Összefogtak a Törley-mauzóleumért

by nora.farmosi

A Törley-mauzóleum állagmegóvása érdekében immár második alkalommal tettek lépéseket az elmúlt hónapokban. Hosszú még az út, de Dózsa Zsuzsa helytörténetiséta-vezető kezdeményezésére egyre több lelkes segítő jelentkezik. A kemény munka ellenére remek hangulatban teltek a dolgos napok.

“A májusi alkalommal a kertrendezést és a kápolna takarítását végeztük el, a kriptából pedig a szakemberek segítségével 400 kilogramm madárürüléket távolítottunk el.
Júniusban folytatódott a közös munka, a kertrendezés és a kápolnában összegyűlt lepergett fal feltakarítása mellett már a kriptába is biztonsággal lejuthattunk, ahol felszámoltuk a korábbi „vigasságok” nyomait: zsákszámra szedtük össze az alkoholosüvegeket, gyorséttermekből származó hulladékokat, ruhadarabokat, csokipapírokat, sitthalomba rendeződött törmelékeket. A Budafok-Tétényért Városfejlesztő Kft. munkatársai már második alkalommal maradéktalanul elszállították az összegyűlt szemetet.

Hála a segítőknek, mára rendezettebb kép fogadja az idelátogatókat, de bőven van még munka az állagmegóvás jegyében. Az eddigiekért köszönet jár a Törley Pezsgőpincészet lelkes dolgozóinak, az Atlas Geo Kft. munkatársainak, Asztalos Tamás egyéni vállalkozónak – aki kertrendezéssel foglalkozik –, a Promontorium Borlovagrend tagjainak, Budafok-Tétény önkormányzatának, a Budafok-Tétényért Városfejlesztő Kft.-nek, és persze nem utolsósorban a civil önkénteseknek. Mint ismert, Törley József halála után felesége, Sacelláry Irén emeltette a Törley-kastély területének legmagasabb pontjára a hozzá méltó mauzóleumot, mely ma már közelében sincs egykori pompájának.

Célunk, hogy megállítsuk a mauzóleum további romlását, őrizzük Törley József és családja emlékét, valamint ötleteket és partnereket várunk a további munkák elvégzéséhez” – írta a budafokteteny.hu-n Gadácsi Katalin.

Olvasta már?