. A bíróság szeptember 29-én elrendelte Sz. András letartóztatását, fia, Sz. A. János szabadlábon védekezhet. Utóbbi elismerte a bűncselekmények elkövetését, valamint azt is elmondta, hogy úgy választotta ki az áldozatait, hogy az utcán sétálva nézte a házak ablakait. Ahol a függöny koszos volt, vagy csipkefüggöny lógott az ablakban, oda becsengetett, mert sejtette, a lakásban idős ember lakik.

(Kiemelt kép: Zsaru Magazin)

Olvasta már?