Orgonák Éjszakája – Budafok-Tétényben is!

by nora.farmosi

Az idei évben is emlékezetes programokkal várják a közönséget, a tereken és templomokban egyaránt. Budafok-Belvárosában öt esemény, koncert várja az érdeklődőket.

A Filharmónia Magyarország missziójának tekinti, hogy minden korosztály számára elérhetővé tegye a klasszikus és kortárs zenét, közel vigye azt mindenkihez. Ezt a célt szolgálja az Orgonák Éjszakája elnevezésű programsorozat is, ami ennek a nem mindennapi hangszernek a sokoldalúságát és izgalmasságát hivatott bemutatni és kimozdítani őt megszokott környezetéből.

2019 óta minden év augusztusának első szombatján a közönség igazán rendhagyó módon találkozhat orgona zenével, felejthetetlen élményt nyújtva ezzel azoknak, akik ismerik és kedvelik a hangszert, de azoknak is, akik véletlenszerűen botlanak a dallamiba. Ilyenkor orgonaszó hallható a köztereken, piacokon, fürdőkben, játszótereken, szeretet otthonokban, de a zenélő szökőkutak is azt árasztják. Emellett természetesen hagyományosabb kereteken belül is látogathatók orgonakoncertek ezen a napon, több határon belüli és azon túli templomban rendezünk különleges koncerteket. Az érdeklődés az évek múltával egyre nő, a helyi közösségek is csatlakozhatnak saját orgonájuk bemutatásának céljából, így 2022-ben már 25 városból összesen 43 regisztrált csatlakozó orgonás zenei esemény valósult meg.

Az idei évben is emlékezetes programokkal várjuk a közönséget, várva őket a tereken és templomokban egyaránt. Ezen kívül azokra is gondolunk, akik nem tudnak ellátogatni a programjainkra, mert épp kórházban vannak vagy idősek otthonában élnek. Számukra az épületek udvarán szervezünk ingyenes orgonakoncerteket országszerte több helyszínen is.

Budafok-Belvárosában öt esemény, koncert várja az érdeklődőket.

14:30 Orgonatúra & orgonasimogató
Filep Xavér orgonista vezetésével
Gyülekező 14:15-14:30 között a református templom előtt
Az érdeklődők megismerhetik Budafok-Belvárosi templomok orgonái működését, betekintést nyerhetnek a hangszerek belsejébe, kipróbálhatják azokat. – Református templom, Evangélikus templom, Szent Lipót templom

16:30 Hangpár-koncert – Református templom
Lénárt Linda orgonaművész

18:00 Orgonás Szentmise – Szent Lipót plébániatemplom
Filep Xavér orgonista, szervező
Az állandó miserészeken túl a nép énekek helyén nagyszabású orgonaművek hangzanak el.

19:30 Orgona szerelem – Evangélikus templom
Lénárt Linda orgonaművész
Filep Xavér orgonista
Romantikus orgonaművek Budafok-Tétény legnagyobb orgonáján, a templom új romantikus hangszerén.

21:30 Orgonaverseny – FINÁLÉ – Szent Lipót Plébániatemplom
Tóka Ágoston orgonaművész
Lénárt Linda orgonaművész
Tóth Judit hegedűművész
Fülöp Zsuzsa oboaművész
Homoki Olga trombitaművész
Filep Xavér orgonista, szervező
Melis Mihály orgonista
Albinoni Kamarazenekar

A programokra minden érdeklődőt szeretettel hív és vár a Filharmónia Magyarország és a szervezők!

Olvasta már?